Zvizdić u New Yorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda

Zvizdić u New Yorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda

“Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić sastao se u New Yorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom.

Tokom susreta predsjedavajući Zvizdić zahvalio se Guterresu na uspješnom vođenju Ujedinjenih naroda u posebno složenom vremenu opterećenom pandemijom i novim izazovima koje karakteriziraju nepredvidivost i nesigurnost.

Dr. Zvizdić upoznao je generalnog sekretara Ujedinjenih naroda sa aktuelnim dešavanjima u našoj zemlji. Osvrnuo se na probleme oko antiustavne blokade rada državnih institucija BiH. Rekao je da su zaustavljeni svi procesi ekonomskog napretka, jačanja vladavine prava i pozitivni koraci koje je BiH u prethodnom periodu napravila na putu ka evropskim i NATO integracijama.

Dr. Zvizdić govorio je i o aktivnostima bh. entiteta RS na otimanju nadležnosti od države i o pokušaju prisvajanja državne imovine i naglasio da nema kompromisa kada se govori o državnoj imovini jer je Bosna i Hercegovina jedini njen nasljednik.

Naglasio je i da je trenutna situacija u BiH izuzetno teška i da nečinjenje u sprečavanju nastavka antiustavnog djelovanja pojedinaca iz entiteta RS može biti razlog kašnjenja u pravovremenom djelovanju. Govorio je i o negiranju genocida u Srebrenici od strane zvaničnika entiteta RS i naglasio da je zločin genocida presuđen na međunarodnim sudovima i da je jasno definiran u zakonima i u Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Tokom razgovora, dr. Zvizdić istaknuo je spremnost Bosne i Hercegovine za puni doprinos rješavanju svih pitanja unutar Ujedinjenih naroda, od prevencije sukoba do snažnije promocije ljudskih prava. “U Bosni i Hercegovini smo uvjereni kako samo snažni Ujedinjeni narodi mogu pomoći da se kolektivno suočimo sa ljudskim patnjama uzrokovanim konfliktima, siromaštvom, nedostatkom hrane, pandemijama i epidemijama, klimatskim promjenama i prirodnim katastrofama”, rekao je tokom susreta predsjedavajući Zvizdić.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres tokom razgovora rekao je da Ujedinjeni narodi prate i snažno podržavaju euroatlantski put Bosne i Hercegovine.

Sastanku je prisustvovao i stalni predstavnik BIH pri Ujedinjenim narodima, ambasador Sven Alkalaj.” (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)

Previous Odlični Nurkić predvodio Portland u gostujućoj pobjedi (Video)
Next EPBiH u BPK: Uskoro puštanje u pogon solarne elektrane. Namjera gradnje HE Ustikolina

You might also like

NAŠI DANI

Ubistvo novinarke Al Jazeere naglašava tešku cijenu života Palestinca pod okupacijom

Dopisnica Al Jazeere koja je ubijena tokom izraelske racije na Zapadnoj obali bila je visoko cijenjena novinarka na Bliskom istoku čije je nepristrasno izvještavanje bilo poznato milionima gledalaca. Vijest o

NAŠI DANI

Počela humanitarna akcija pomoći narodu Sirije: Narod u Bosni i Hercegovini zna šta znači solidarnost i pomoć drugih

Humanitarna kampanja “BiH za narod Sirije” zvanično je, nakon što je provedena u nekoliko muftijstava u Bosni i Hercegovini, počela danas i na području Muftijstva sarajevskog. Muftijstvo sarajevsko i domaća

NAŠI DANI

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS podržalo veliki istraživački projekt Memorijalnog centra Srebrenica

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS pokrovitelj je novog velikog istraživačkog projekta Memorijalnog centra Srebrenica „Ubijeni prije pada Srebrenice“, čiji je cilj istražiti i utvrditi broj i identitet ubijenih žrtava