Održana manifestacija “Tragovima bosanskog kraljevstva na tvrđavi Vranduk”

Održana manifestacija “Tragovima bosanskog kraljevstva na tvrđavi Vranduk”

Prema riječima Adnadina Jašarevića, direktora Muzeja Grada Zenice, ovo je već tradicionalna manifestacija na kojoj se prezentuju jela i igre iz srednjeg vijeka.

Muzej grada Zenice već osmu godinu zaredom organizuje manifestaciju „Tragovima bosanskog kraljevstva“ na tvrđavi Vranduk, udaljenoj oko deset kilometara od Zenice, a danas su prezentovana jela i igre iz srednjeg vijeka.

Prema riječima Adnadina Jašarevića, direktora Muzeja Grada Zenice, ovo je već tradicionalna manifestacija na kojoj se prezentuju jela i igre iz srednjeg vijeka.

„Program ‘Tragovima bosanskog kraljevstva’ je već, možemo reći, tradicionalan program prezentacije srednjovijekovnih jela, igara za mlade poput utrkivanja u vrećama, potezanja konopa, bacanje potkove i streljaštva te promocije zbirke priča autora iz cijelog regiona koji pišu o našim temama, a ovaj put je to o Bosni Srebrenoj, odnosno, čuvarima naslijeđa Bosne i Hercegovine“, izjavio je za Anadolu Agency (AA) direktor muzeja, Adnadin Jašarević.

„Ovo je pored svih ovih promocija i jedno divno druženje za sve posjetioce, a kako i ne bi bilo kada se vraćamo 800 godina unazad i razumijevamo kakav je tada život bio“, dodaje Jašarević.

Tvrtko Mišanović,  predsjednik Foruma građana Zenica govorio je o zbirci priča „Bosna srebrena“.

„Pošto Forum građana Zenica itekako prati historiju i tradiciju, znamo šta Franjevci znače za Bosnu i Hercegovinu, i mi smo većinu tih franjevačkih samostana i obilazili, odnosno, samostane u Fojnici, Kraljevoj Sutjesci, Kreševu i Gučoj Gori. Franjevci su u Bosni i Hercegovini ostali kroz sve političke, nacionalne i druge poretke i nastojali su da sačuvaju narod, historiju i kulturu Bosne i Hercegovine“, rekao je Mišanović i dodao kako se o bosanskim Franjevcima može mnogo više pričati.

Nakon kratke promocije zbirke priča „Bosna srebrena“, za sve posjetioce upriličeno je i takmičenje u srednovijekovnim igrama, a najmlađi su imali priliku da se oprobaju u streljaštvu.

Inače, stari grad Vranduk je najvjerovatnije podignut krajem 14. stoljeća te je Vranduk prvo bio banski, a zatim kraljevski grad. Prvi put se spominje 1410. godine, a u Vranduku su bosanski kraljevi primali izaslanstva i izadavali povelje. Vranduk je puni razvoj doživio u 15. stoljeću, a vojska Osmanskog carstva zauzela ga je 1463. godine.

Unutar zidina vrandučke tvrđave pronađen je veliki broj predmeta iz srednjeg vijeka i perioda vladavine Osmanskog carstva. Danas je tvrđava Vranduk sačuvala većinu izvornog izgleda i nalazi se pod upravom Muzeja grada Zenice.

(AA)

Previous Godišnjica 7. korpusa: Pobjednički korpus koji je oslobađao zemlju od Travnika do Krajine (VIDEO)
Next Baždarević: Svi smo uz Spahića, a važno je da on nastavi trenirati

You might also like

NAŠI DANI

Otvoren savremeni centar za policijsku obuku vrijedan 8 miliona KM (VIDEO)

  Značajan segment u radu policije, ali i svih pravosudnih institucija mora biti borba protiv organiziranog kriminala i korupcije – poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović tokom

NAŠI DANI

Protesti u Sarajevu: “NE tuđmanizaciji Bosne i Hercegovine i STOP ruskoj čizmi”

  Ispred Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu danas je organizovano mirno protestno okupljanje građana zbog politike aktuelnih vlasti Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i bošnjačkom narodu, javlja Anadolu Agency (AA).

NAŠI DANI

Odjeci SBF-a: Hrvatska može učiti od Sarajeva kako privući najmoćnije investitore

Deseti Sarajevo Business Forum i ove je godine Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu postavio u centar svjetske javnosti kao mjesto susreta investitora i poslovnih ljudi iz cijelog svijeta, pišu Poslovne