Zema iz Tešnja proširuje kapacitete u proizvodnji vode i sokova: Posao za više od 50 ljudi

Zema iz Tešnja proširuje kapacitete u proizvodnji vode i sokova: Posao za više od 50 ljudi

Firma Zema iz Tešnja, proizvođač mineralne vode i sokova, planira ove godine investirati 1,5 mil KM u povećanje kapaciteta proizvodnje. Sa novim ulaganjima zaposliće i više od 50 ljudi u naredne dvije godine. Sada, u ovoj firmi radi 30 radnika.

U firmu Zema u posljednje tri godine uloženo je više od 5 mil KM za kupovinu opreme od najpoznatijih svjetskih proizvođača što je omogućilo maksimalnu iskorišćenost kapaciteta. Rezultati konstantnih ulaganja i usavršavanja doveli su do mnogobrojnih priznanja i nagrada, a posljednja u nizu je zlatna medalja za Tešanjski kiseljak na svjetskom sajmu mineralnih voda.

Kako za eKapiju kaže direktor firme Zema Elvir Bećarević, riječ je o međunarodnom takmičenju za najbolji kvalitet voda održanom u Berkeley Springsu, u američkoj saveznoj državi Virdžinija.

– Na međunarodnom takmičenju za najbolji kvalitet voda u 2017. godini učestvovali su proizvođači voda iz 19 saveznih država, 5 kanadskih provincija i 12 zemalja svijeta. Mineralna voda Tešanjski kiseljak se izdvojila od ostalih na bazi okusa, mirisa, osjećaja u ustima i naknadnog okusa – ističe Bećarević.

Mineralna voda Tešanjski kiseljak je na ovom sajmu ranijih godina dobila ukupno četiri medalje – drugo mjesto 2008. i 2009. godine, kao i prvo mjesto 2016. i 2017.

Da voda iz Tešnja ima kvalitet prepoznat u svjetskom vrhu proizvođača flaširane vode, potvrđuju i nagrade koje su osvajali Tešanjski dijamant i Dobri kiseljak.

– Prvi i osnovni razlog za kvalitet tešanjske vode je struktura, sklad i količina minerala u vodi što joj sve daje određenu mineralizaciju – kaže direktor firme Zema.

Osim Tešanjskog kiseljaka, firma Zema proizvodi i gazirane i negazirane sokove, kao i sirupe.

Domaće je najbolje

Iako su naše vode i te kako kvalitetne, što potvrđuju i svjetska priznanja, tržište BiH je preplavljeno uvoznim vodama. Razlog za to je, kaže naš sagovornik, što tržištem u BiH upravljaju uvozni lobiji umjesto državnih organa.

– Nije problem što se vode uvoze u Bosnu i Hercegovinu, problem je što se dozvoljava uvoz nekvalitetne robe. Nekvalitetna roba omogućava nisku cijenu. Treba primjenjivati kriterije koji vrijede u zemljama Evropske unije prilikom uvoza vode – ističe Bećirević.

Dodaje da bi ovo dovelo da cijene vode budu daleko više, a takve cijene ne bi mogle prolaziti na tržištu Bosne i Hercegovine.

Previous Ilidža obilježava Dan reintegracije
Next Zašto Čović nije podržao reviziju tužbe: Hrvatska politika štiti Srbiju zbog straha od vlastite odgovornosti

You might also like

Ekonomija/Biznis

Veliki interes za bosanskim proizvodima na sajmu u Kini

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i ove godine organizovala je zajednički nastup bosanskohercegovačkih firmi na petom po redu sajmu investicija i trgovine „China-CEEC EXPO 2019“ koji će održava od 08.

MADE IN BOSNIA-387

Drvna industrija: Pokrivenost uvoza izvozom 322,1 posto

Održana je sjednica Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskorgovinske komore Bosne i Hercegovine. Drvni sektor Bosne i Hercegovine tradicionalno je izvozno orjentisan i već dugi niz godina ostvaruje pozitivan

MADE IN BOSNIA-387

Mljekara Fojnica Milk u posljednje dvije godine udvostručila proizvodnju

Mljekara Fojnica Milk na svojoj je uzlaznoj putanji, a u posljednje dvije godine je gotovo udvostručila proizvodnju. Sweden/USAID FARMA II projekt podržao ih je na tom putu. “Prodamo sav sir