Via Dinarica želi certifikat “Najbolje staze Evrope”

Via Dinarica želi certifikat “Najbolje staze Evrope”

 

U okviru projekta Via Dinarica – procjena i izgradnja kapaciteta u BiH, Udruženje “Zemlja Dinarika” organizuje intenzivni dvodnevni trening za procjenu i monitoring staza. Trening se održava 19. I 20. 12.,  na prvim etapama Via Dinarica staze u Bosni i Hercegovini, u blizini Buškog jezera, a isti će voditi stručnjaci Evropske pješačke asocijacije Liane Jordan i Dirk Zimmerman.

Ovaj dvodnevni trening predstavlja prvi korak ka procesu certifikacije u okviru programa “Staza vodećeg kvaliteta – Najbolje u Evropi” (Leading Quality Trails – Best of Europe). Učesnicima će se, kroz predavanja  i pokazne vježbe, omogućiti sticanje znanja i vještina za procjenu i dokumentovanje ključnih kriterija u procesu akreditacije za ovaj standard.

 MG 3194 1

Na preporuku planinarskih saveza u BiH, u ovom programu će učestvovati šest iskusnih planinarki i planinara, koji su već stekli i specijalistička zvanja vodiča ili gorskih spasilaca.

Certifikat “Staza vodećeg kvaliteta – Najbolje u Evropi” do sada je dodijeljen za 14 staza, od kojih su samo dvije približne dužine kao dionica Via Dinarice u Bosni i Hercegovini.

Iz Udruženja Zemlja Dinarika saopšteno je kako su uvjereni da Via Dinarica zaslužuje i formalni naziv “Najbolja staza”, iako su svjesni da su kriteriji izuzetno strogi i da je još mnogo posla pred svima uključenim u ovu inicijativu. “Vrijeme je da se počnemo porediti sa najboljim, jer mi imamo šta pokazati svijetu. Via Dinarica jeste i treba ostati vrhunska turistička destinacija, što će sigurno na bolje promjeniti život stanovništva u našim planinskim krajevima, ali i unaprijediti svijest jer prirodu moramo sačuvati.”

Jelenjača Lukomir Bubalo 2016 130

Podsjećamo, Via Dinarica je već ranije prepoznata kao vrhunska destinacija, a časopisi poput National Geographica, Lonely Planeta, Independenta, Vogua i ostalih su je uvrstili u top-destinacije svijeta. Uskoro izlazi i posebno izdanje renomiranog Brad Travel vodiča za Via Dinarica stazu u Bosni i Hercegovini.

Previous Najizvođenija predstava BKC-a Tuzla - "Srebrena krv" u Cazinu i Bužimu
Next U Zenici promovisana knjiga "Mislilac i državnik Alija Izetbegović"

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Mostar – obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

 Tradicionalnom šetnjom mladih u Mostaru je započeo program obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a i mostarskih škola. Videoprilog FTV. U Mostaru

TURIZAM

Katunska naselja u Bosni i Crnoj Gori, kao atraktivne turističke destinacije

Završna konferencija projekta ‘Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine’ upriličena je u Fojnici, a radi se o projektu koji je realiziran u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna

BH RAZGLEDNICA

Amina i Ahmed, mladi pčelari iz Sanskog Mosta

Amina i Ahmed Bahtić ubrajaju se u najmlađe pčelare u regiji, a ljubav prema pčelama i pčelarstvu na njih je prenio njihov otac Enes Bahtić, dugogodišnji pčelar iz Sanskog Mosta.