Škola počinje ugradnju solarnih panela i elektrane, što će joj osigurati energetsku samostalnost, a učenicima zaradu

Škola počinje ugradnju solarnih panela i elektrane, što će joj osigurati energetsku samostalnost, a učenicima zaradu

 

Srednja Elektrotehnička škola u Tuzli do kraja godine mogla bi postati prva javna ustanova u Bosni i Hercegovini koja će biti u potpunosti energetski neovisna o Elektroprivredi BiH, piše Oslobođenje.

Projekat ugradnje solarnih panela na krovu škole i ugradnja mini elektrane kapaciteta 100 kilovata ovoj bi ustanovi trebali, osim energetske neovisnosti, omogućiti čak i dodatnu zaradu, dok će učenicima osigurati nove kompetencije, pa čak i zaradu kroz instaliranje sličnih sistema u drugim ustanovama. Sve bi trebalo početi tokom ljetnog raspusta, kada će biti u potpunosti obnovljen krov na školi, a potom instalirani solarni paneli.

Sve je krenulo iz želje da se smanje troškovi škole, ali i zbog vizije da škola u narednom periodu edukuje tehničare obnovljivih izvora energije. Kako nam je kazao direktor Selmir Dadanović, ugradnjom ovog sistema, škola će mjesečno uštedjeti oko 1.800 KM koje potroši na struju, a imat će neprocjenjiv izvor prakse za učenike.

– Mi smo imali opciju ugradnje elektrane od 60 kW po sistemu ključ u ruke, ali smo se odlučili praktično za isti novac da uzmemo elektranu od 100 kilovata, s tim da će je naši učenici spojiti. Na taj način mi imamo višestruke koristi. Prvo ćemo uštedjeti novac, a drugo naši učenici će praktično biti pioniri u ovome, pa će kasnije moći svoje usluge nuditi drugima, čak i za vrijeme školovanja, pa sebi zaraditi novac, priča nam Dadanović.

Izlazak u javnost sa ovim projektom, dodaje direktor, otvorio je ogromne mogućnosti za školu, koja već sad, pored elaborata opravdanosti o uvođenju novog smjera u obrazovanju, razmišlja i o osnivanju zadruge koja bi vršila usluge ugradnje sličnih sistema u druge javne i privatne ustanove, kao i usluge servisiranja.

– Mogućnosti su neograničene, jer kod nas ovo još nije zaživjelo, a s obzirom na to koliko je rasprostranjeno u regiji, to nama dolazi u narednih pet godina. Dotad ćemo mi biti spremni da ponudimo svoje usluge, napominje direktor Dadanović.

Prvobitna ideja je bila da solarne ploče zagrijavaju vodu, koja bi kasnije bila vraćena u sistem grijanja u školi, ali zbog komplikovanosti u održavanju sistema, prešli su na proizvodnju električne energije. Škola je već pregovarala sa firmom iz Varaždina, koja prodaje potrebnu opremu, a ukoliko sve prođe kako je zamišljeno, škola bi vrlo brzo mogla izaći iz sistema Elektroprivrede BiH.

– Imamo opciju da našu energiju otkupljuje Elektroprivreda ili imamo mogućnost da ostanemo na mreži EPBiH, ali da ne trošimo njihovu struju, nego da nam onda bude rezervna opcija, jer teško je s ove distance predvidjeti kako će sistem raditi. Mi ne bježimo ni od jedne ni od druge opcije, jer smo u svakom slučaju na dobitku. Smanjit ćemo troškove Ministarstvu, koje plaća naš račun, a sasvim sigurno ćemo moći i zaraditi. Ono što je bitno jeste da su nam praktično svi, od EPBiH do Vlade TK-a, obećali bezuslovnu podršku u cijelom projektu, naglašava Dadanović.

Neke institucije i firme su već zainteresovane da, nakon što na primjeru ove škole vide kako sve funkcioniše, isti sistem uvedu i sebi.

– Nekoliko mojih poznanika se već raspitivalo, ali svi prvo žele vidjeti kako će to biti kod nas. Neki su zainteresovani zbog ušteda, a neki zbog pritiska javnosti kada je riječ o zagađenju. Imamo jednu firmu u Tuzli koja je veliki zagađivač i u kojoj razmišljaju da ovaj sistem prilagode, te da njime proizvode toplu vodu za grijanje. Bilo kako bilo, pozitivni efekti ovog projekta su gotovo nesagledivi, poručuje direktor.

U školi je instaliran i mali sistem, na kojem učenici praktično svakodnevno ispituju sve mogućnosti proizvodnje struje. Kada se elektrana ugradi, ona će biti praktično i učionica za praktični rad, gdje će novi tehničari obnovljivih izvora energije usavršavati znanja.

– Mi smo se već uvezali i sa Elektrotehničkim fakultetom, koji ima ove smjerove, tako da ćemo onima koji žele fakultetsko obrazovanje osigurati dobru osnovu, a svakako ćemo omogućiti djeci koja žele biti tehničari da steknu dobru osnovu i da kasnije rade i samostalno, zaključuje Dadanović.

Previous Tuzlanski veterani zatražili da Damir Nikšić bude proglašen nepoželjnom osobom u tom gradu
Next Zejd Dukmenić: Iz Hrvatske došao da brani Bosnu; čuvao prvog predsjednika države

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Međunarodni kongres bazičnih nauka u Pekingu – Mahiru Hadžiću nagrada za najbolji naučni rad objavljen u zadnjih pet godina

Na Međunarodnom kongresu bazičnih nauka (ICBS) koji je prije dva dana započeo u Pekingu na temu “Napredna nauka za čovječanstvo” (Advanced Science for Humanity) učestvuje oko 800 vrhunskih naučnika i

NAŠI DANI

Visoko: Položen kamen temeljac za izgradnju područne škole u Goduši

Danas je uz prisustvo učenika, nastavnika, roditelja, gradonačelnika, vijećnika, zastupnika i ministara položen kamen temeljac za izgradnju područne škole u Goduši – Visoko. Prisutnim građanima obratila se direktorica škole Alija

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Una Suljić – najmlađi doktor nauka iz oblasti farmacije u našoj državi!

Una Suljić je rođena 1990. godine u Tuzli, najmlađa je doktorica Farmaceutskih nauka u Bosni i Hercegovini, može i mora biti uzor svakoj tinejdžerici koja želi sigurno zakoračiti u svoju