Talgo vozovi pun pogodak

Talgo vozovi pun pogodak

 

Uvođenjem talgo garnitura “Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine” bilježe povećanje broja putnika te su u prošloj godini u odnosu na 2017. godinu imale 58.368 prevezenih putnika više na svim relacijama u FBiH, što je više za 16,38 odsto.

Rekli su ovo u Službi za odnose s javnošću “Željeznica FBiH”, gdje ističu da su povećani i prihodi za 34,90 odsto. Oni su dodali da su brzi vozovi sa talgo garniturama počeli da saobraćaju u Bosni i Hercegovini na relaciji Sarajevo – Doboj od septembra 2016. godine.

“Od 3. jula prošle godine uvedena je i linija Sarajevo – Bihać, što je produžena linija Sarajevo – Banjaluka”, rekli su u Željeznicama FBiH.

Najznačajniji razlozi za povećanje broja prevezenih putnika, kako kažu u “Željeznicama FBiH”, su uvođenje novih vozova sa talgo garniturama, kao i uvezivanje svih većih gradova u Bosni i Hercegovini u željezničkom saobraćaju.

“Na povećanje broja putnika uticalo je i uvođenje kombinovanog prevoza putnika prema moru, voz plus autobus, u ljetnoj sezoni”, kažu oni.

Fotografija korisnika/ce Željeznice FBiH Putnički saobraćaj.

Dodali su da putovanje migranata nije znatno uticalo na povećanje broja prevezenih putnika te da je najveće povećanje broja putnika zabilježeno na relaciji Sarajevo – Mostar – Čapljina.

S obzirom na to da su se pojavile informacije da se putnici migranti razvrstavaju u posebne vagone od ostalih putnika, u “Željeznicama FBiH” ističu da nemaju pravo da legitimišu putnike i tako utvrđuju njihov identitet, niti da vrše selekciju putnika u vozu.

“Dajemo komercijalne povlastice za svoje putnike, tako da putnici koji putuju kao grupa, a grupom se smatra kada zajedno putuje 30 i više putnika, uživaju pravo na povlasticu od 50 odsto i smješteni su zajedno u vagonu tokom putovanja”, pojašnjavaju u “Željeznicama FBiH”.

Cijena karte za relaciju Sarajevo – Bihać u jednom smjeru iznosi 36,70 KM bez popusta, od Sarajeva do Banjaluke cijena karte u jednom smjeru bez popusta je 26,10 KM, dok je od Bihaća do Banjaluke cijena karte 18,20 KM.

 

(Nezavisne/MiruhBosne)
Previous Dr. Lindov: Treba nam autoput Bihać - Sarajevo - Goražde - Pazar - Priština i dalje….
Next SAD: U Chicagu svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Domaći brend Natura izvozi za Australiju, Kanadu i SAD

Domaći brend Natura je zadnjih godina sa svojim proizvodnim asortimanom osvojio tržište Bosne i Hercegovine, ali i Evrope. Trenutno se ovaj domaći brend izvozi i u 14 europskih zemalja, a

Ekonomija/Biznis

Bosansko-britanska IT kompanija se širi na SAD; otvara ured u Miamiju

Kompanija Green River Media, koja se bavi razvojem, izradom i unapređenjem rada web stranica, širi svoje poslovanje na SAD osnivanjem odjela u Majamiju, piše BiznisInfo. Osnivač i direktor ove kompanije

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina: Broj zaposlenih u poljoprivredi porastao za sedam posto

  Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz oblasti poljoprivrede za 2017. godinu. Broj zaposlenih u oblasti poljoprivrede iznosio je 154.000 i