Otvorio muzej u kojem bosansku tradiciju čuva od zaborava

Otvorio muzej u kojem bosansku tradiciju čuva od zaborava

 

U tematski uređenim sobama čuvaju se suveniri i umjetnine čija je starost najmanja 50, a ima eksponata starih i više od 200 godina

Novinar Salem Šehović u svom rodnom selu Vukeljići pored Fojnice otvorio je prošle godine muzej i sahat kulu, u kojima su izloženi eksponati kojima želi sačuvati tradiciju od zaborava. U okviru muzeja postoji više tematskih soba te biblioteka, čardak, musafirhana… Kaže nam je do sada u objektu ugostio stotine turista iz cijele Bosne i Hercegovne, ali i brojnih evropskih država, a muzej nerijetko služi i za snimanje TV emisija.

Ručni rad

U muzeju se čuva bosanska tradicija, razni predmeti i posuđe od svih vrsta materijala – zemlje, drveta, bakra, isključivo ručno proizvedeni. Sve prostorije su zastrte bosanskim, tkanim ćilimima i ponjavama, heklanim zavjesama i vezenim zarovima.

U svakoj od soba čuvaju se određeni suveniri i umjetnine čija je starost najmanja 50, a ima eksponata starih i više od 200 godina – govori Šehović objašnjavajući da su u muzeju izložene i biografije istaknutih historijskih ličnosti, umjetnika, velikana sevdaha, sportista…

Kulturna baština

Na upit kako je došao na ideju da otvori privatni muzej, Šehović kaže da je, radeći kao novinar, obišao mnoge zemlje širom svijeta te da je na tim putovanjima shvatio kako i zemlje sa mnogo slabijom kulturnom baštinom s velikom pažnjom čuvaju svoje naslijeđe.

– Tako sam odlučio da i sam sagradim muzej i u njemu čuvam uspomene na našu bogatu kulturnu, muzičku i drugu tradiciju, da čuvam ručne radove bosanskohercegovačkih umjetnika, ali i običnih ljudi, koji su na svojstven način znali čuvati i prezentirati našu kulturnu baštinu – kaže Šehović, koji je ponosan što je ostvario svoj san.

Iftari i sijelo

U muzeju se održavaju dvije manifestacija koje polako postaju tradicionalne. Tokom ljeta, u ramazanu se organiziraju iftari, a tokom zime bosansko sijelo, na kojem se okupi više desetina učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine. Pripremaju se tradicionalna bosanska slana i slatka jela, a ćetenija je neizostavna.

(Avaz/MiruhBosne)
Previous Mektić: Sigurnosni sektor nema povjerenja u ovo tužilaštvo i u glavnu tužiteljicu
Next Dva pogona povećala proizvodnju madraca za 100% - Kakanjska firma Delibašić poliuretani oprema hotele Swissotel, Marriot..

You might also like

NASLIJEĐE

Burna historija jedine džamije u Ljubinju: Više puta rušena i izmještana, ali opstala

  Tri puta je građena, dva puta rušena, dva puta je prekidan kontinuitet njenog postojanja, prvo četiri, a potom dvije decenije tokom kojih je pokušano da se zatre svaki trag

BLOG

U Stocu, političko i vjersko klesanje historije

Davno sam ti legao i dugo ti mi je ležati, romor je srednjovjekovni koji raznose vjetri preko uznemirenih stećaka. Prvo su između njih, poodavno, prokrčili cestu. Razmaknuli su arhivirana vremena,

NAŠI DANI

Dan džamija: Prije 22 godine do temelja je srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci

– Sačuvana Saborna crkva u Sarajevu i srušena džamija Ferhadija u Banjaluci, govore sve o nama i njima. Ovi kameni svjedoci ne lažu i mogu stati nasuprot sve njihove propagande.