Dvije porodice osnovale zadrugu; njihovi proizvodi dospjeli u tržne centre širom zemlje

Dvije porodice osnovale zadrugu; njihovi proizvodi dospjeli u tržne centre širom zemlje

Čauševići i Karići su dvije porodice koje žive i rade u selima općine Doboj-Istok. Nisu mislili da će dočekati dan kada je njihova zadruga „AIDŽ“ sa svojim proizvodima izašla na tržište velikih tržnih centara. Njihovi proizvodi su danas na trpezama širom Bosne i Hercegovine.

Brijesnica Velika se sada može pohvaliti rastućom zadrugom koja razvija paletu proizvoda iz godine u godinu i pronalazi svoje mjesto na bosanskohercegovačkom tržištu.

„Odlučili smo sami da pokrenemo poljoprivrednu proizvodnju 2010. godine. Htio sam da osiguramo egzistenciju sebi, a zatim i da pomognemo lokalnim proizvođačima u plasiranju njihovih proizvoda. Situacija je bila teška, znali smo da se moramo pokrenuti i napraviti posao“, govori nam Ahmed Čaušević.

„Bavimo se preradom voća i povrća. Pored par mašina, taj posao se uglavnom svodi na ručni rad. Radimo sokove, džemove, kisele salate. Preko USAID/Sweden FARMA II projekta dobili opremu za pasterizaciju, što nam je olakšalo i uvećalo posao“, dodaje Čaušević.

„Sa njima smo napravili dobru saradnju i dobili podršku i preko Ekomozaika, pa su naši proizvodi plasirani u tržnom centru „Mercator“ u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Banjoj Luci. Također, radimo u nekoliko manjih objekata u našoj regiji. Ove godine smo uveli džem od marelice, kupine i sok od kupine. Vidjet ćemo kako će ići, to su neke manje količine, ali mi nastojimo na tržištu pokušati napravit iskorak. Tu se ne planiramo zaustaviti, želimo dalje širiti naše prisustvo na tržištu i osigurati povjerenje potrošača. Kada me pitate šta je ključna poruka prema poljoprivrednicima, čovjek samo treba reći – mora se raditi, a rezultati neće izostati“, zaključio je Čaušević.

Previous Desna strana Miljacke nadomak Bentbaše mogla bi postati uređeno izletište
Next Bogati australijski biznismen postao bosanski državljanin

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Otvoren 18. Bee Fest Sarajevo

Pod motom “Zdravlje je na prvom mjestu” na platou ispred BBI Centra, Trg djece Sarajeva počeo je 18. Bee Fest. Kako navode organizatori, u vremenu korone, kada je potrebno jačati

Ekonomija/Biznis

Didaktičke igračke od drveta: Uspješan posao nekoliko bosanskih firmi

Nije samo namještaj proizveden u Bosni i Hercegovini cijenjen na svjetskom tržištu, u posljednje vrijeme dolaze nam uspješne priče i od proizvođača koji obrađujući drvo izrađuju zanimljive igračke koje su

Ekonomija/Biznis

Zahvaljujući Općini Centar još 23 mlade osobe pokreću biznis

  U prostorijama Općine Centar, u srijedu, 26. decembra 2018. godine upriličeno je potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava mladim osobama za samozapošljavanje kroz start-up biznis. Načelnik Općine Centar dr.