Obnova olimpijskih objekata: Investicija koja bi se sigurno isplatila

Obnova olimpijskih objekata: Investicija koja bi se sigurno isplatila

Za Senada Omanovića kažu u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine da najbolje poznaje stanje borilišta, odnosno objekata u Sarajevu koji bi bili dio eventualne zajedničke kandidature sa španskom Barcelonom za organizaciju ZOI-ja 2030. godine.

– Krenuo bih od inspekcijskog nadzora iz 2002. kada smo bili kandidati za ZOI 2010., a koje je dobio kanadski Vankuver.

Ekipa stručnjaka tada je ocijenila da su naša borilišta veoma kvalitetna i da se mogu obnoviti, odnosno da nije potrebno praviti nova. Naglasili su da su profili krivina bob-staze na Trebeviću izvrsni i da su u tom momentu bili među najmodernijim u svijetu – ističe Omanović.

On je aktuelni selektor sankaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, a kao predtakmičar bio je i učesnik ZOI-ja 1984. u Sarajevu. Naglašava da je staza na Trebeviću sagrađena tokom 1981. i 1982. godine, za približno 15 mjeseci, što znači da i ovog puta imamo dovoljno vremena da obnovimo stazu za eventualne Igre 2030.

Kada je o finansijskoj konstrukciji riječ, kaže da su tadašnji troškovi iznosili približno 20 miliona maraka, ali da bi ovog puta ta cifra mogla biti manja, s obzirom na modernije i jeftinije materijale.

– Još 2002. bila je procjena da je staza, uprkos ratnim razaranjima, i dalje odgovarajuća. U međuvremenu, mi smo kao Sankaški savez Bosne i Hercegovine sanirali pukotine i već šest godina treniramo na stazi u ljetnom periodu – ističe sagovornik Avaza.

Omanović nema dileme kada je u pitanju isplativost ove investicije.

Kako kaže, čak i bez Igara obnova trebevićke staze donosila bi profit, jer se na njoj mogu organizirati treninzi i takmičenja boba, sankanja, skeletona, a ne potcjenjuje ni turistički potencijal. 

– Čak i u trenutnom stanju, staza je pogodna za treninge. S nama tokom ljeta svake godine rade selekcija Slovačke, a dolaze i Poljska, Slovenija, Turska…

Samo nama, za naša četiri takmičara u sankanju, potrebno je približno 400 vožnji u predsezoni, a svaka vožnja košta 30 eura. Sada to pomnožite sa stotinama takmičara koji bi dolazili kod nas na pripreme u slučaju da se staza obnovi. Da ne spominjem da bi jedva čekali da nas uključe u organizaciju Svjetskog kupa. Tu je i bob u kojem jedna vožnja košta između 50 i 80 eura – rekao je Omanović.

Iako nije ekspert za skakaonice za skijaške skokove, smatra da postojeće na Igmanu mogu uz obnovu poslužiti za ZOI.

– Koliko znam, skakaonice bi se morale urediti i možda produžiti, prema novim pravilima. To bi bilo dobro, da taj sport napokon zaživi i kod nas – rekao je Omanović.

Obnova staze na Trebeviću otvorila bi prostor i za bogatu turističku ponudu u koju bi bila ponovo uključena atrakcija kao što je vožnja “Vučkom”, odnosno turističkim bobom od spužve, i to i ljeti i zimi. 

– Taj naš patent donosio je veliki profit. Tu je i bob na točkovima koji po vožnji može donijeti 150 eura, pa čak i takmičenja u brdskom biciklizmu, kakva se već održavaju u svijetu na sličnim stazama – kaže Omanović.

Previous Biznis centar Jelah-Tešanj okuplja 225 članica i bilježi godišnji bruto promet od dvije milijarde maraka
Next Hercegovina: Uzgoj nara se isplati

You might also like

SPORT

Juniori pobjedom počeli kvalifikacije – 2:0 protiv Francuske

Juniorski reprezentativci Bosne i Hercegovine  danas su u francuskom gradu Romorantin protiv domaće selekcije odigrali meč prvog kola grupe 5 elitnog kruga kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Mladi Zmajevi su ostvarili

SPORT

Lana Pudar evropska šampionka na 100m delfin!

Nevjerovatna Lana Pudar je nastup na Evropskom prvenstvu za juniore zaključila trećom, zlatnom medaljom u disciplini 100m delfin isplivavši vrijeme 57.56. Iza naše plivačice ostale su Ruskinje na 2. i

SPORT

Džumhur bolji od četvrtog igrača svijeta: Trijumf za polufinale ATP turnira u Kini i novi skok na ATP listi

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur napravio je novu senzaciju, tako što je savladao četvrtog tenisera svijeta i prvog nosioca ATP turnira u Šenženu, Aleksandera Zvereva, rezultatom 2:0 (6:4, 7:6) Sarajlija