Resorni ministar u Kantonu 10: Zašto nikom nije stalo da naplatimo 15 miliona KM za korištenje voda Buškog jezera?

Resorni ministar u Kantonu 10: Zašto nikom nije stalo da naplatimo 15 miliona KM za korištenje voda Buškog jezera?

Zakon o vodama Kantona 10 (Livno), koji je jednoglasno usvojen u Skupštini tog kantona,  do sada je generisao preko 15 miliona maraka novih potraživanja za korištenje voda Buškog jezera.

U priopćenju kojeg je potpisao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi tog kantona Ivica Brešić, spomenuti Zakon o vodama je trebao bar dijelom kompenzirati nepravdu koja se godinama čini općinam Livanjskog kantona. 

Navedena potraživanja se uglavnom odnose prema HEP proizvodnji d.o.o Zagreb Republike Hrvatske i Crpnoj stanici Buško blato d.o.o Livno koji godinama koriste vodu za proizvodnju električne energije u Hidroelektrani Orlovac u Hrvatskoj.

Do trajnog rješenja pitanja korištenja voda Buškog jezera, ministar je stava da je ovaj zakon trebao omogućiti kakvu, takvu korist proračunima za popravljanje lokalne infrastrukture jer su sredstva zakonom strogo namjenska za tu svrhu.

“Od tada je prošlo 4 i po godine i čudno da gotovo nikom nije stalo da se ta sredstva, zakonom propisana, naplate. Osim resornog ministarstva koje vodi beskonačne postupke na sudu i pokušaja da preko županijske inspekcije ubrza provedbu zakona nikom nije stalo da se pitanje Buškog jezera bar na neki način riješi u korist prostora gdje se jezero nalazi!?”, ističe Brešić.

Uputili su, dodaje u priopćenju, do sada 5 zahtjeva za izdavanje rješenja o obavezi plaćanja prema Upravi za inspekcijske poslove Kantona 10, ali na žalost do sada nisu uspjeli postići da se izda ovršno rješenje što bi značio automatsku naplatu sredstava.

“Nikad niko, bilo na vladi, bilo u političkim krugovima nije otvorio ovo pitanje. Postavljamo svima pitanje zašto nikom nije stalo da naplatimo 15 miliona konvertibilnih maraka? Zašto je normalno da se isti zakon primjenjuje i uredno se po njemu plaća u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a u Kantonu 10 niko ne smije ni spomenuti problem?”, upitao je Brešić.

Obzirom da je tvrtka Crpna stanica Buško blato d.o.o. Livno ostala bez okolišne dozvole jer su je pravno srušili na Kantonalnom sudu u Sarajevu, Brešić se pita također, nije li vrijeme da se toj firmi ipak ‘ukaže’ neko od inspektora, jer , napominje on, upravo sada prazne Buško jezero bez ikakvih saglasnosti i definitivno će na ovaj način uništiti riblji fond, a razmjeri ekološke katastrofe. 

Na kraju priopćenja, ministar dodaje kako su prošle sedmice poslali niz prijava raznim inspektorima te se nada da će bar jedan doći i uraditi svoj posao.

Previous Delegacija MO i OS Bosne i Hercegovine prisustvovala obilježavanju Dana šehida na mezarju Kovači
Next Memorijalni centar Srebrenica ponovo otvoren; u Maršu mira ove godine najviše 100 učesnika

You might also like

OTPOR BOSNE

Sjećanje na Prvu brigadu policije Stari Grad

  Prigodnom ceremonijom, koja je počela polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, te postrojavanjem i smotrom veterana, danas je na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović obilježena 26. godišnjica

NAŠI DANI

Pazarić: Polaganje zakletve i potpisivanje ugovora XXI klase kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu OS BiH

  Centar za osnovnu obuku Komande za obuku i doktrinu, 21. decembra 2018. godine na lokaciji kasarne „Zaim Imamović“ u Pazariću, sa početkom u 10.00 sati, organizuje svečanu ceremoniju polaganja

NAŠI DANI

Hadžidedić: Zemlje koje birokrati iz Brisela vide kao muslimanske – ne tretiraju kao evropske

  Član Međunarodnog instituta IFIMES dr. Zlatko Hadžidedić, u članku „Strategija EU za Zapadni Balkan: Birokrati u Krstaškom ratu“ podsjeća da je Evropska komisija postavila rok do 2025. godine, kada