Počeo proces evakuacije iz Gaze, na listi 29 bosanskih državljana

Počeo proces evakuacije iz Gaze, na listi 29 bosanskih državljana

Ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu Sabit Subašić izjavio je kako je proces evakuacije stranih državljana iz blokiranog Pojasa Gaze počeo te kako svakog momenta od egipatskih vlasti očekuju poziv kada mogu krenuti prema graničnom prelazu Rafah.

“Neke moje kolege, predstavnici drugih ambasada, veći su na putu prema prelazu Rafah. Neki su završili posao”, rekao je Subašić u razgovoru s novinarom Anadolu.

Dodaje kako im nije poznato u skladu s kojim kriterijima je Ministarstvo vanjskih poslova Egipta napravilo listu zemalja na kojoj se nalazi 40-ak država. Ono što zna jeste da dnevno ka Rafahu odlazi 4-5 predstavnika stranih ambasada.

“Mi smo, kao i brojne druge ambasade, u poziciji da čekamo. Poces evakuacije je krenuo, ide nekim tokom, iako je tamo velika gužva s mnogo problema. Mi se naravno uključujemo u proces evakuacije”, naglasio je Subašić.

Podsjetio je kako je bh. ambasada egipatskim vlastima aplicirala s tačnim brojem ljudi koje želi evakuirati, u skladu s njihovom zahtjevom.

“Na našoj listi, koji smo poslali u skladu s procedurama, imamo 54 osobe. Tu je 29 osoba s bh. državljanstvom. Ostali su njihovi bliski srodnici”, pojasnio je Subašić te dodao:

“Razgovarali smo sinoć s pomoćnikom egipatskog ministra za konzularne poslove i on je jasno rekao da trebamo čekati. Oni jednostavno pozovu iza ponoći i kažu, spremite se idete na granicu Rafah. Nastojimo da budemo pripravni. Mi samo čekamo poziv, kao što i svi drugi čekaju.”

Dodao je također kako je u stalnom kontaktu s bh. državljanima koje se trenutno nalaze u Gazi.

“Upravo sam razgovarao s jednim našim državljaninom koji je zadesio u Gazi, došao je posjetiti svoju familiju. Zadesio se u Gazi prije nastanka ove krize. I sada ne može napustiti to područje. To je zaista jedno tužno i višestruko žalosno stanje, opasno i teško”, zaključio je Subašić.

Previous Norveški ljekar Mads Gilbert: Oni koji danas podržavaju Izrael sigurno ne znaju kako će to opravdati svojoj djeci
Next Nakon što je osvojila završni WTA Tour, teniserka Jabeur se rasplakala zbog Gaze

You might also like

BAŠTINA

Potpisan ugovor o obnovi Sahat-kule u Banjaluci

U Banjaluci je danas potpisan ugovor o obnovi Sahat-kule koja je nakon 500 godina postojanja srušena 1993. godine, a nalazila se u blizini Ferhat-pašine džamije, javlja AA. Igor Radojičić, gradonačelnik

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina traži povrat miliona dolara ‘zarobljenih’ za neisporučene vakcine protiv COVID-19

Pandemija COVID-19 je završena. Za Bosnu i Hercegovinu to, pak, ne znači i kraj problema, jer ne uspijeva da vrati novac za vakcine koje je nabavljala u toku pandemije. Ova

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina dobila Pomorsko društvo Jadransko more

  U Bosni i Hercegovini je osnovano  „Pomorsko društvo Jadransko more“, čiji će članovi, istaknuto je iz tog društva, raditi na uspostavljanju pomorske države Bosne i Hercegovine u njenom punom