Sandžaku pomažu mnogi,  atletičar Asmir Kolašinac volontira i nosi boce s kisikom

Sandžaku pomažu mnogi, atletičar Asmir Kolašinac volontira i nosi boce s kisikom

Asmir Kolašinac, srbijaski olimpijac, odlučio je da tokom perioda pandemije koronavirusa volonterskim radom pomogne narodu u Sandžaku.

Bacač kugle pridružio se volonterima u Novom Pazaru, a prethodno je pomoć pružio i stanovnicima Sjenice kojima je donirao respirator.

“Zbog novonastale situacije u mojoj porodici mnogo više vremena provodim u Novom Pazaru. Svjedok sam 24-satne herojske borbe ljekara i medicinskog osoblja u Covid bolnici.

Takođe, treba spomenuti heroje iz sjenke, neprimjetni su ali i bez njih se ne može. Grupa ljudi koja sebe nesebično daje, na usluzi svima, ljekarima i pacijentima – volonteri Novog Pazara”, napisao je nedavno Kolašinac uz fotografiju sa volonterima.

Humani sportista snagu i slobodno vrijeme iskoristio je da pomogne u prenošenju boca sa kisikom, ali i ostalim volonterskim poslovima čime je sa ostalim dobrovoljcima u ogromnoj mjeri pomogao građanima jednog od gradova koji trenutno predstavljaju žarište koronavirusa u Srbiji, piše nova.rs.

A u Sandžaku nalazi se i medicinska ekipa iz Bosne i Hercegovine.

Direktor sarajevske Hitne pomoći dr. Adem Zahilić je rekao da su nakon apela predsjedavaćujeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića mnogi zdravstveni radnici diljem Bosne i Hercegovine iskazali spremnost da dođu u Sandžak i da pomognu dragom narodu Sandžaka u ovoj situaciji, bez obzira što se epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini pogoršava.

“Što se tiče gostoprimstva u Sandžaku, teško da se negdje može naći ovakvo gostoprimstvo i mi svi mislimo tako, bez imalo kurtoazije. Od kolega u bolnici pa do građana primjećujemo veliko gostoprimstvo naroda Sandžaka”, rekao je dr. Zahilić prilikom prijema pomenute ekipe u Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Bošnjačko nacionalno vijeće je ranije uputilo zahvalnost državi Bosni i Hercegovini na pomoći u medicinskom osoblju i opremi koja je stigla u Novi Pazar i Sandžak, prenosi AA.

Mnogobrojna dijaspora iz Sandžaka posebno se istakla u ovim danima.

Oni su donirali i sanitetska vozila zdravstvenim ustanovama, za koja traže da na sebi nose obilježja (grb) Sandžaka.

-Da se zna, šta je naša dijaspora i narod dao za svoj narod i za bolnice u Sandžaku, a šta republički organi! – istakli su.

(MiruhBosne/Nova)

Previous U 18 država u crkve pretvoreno 329 džamija i građevina iz osmanskog perioda
Next Dragan Bursać: Prvi reket svijeta i Novak Đoković!

You might also like

NAŠI DANI

Fondacija “Alija Izetbegović” donirala sandžačkim opštinama vizire za borbu protiv koronavirusa

Fondacija “Alija Izetbegović” iz Sarajeva donirala je 500 vizira za borbu protiv koronavirusa u sandžačkim opštinama. Medicinska pomoć uručena je danas posredstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru, javlja

SANDŽAK

Sjeničanka Sadija Totić čuva od zaborava sjeničko-pešterski ćilim

Sjeničko-pešterski ćilim poznat je nadaleko. Vijekovima se on u regiji Sandžak, na jugozapadu Srbije, izrađuje na isti način i s istim šarama i motivima. Za izradu ćilima koristi se vuna

SANDŽAK

Sandžak traži specijalni status

Na skupu Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka u Novom Pazaru upućen je poziv međunarodnoj zajednici da zakaže konferenciju o Sandžaku. Ponovljen je i zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak.