Novalić u Turskoj s čelnicima EXIM Banke o aerodromu u Bihaću

Novalić u Turskoj s čelnicima EXIM Banke o aerodromu u Bihaću

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić drugog dana posjete Republici Turskoj sastao se danas u Ankari sa zamjenikom generalnog direktora EXIM Banke Enisom Gultekinom i šeficom Odjela za međunarodno kreditiranje ove banke Suzan Usta.

Razgovarano je o finansiranju izgradnje aerodroma u Bihaću i autoceste Sarajevo – Beograd, dionice kroz Federaciju Bosne i Hercegovine. Dogovoreni su daljnji koraci na operacionalizaciji finansijskih detalja. Riječ je o projektima vrijednim pola milijarde eura.

EXIM banke finansiraju isključivo projekte vlada na dugoročnoj osnovi, a da bi neka vlada bila kvalifikovana za takvo finansiranje mora imati pozitivan rejting.

Federacija Bosne i Hercegovine smatra se prihvatljivom za ovakva finansiranja, nakon što je prošla prvu fazu ocjene EXIM Banke.

Uz premijera Novalića ovom sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković, premijerovi saradnici i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Adis Alagić.

Federalni premijer od srijede boravi u službenoj posjeti Turskoj tokom koje je planiran niz susreta s turskim zvaničnicima i privrednicima s ciljem omogućavanja novih investicija.

Aerodromu Bihać nedavno je odobrena okolišna dozvola, a dobio je i glavni projekt.

Korak je to bliže urbanističkoj saglasnosti i stvaranju  uslova za izdavanje građevinske dozvole, koja će obavezati Vladu FBiH da finansira daljnju izgradnju Aerodroma ili se zaduži kao što to čini za druge slične infrastrukturne projekte.

Ukoliko se ispune svi potrebni uslovi, kažu u ovom poduzeću, projekt bi mogao biti realizovan u naredne tri godine.

Previous Grad Sarajevo izabran u izvršni odbor Svjetske unije olimpijskih gradova
Next Stolice proizvedene u Hadžićima na naslovnicama njemačkih kataloga

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Yavuz Company u 2019. godini zabilježio rast izvoza preko 100 posto

Yavuz Company iz godine u godinu bilježi rast izvoza. U 2019. godini je to bilo preko  100 posto. Iz ove kompanije planiraju da do kraja 2020. godine investiraju u projekte

Ekonomija/Biznis

Pleteni namještaj iz Bosne i Hercegovine u eminentnim hotelima u Španiji

  Nermin Terzić, šef Službe za marketing u kompaniji Rattan Sedia po struci je magistar žurnalistike. Studij je završio na Univerzitetu u Tuzli, najprije dodiplomski studij – opći smjer, a zatim

MADE IN BOSNIA-387

Osvojio djecu i roditelje: Bosanski Stribbo namještaj na evropskom tržištu

Kada su Irfan i Maida Redžović postali roditelji i počeli tražiti namještaj za svoje dijete, želja im je bila da to budu lijepo dizajnirani i funkcionalni proizvodi izrađeni od prirodnih materijala. Ubrzo su shvatili