Pripreme za obilježavanje 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

Pripreme za obilježavanje 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

Poštujući smjernice aktuelnih epidemiolških mjerama utvrđen je program obilježavanja 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Savez demobilisanih boraca TK dao je prijedlog aktivnosti obilježavanja ovog značajnog datuma iz novije historije Bosne i Hercegovine.

Videoprilog rtvtk

Bosanska armija (ARBiH) bila je jedina legalna i legitimna vojna sila u Bosni i Hercegovini tokom agresije na našu domovinu i borbe za slobodu i odbranu samostalnosti države.

ARBiH bila je organizovana u sedam korpusa. Za prvog komandanta, načelnika Glavnog štaba ARBiH, izabran je Sefer Halilović. Njegovi zamjenici bili su Jovan Divjak i Stjepan Šiber. Najveće vojno priznanje ARBiH, popularni je Zlatni ljiljan – simbol Bosne još iz srednjovjekovnog perioda Bosanskog kraljevstva.

Bosanski narod prvi je put nakon više vijekova imao vlastitu organizovanu vojsku, koja se uspjela suprotstaviti brutalnoj agresiji okolnih zemalja i stati na put višestruko opremljenijim i brojnijim napadačima i njihovim marionetama unutar bosanskog prostora.

Armija iznikla iz golorukog naroda, kasnije je postala respektabilna sila te je uspjela odbraniti državu i spriječiti potpuno zatiranje bošnjačkog naroda i ostalih građana odanih Bosni i Hercegovini.

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana

Braneći zemlju od povampirenih, i kako se mislilo poraženih ideologija iz Drugog svjetskog rata, bosanski vojnici nastavili su slobodarsku i antifašističku tradiciju zemlje. Čuvali su ljudskost i dostojanstvo – svoje i tuđe.

ARBiH iznjedrila je brojne komandante i vojnike čija hrabrost ostaje kao primjer generacijama iza njih.

Mnogi sinovi i kćeri ove zemlje dali su živote, dijelove tijela, krv i znoj za Bosnu i našu slobodu…

(MiruhBosne)

Previous Kako je privrednik iz Visokog ušutio kolegu iz Tešnja koji se hvalio vakcinisanjem u komšiluku
Next Prvi dan zasjedanja od mene odustala gotovo polovina onih koji su zvanično stali iza moje kandidature

You might also like

NAŠI DANI

Bužim: Obnovljena slika heroja Izeta Nanića, uskoro i sanacija turbeta

Slika u Bužimu na kojoj se nalazi lik rahmetli generala Izeta Nanića je obnovljena. Najljepša je to i Bužimljanima najdraža slika u njihovom malom gradu, kojom čuvaju uspomenu na legendarnog

NAŠI DANI

Općina Stari Grad podijelila paketiće učenicima u Konjević-Polju i Novoj Kasabi

  Delegacija Općinskog vijeća Stari Grad posjetila je danas osnovne škole u Konjević Polju i Novoj Kasabi gdje su učenicima uručili prigodne novogodišnje paketiće. U februaru ove godine delegacija Općine

OTPOR BOSNE

Topa o odbrani Sarajeva i 2. maju ‘92.: ‘Bili smo izrevoltirani da tamo gdje cijeli život igraš lopte dođu specijalci da ubijaju tvoj narod’

Samoinicijativnim djelovanjem manjih grupa patriota na onemogućavanju niških specijalaca da ovladaju centrom grada 2. maja, spriječen je pad Sarajeva, a vjerovatno i Bosne i Hercegovine, rekao je u intervjuu za