Reakcije na presudu rukovodiocima DB-a Srbije: Presuda velikodržavnim projektima

Reakcije na presudu rukovodiocima DB-a Srbije: Presuda velikodržavnim projektima

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić komentarisao je jučerašnju presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te naglasio kako presuda znači da postoji direktna veza Vlade Srbije za zločine u Bosni i Hercegovini.

Kako je rekao za N1, nakon današnje presude Stanišiću i Simatoviću koji su osuđeni na po 12 godina zatvora, od sad se “ne može pisati o paravojnim srbijanskim formacijama u Bosni i Hercegovini nego o policijskim formacijama Republike Srbije”.

“Resor Državne bezbjednosti je funkcionisao unutar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, što znači da postoji direktna veza Vlade Srbije za zločine u Bosni i Hercegovini kao što postoji i direktna odgovornost institucije predsjednika Srbije za zločine resora Državne bezbednosti u BiH, naročito tokom 1992. godine“, komentarisao je Suljagić.

“Neke od najstrašnijih zločina su odgovorne jedinice koje je formirao, obučio, opremio i u Bosnu i Hercegovinu uputio i podržavao resor Državne bebzednosti. Najočiglednija odgovornost Srbije za zločine koje su u njeno ime počinili njeni organi u BiH”, poručio je direktor Memorijalnog centra Potočari.

Naglasio je Suljagić za N1 i da Stanišić ni Simatović nisu optuženi kao privatni građani, nego u zvaničnom svojstvu direktora resora Državne bezbjednosti Srbije.

Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu pozdravlja odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Den Haagu kojom su pripadnici Miloševićevog establišmenta Jovica Stanišić i Frenki Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora, prenijela je Fena.

– Nalazimo da je ovom presudom Sud u Haagu konačno potvrdio odgovornost i učešće Srbije u udruženom zločinačkom poduhvatu u Bosni i Hercegovini i time prekinuo dosadašnju praksu delegiranja krivice za zločine masovnog protjerivanja, masovnog silovanja, masovnog ubijanja i deportacija u logore na bosanske Srbe – istakli su iz Društva za ugrožene narode za BiH, Fadila Memišević i Belma Zulčić.

Ovo priznanje Suda, dodaje se u saopćenju, predstavlja olakšanje ne samo preživjelim žrtvama već otvara put ka konačnom suočavanju Srbije sa prošlošću i priznavanju vlastite odgovornosti za počinjene zločine.

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ocijenio je kako je presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću jasno ukazuje da je “obavještajni vrh tadašnje susjedne države imao aktivno učešće u ranim zločinima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj”.

Kazao je kako se radi o vrlo važnoj presudi kojom se utvrđuje direktna odgovornost dvije veoma bitne rukovodeće osobe iz Srbije, za počinjenje niza zločina sa ciljem stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine.

– Stanišić i Simatović doprinijeli su činjenju zločina od strane paravojnih snaga i drugih naoružanih grupa u ostvarivanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva – istakao je Komšić.

Dodao je da presuda ima svoj pravni sadržaj, ali je jednako važan i njen politički dio.

– Ona zapravo govori kako izgleda na terenu ideja bilo kojeg velikodržavnog projekta, bez obzira da li se to zove “Velika Srbija” ili “Srpski svet” kako to neki danas plasiraju u javnost. Zapravo je ovo presuda tim velikodržavnim projektima – kazao je Komšić.

A iz Srbije se, nakon presude, oglasila osoba koja najviše u javnosti potencira sulude priče o ‘srpskom svijetu’.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da presuda Mehanizma za krivične sudove u Hagu nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja pokušaj suđenja srpskom narodu i srpskoj državi.  On je istakao da je odmah nakon izricanja presude predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pozvao njega i predsjednicu Vlade Anu Brnabić i da su razgovarali o presudi i sagledavali njene posljedice, rekao je Vulin za ‘Pink’ TV, uz dodatne žalopoljke na rad Tribunala.

Osuđujuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću je korak naprijed u osiguravanju odgovornosti lica najodgovornijih za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, izjavio je nakon presude Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

On je istakao da su kao visoki zvaničnici Službe državne bezbjednosti Republike Srbije, Stanišić i Simatović doprinijeli činjenju zločina od strane paravojnih snaga i drugih naoružanih grupa u ostvarivanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva.

U saopštenju iz Haga se navodi da je Tužilaštvo je zadovoljno zaključkom Pretresnog vijeća da je Tužilaštvo izvelo dokaze koji van razumne sumnje dokazuju Stanišićevu i Simatovićevu odgovornost za neka krivična djela za koja se terete. Tužilaštvo će pažljivo proučiti pismenu presudu, kada bude dostupna, uzimajući u obzir tačke optužnice za koje Pretresno vijeće nije utvrdilo da su dokazane van razumne sumnje, i odlučiti postoje li osnovi za žalbu.

Brammertz je izrazio zahvalnost Tužilaštva žrtvama i svejdocima koji su učestvovali u ovom postupku, navodeći da njihova spremnost da istupe i svjedoče protiv onih koji su im nanijeli nepravdu svjedoči o njihovoj hrabrosti kao i o važnosti pravosudnog postupka.

“Tužilaštvo naglašava da, iako je ovo posljednje prvostepeno suđenje održano u Hagu, i dalje postoji na hiljade osumnjičenih za ratne zločine širom zemalja bivše Jugoslavije koje još uvijek treba procesuirati. Nastavićemo intenzivne napore na pružanju podrške i pomoći kolegama u nacionalnim tužilaštvima kako bismo osigurali da se postigne više pravde za veći broj žrtava”, istakao je Serge Brammertz.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u srijedu je prvostepeno osudio, u obnovljenom postupku, bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a Franka Simatovića na po 12 godina zatvora za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu.

Pretresno vijeće konstatovalo je da je Tužilaštvo van razumne sumnje dokazalo da su obojica optuženih odgovorni za pomaganje i podržavanje krivičnih djela ubistva, deportacije, prisilnog premještanja i progona u Bosanskom Šamcu. Proglašeni su krivim po tačkama jedan do pet optužnice te im je izrečena jedinstvena kazna od po 12 godina zatvora u koju će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Za detaljno obrazloženje morat će se sačekati objavljivanje kompletne presude.

Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i naloćilo da se suđenje ponovi zbog nepravilnosti u postupku. Optužnica je ostala ista.

Ponovno suđenje u predmetu “Stanišić i Simatović” počelo je u ljeto 2017. godine. Tokom 2020. godine bilo je odgođeno na oko pola godine zbog pandemije koronavirusa.

Srbija je 2003. godine uhapsila Stanišića i Simatovića.

Previous Grad Sarajevo namjerava obnoviti astronomski opservatorij na Trebeviću
Next Nove isporuke vakcina za našu zemlju

You might also like

NAŠI DANI

Vogošća ima sve više đaka, potrebno proširiti školske kapacitete

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović održala je sastanak s načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem i direktorima škola na području te općine. Razgovarano je o aktuelnim izazovima

NAŠI DANI

Bosanska Krajina: 18 članova NiP-a podnijelo ostavke na stranačke funkcije u USK

Osamnaest članova stranke Narod i pravda podnijeli su ostavke na stranačke funkcije pri kantonalnoj organizaciji u Unsko-sanskom kantonu. – Ovim putem vas u ime tri organizacije Naroda i pravde u

NAŠI DANI

Kome je sve OSA zabranila ulazak u BiH: Od Putinovog oligarha Malofeeva, preko vođe Noćnih vukova Aleksandra Zaldostanova do Karadžićevog advokata Petronijevića

Obavještajno sigurnosna agencija BiH (OSA) proglasila je oko 300 osoba prijetnjom po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine. Na spisku ima onih koji se povezuju sa terorizmom, organiziranim kriminalom, ali i