Ljetna turistička sezona u NP Una u punom jeku

Ljetna turistička sezona u NP Una u punom jeku

Sektor turizma je najpogođeniji pandemijom koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Prema zvaničnim podacima u prošloj godini zabilježen je pad od 67% u odnosu na 2019. i sada sve snage treba usmjeriti na oporavak.

U Nacionalnom parku ‘Una’ rade na obnovi infrastrukture dok istovremeno na ovo područje pristiže sve veći broj domaćih i stranih gostiju. Svoje proizvode izlažu i domaći proizvođači čija je egzistencija usko vezana za Nacionalni park.

-Do sada je Štrbački buk i rijeku Unu gledao samo na slikama i video snimcima, o ljepoti ovoga kraja slušao u pričama svoje bake Bosanke. Sada je Slovenac Žan odlučio da uživo vidi najljepši dio rijeke Une. Kako nam je kazao, rijeka Una je u cjelosti prelijepa i uživo je za njega istinsko prirodno i nadasve, prijatno iznenađenje. U dva dana nastojat će spoznati što više njene ljepote, a onda kreće dalje prema Jajcu i Mostaru, izvještava rtvusk.

Ovih dana Nacionalni park ‘Una’ je pun domaćih i stranih i gostiju. Svaki  pedalj ovog mjesta je iznimno atraktivan i sve što se dešava na buku i oko njega za goste je doživljaj. Za fotografiju na jednom od vidikovaca se čeka u redu jer valja ovjekovječiti trenutak na najljepšem vodopadu u zemlji i regionu.

Na putu do srca parka turisti se zaustavljaju na štandovima domaćih proizvođača, mještana koji su svoju priliku vidjeli u oblasti turizma. Na svakom od njih su domaći proizvodi. 

Đemila u Ćelijama tokom sezone proda sve što napravi u ostatku godine. U lepezi ponude domaćih proizvoda su sokovi, đemovi i drugi proizvodi koji su već prošli ocjenu turista, baš kao i kod drugih koji svakodnevno nastoje živjeti od vlastitog rada i domaćih proizvoda koji su dostupni turistima u prostoru Nacionalnog parka ‘Una’.

Previous Sarajevski studenti prave bolid s kojim namjeravaju učestvovati na prestižnom takmičenju Formula student
Next Drugo zlato za Kosovo na Olimpijadi u Tokiju!

You might also like

BH RAZGLEDNICA

U Kraljevoj Sutjesci pušten u promet novi most

U Kraljevoj Sutjesci u općini Kakanj svečano je pušten u promet novi most preko rijeke Trstionice na regionalnom putu R446, čiju je izgradnju sa 450.000 KM finansirala Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

TURIZAM

U prva dva mjeseca 2019. turista 9,8 posto više nego lani

U periodu januar – februar 2019. turisti su ostvarili 141.114 posjeta, što je više za 9,8 % i 333.530 noćenja, što je više za 12,4 % u odnosu na isti

Ekonomija/Biznis

Slovenci znaju kako profitirati i od Bosanskih piramida

Prijatelji projekta istraživanja bosanskih piramida iz Slovenije napravili su novi suvenir za Fondaciju “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Riječ je o kartici koja u sebi sadrži jedan (1) gram zlata,