Probijen tunel Vranduk na poddionici Vranduk – Ponirak

Probijen tunel Vranduk na poddionici Vranduk – Ponirak

Prokopavanjem posljednjih metara stijene, danas je izvršeno probijanje desne strane tunela Vranduk na poddionici Vranduk – Ponirak.

Dužina desne cijevi tunela Vranduk je 312 metara, a izvođač radova je konzorcij Azvirt L.L.C (Azerbejdžan) i Hering d.d. Široki Brijeg (BiH).

Radovi na probijanju tunela su započeli krajem marta ove godine i izvodili su se u tri smjene.

Na ulazu u desnu tunelsku cijev geologija je bila složenija, dok se s napredovanjem iskopa poboljšavala. Većina radova se izvodila u III kategoriji s upotrebom mikroarmiranog betona. Paralelno su se izvodili radovi na pripremi finog izravnavajućeg mlaznog betona, temelja sekundarne obloge, a u lošijim kategorijama i podnožnog svoda.

U lijevoj tunelskoj cijev je preostalo 108 metara za iskopati od ukupne dužine 456 metara.

Ovaj dvocijevni tunel rađen je prema novoj austrijskoj tunelskoj metodi (NATM).

Nadzor nad izvođenjem radova vrši konzorcij DRI upravljanje investicijama d.o.o. (Slovenija) – DIVEL d.o.o. Sarajevo (BiH).

Sredstva za izgradnju su osigurana putem OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID).

Poddionica Vranduk – Ponirak je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Nemila – Vranduk i na jugu na poddionicu Ponirak – Vraca. Ukupna dužina poddionice prema projektu iznosi 5.3 kilometara.

Od objekata na trasi se izdvajaju mostovi Vranduk 1 i Vranduk 2, koji se izvode tehnologijom konzolne gradnje i tunel Vranduk, te tri manja vijadukta. Specifičnost trase je tlocrtno i visinski razdvojen lijevi i desni kolnik autoceste zbog činjenice da se autocesta proteže kroz jako strme padine. Autocesta se nalazi u većem dijelu u zasjeku zbog čega je isprojektovan značajan broj visokih potpornih zidova koji će se raditi tehnologijom armirane zemlje.

Probijene obje cijevi tunela Zenica, put između Zenice i Žepča kraći za pet kilometara

Previous U S. Makedoniji proglašena trodnevna žalost
Next Ljudskost na djelu! Veliki odziv za pomoć majci čije je dvoje djece ubijeno snajperskim hicem tokom opsade Sarajeva

You might also like

Ekonomija/Biznis

Počela realizacija projekta izgradnje “Poslovno-sportskog centra Trnovo”

Gradnjom putne infrastrukture ovih dana su počele intenzivne aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje “Poslovno-sportskog centra Trnovo” na Bjelašnici, jednog od najmodernijih u Bosni i Hercegovini. U duhu dobre saradnje Vlade

Ekonomija/Biznis

Pijaca Travnik: Štandovi se lome od ponude, prodaja ide bolje nego ikad (Video)

Kada u prolazu vidimo da najviše gužvi ima oko štandova s povrćem, shvatamo da je vrijeme da se oprostimo od ljeta, i da nam dolazi jesen i vrijeme zimnice. Na

Ekonomija/Biznis

Žepče: Nedim i njegove kolege nakon mature odmah na posao

Od vara zavisi jačina strukture nekog budućeg tunela. Zna to Nedim Kadić koji sa posvećenošću posao varioca obavlja već tri godine. U preduzeću za proizvodnju proizvoda od armature stigao je