Vranduk dio manifestacije ‘Noć tvrđava’

Vranduk dio manifestacije ‘Noć tvrđava’

Muzej grada Zenica priključit će se u petak, 29. aprila inicijativi obilježavanja međunarodne regionalne manifestacije “Noć tvrđava”, koja će se tog dana obilježavati u 40 gradova u tri države.

Kako je u izjavi za Fenu istakao direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević, inicijativu da se po prvi put ova manifestacija tog dana održi u gradovima sa tvrđavama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, pokrenuli su muzejski radnici iz Šibenika.

Zenički je muzej za ovu priliku pripremio bogat program, koji će u potpunosti biti realiziran unutar zidina Tvrđave Vranduk.

-Tom ćemo prilikom svečano otvoriti i srednjovjekovno Trgovište, koje smo nedavno postavili unutar naše tvrđave. Predviđene su i srednjovjekovne igre, poput borbe vitezova, utrka u vreći, karike na marike, potezanje konopca te streljaštva. Za goste ćemo pripremiti i jela srednjovjekovne kuhinja, kao i izvedbu srednjovjekovne muzike i poezije – najavljuje Jašarević.

Napominje kako su do sada organizirali 15-ak sličnih programa unutar Tvrđave Vranduk, a program koji će tog dana biti realiziran, u periodu od 12 do 20 sati, za sve je posjetioce potpuno besplatan.

Previous Hotići proizvedu 10-15 tona paradajza, oko 5 tona paprike; 10 hiljada presadnica
Next Delegacija Vlade KS sastala se sa predsjednikom FC Barcelona

You might also like

BAŠTINA

Dan džamija: Prije 22 godine do temelja je srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci

– Sačuvana Saborna crkva u Sarajevu i srušena džamija Ferhadija u Banjaluci, govore sve o nama i njima. Ovi kameni svjedoci ne lažu i mogu stati nasuprot sve njihove propagande.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Vodeći škotski umjetnik Peter Howson naslikao Masakr u Srebrenici

Vodeći škotski umjetnik Peter Howson kaže da je odlazak u Bosnu tokom sukoba početkom devedesetih bio njegov lični pakao. Masakr u Srebrenici, koji će biti pozajmljen muzejima u Glasgowu u

KULTURA I UMJETNOST

Na godišnjicu rođenja: Održana premijera filma o Hasanu Čengiću

Media centar Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini večeras je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu predstavio dokumentarni film o Hasanu Čengiću, autora Rabije Arifović i Maida Dizdarevića. Premijera