Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine s premijerom Holandije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine s premijerom Holandije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se sastao sa premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom

Predsjedavajući Džaferović i premijer Rutte razmijenili su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana.

Posebna pažnja posvećena je procesima ugrožavanja Daytonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije, kroz osporavanje državnih institucija BiH i njihovih ovlasti, što je djelovanje koje neće biti tolerisano i mora biti zaustavljeno po svaku cijenu, uključujući i restriktivne mjere.

Razgovarano je i o višemjesečnim blokadama rada državnih institucija BiH, te o potrebi da se institucije vrate radu i redovnom odlučivanju u punom kapacitetu, kako bi se osigurala stabilnost i kako bi Bosna i Hercegovina ostvarila ubrzani napredak na svome evropskom putu, kroz usvajanje reformskih zakona u skladu sa Mišljenjem Evropske komisije.

Predsjedavajući Džaferović je zahvalio premijeru Rutteu na principijelnim stavovima Nizozemske na sjednicama tijela Evropske unije u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini, što je imalo stabilizirajuće efekte na situaciju u BiH.

Razgovarano je o potrebi dosljednog provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu kako bi bila garantovana jednakost svih građana Bosne i Hercegovine bez obzira na etničku pripadnost. Razgovarano je i o nedopustivosti pokušaja da se kroz izbornu reformu produbljuje diskriminacija po etničkom osnovu što bi bilo protivno evropskim vrijednostima.

Stav Kraljevine Nizozemske je da se izbori u Bosni i Hercegovini moraju održati u predviđenim zakonskim rokovima.

Razmijenjena su i mišljenja o situaciji prouzrokovanoj ruskom invazijom na Ukrajinu i njenim posljedicama na stabilnost Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović i premijer Nizozemske Rutte podvukli su veoma dobre bilateralne odnose dvije države, te izrazili opredjeljenje za dalje unapređenje saradnje u svim oblastima, posebno u ekonomiji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se sastao sa predsjednikom Međunarodnog krivičnog suda Piotrom Hofmanskim i zamjenicima glavnog tužioca Mammeom Niangom i Nazhat Shameem.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se sastao sa predsjednicom Međunarodnog suda pravde u Haagu Joanom Donoghue.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se s generalnom direktoricom Međunarodne komisije za nestale osobe Kathryne Bomberger.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se sastao sa predsjednicima Senata i Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Nizozemske Janom Bruijnom i Verom Bergkamp.

Džaferović se sastao s holandskim kraljem i gradonačelnikom Haga

Previous Premijer KS: Možemo uraditi sve što je potrebno da Sarajevo bude dio olimpijske priče 2030. godine zajedno sa Barselonom
Next Bosna i Hercegovina gradi mostove - intenzivne diplomatske i ekonomske ativnosti

You might also like

NAŠI DANI

Puhalo o otvaranju Karadžićevog studentskog doma: Sramota me što sam Srbin!

Na Palama je danas otvoren Studentski dom koji nosi ime po ratnom zločincu haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, stvaraocu RS i prvom predsjedniku, a otvaranju je prisustvovao i Milorad Dodik, sadašnji predsjednik RS-a,

NAŠI DANI

Novalić: Ovo je po svim pokazateljima ubjedljivo najuspješnija Vlada FBiH

  Vlada koju predvodim je reformska vlada koja je konkretnim mjerama uspjela riješiti veliki broj ključnih problema našeg društva i postaviti dobre temelje za dalji ekonomski razvoj i napredak –

NAŠI DANI

Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini ujedinjeni: Zaštititi domaću proizvodnju

U Vogošći je danas održan sastanak poljoprivrednika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a razgovarano je o koracima na zaštiti domaće proizvodnje, javlja AA. Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH