Osmo dijete porodice Gerin iz Stoca

Osmo dijete porodice Gerin iz Stoca

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović darovao je osmo dijete porodice Gerin iz Stoca.

Voditelj Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Safija Malkić posjetila je porodicu Gerin Adnana i Merime, te im uručila poklon reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića povodom rođenja kćerke Iman.

Malkić je ovom prilikom kazala kako je poklon reisul-uleme vid podrške, stimulacije i priznanja porodicama koje imaju veći broj djece.

– Ovo je priča koju želimo podijeliti s našim mladim bračnim parovima – želimo iz Stoca poslati poruku da je moguće živjeti sreću. Priča o porodici je uvijek lijepa priča, a priča porodice Gerin koju smo danas imali priliku svjedočiti je zaista za pohvaliti – istakla je dr. Malkić.

Ona je naglasila da je jedan od glavnih zadataka Odjela za brak i porodicu promocija i afirmacija bračnih i porodičnih vrijednosti.

– Zainteresirani smo za unapređenje bračne i porodične zajednice, te radimo na promociji nataliteta kao posebnog vida podrške porodicama koje imaju petero, šestero ili više djece – kazala je dr. Malkić.

Dodala je da je ova posjeta Hercegovini posebna, s obzirom na to da već nekoliko godina nije bilo povoda za darivanje na ovom području, te da je ovom posjetom upotpunjen planirani ciklus posjeta porodicama koji je započeo u mjesecu ramazanu.

Gerin 2.jpg - Podrška natalitetu: Reisul-ulema darovao osmo dijete porodice Gerin
Izvor: preporod.info

Mersad-ef. Šabanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Stolac izrazio je zahvalnost reisul-ulemi i Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH na ovom vidu podrške i promocije nataliteta.

Šabanović je, govoreći o porodici Gerin, istakao da je riječ o porodici za primjer, čiji su članovi aktivni u džematu, djeca redovna u mektebu i kursu Kur’ana.

– Porodica Gerin ne samo da je jedinstvena po broju djece, već i po drugim brojim pozitivnim odlikama. Između ostalog, djeca su privržena vjeri, redovna u mektebu, uče hifz, dvije kćerke pohađaju Karađoz-begovu medresu u Mostaru, a njihova majka Merima veoma je aktivna u džematu – naglasio je glavni imam.

Posjeti su prisustvovale i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog prof. Lejla Mezit i i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Stolac Alma Mujakić.

Lejla Mezit, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog, istakla je kako je velika čast i ponos ovim povodom obići porodicu.

– Ovo je jedna zanimljiva i pozitivna priča koja nadam se, daje inspiraciju i drugim porodicama, jer ne samo da je riječ o porodici s brojnim potomstvom, već o vrijednoj, radnoj i primjernoj porodici – kazala je Mezit.

Alma Mujakić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Stolac, kazala je kako je porodica Gerin aktivni član Islamske zajednice, a ovom prilikom posebno je istakla aktivnost Merime, majke osmero djece.

– Merima je jedna od najredovnijih članica u svim aktivnostima koje organizira Odjela za brak i porodicu MIZ Stolac i veoma često je inspiracija drugim ženama. Žene se zapitaju kako se s osmero djece može stići na halke Kur’ana, druženja i druge aktivnosti koje realiziramo, te im Merima bude izuzetan primjer i motivacija – naglasila je ovom prilikom. 

Adnan Gerin vratio se u Stolac prije dvadeset i dvije godine. Sa suprugom Merimom ima osmero djece. Pored privatnog biznisa, te bavljenja poljoprivredom, ističe kako je porodica Gerin nadaleko poznata po proizvodnji meda, te kako su porodično svi uključeni u poslove, svi privređuju i međusobno se pomažu. Ova posjeta i poklon reisul-uleme Kavazovića povodom rođenja njihovog osmog djeteta porodicu Gerin je posebno obradovala i za njih predstavlja veliku čast, kako su kazali.

Poklon reisul uleme Husein-ef. Kavazovića dodjeljuje se porodicama koje su dobile peto dijete, šesto ili više, a žive na području entiteta RS, odnosno šesto dijete, sedmo ili više, a žive na području entiteta FBiH.

Riječ je o podršci porodici i promociji nataliteta, a ova aktivnost Odjela za brak i porodicu finansira se iz Fonda Bejtul-mal.

Previous Perović: Glavni uzrok ratova bila je srpska velikodržavna politika, koja i danas živi
Next Mladenović: Sramota je što je Đoković slavio pobjedu na godišnjicu genocida u Srebrenici

You might also like

NAŠI DANI

Glumina kod Zvornika: Radnici BH Telecoma toplom obućom obradovali 102 najmlađa povratnika

Dvanaestu godinu za redom članovi Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Generalne i Direkcije Sarajevo u saradnji sa sindikatom BH Telecom svojim poklonima obraduju djecu povratničkih naselja diljem entiteta RS. Tako je

ŽIVOT

SARAJEVO: Emir Dudo vlasniku vratio izgubljenu torbicu sa 1.950 KM i nije prihvatio nagradu

Milorad Nedić je torbicu izgubio u nedjelju na autopijaci na Stupu na koju je došao da kupi namještaj Naš sugrađanin Milorad Nedić javio se danas redakciji Oslobođenja kako bi se

ŽIVOT

Tvrtkovići, bošnjačko selo kraj Višegrada

Autor: Dr. Ibrahim Kajan Nakon dolaska iz Pule (1996. ) gdje sam se poslije džume namaza, na poticaj imama, obratio većem skupu prognanika, dobio sam jedno neobično pismo. Pisao mi