Tramvajsku prugu Ilidža – Hrasnica gradiće turske firme

Tramvajsku prugu Ilidža – Hrasnica gradiće turske firme

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta održao je danas sastanak sa izabranim izvođačem radova na  projektu izgradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica.

Izabrani izvođač je konzorcij dvije firme Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.S, jedne od najvećih kompanija u željezničkoj infrastrukturi u svijetu. 

Neki od realizovanih projekata su izgradnja metroa u Istanbulu, Izmiru, Dubaiju, Dohi i mnogi drugi.

“Ponosan sam što priča o pruzi do Hrasnice prestaje biti legenda. Završene su sve tenderske procedure i izabran je izvođač radova na ovom velikom projektu za svakog stanovnika našeg kantona”, istakao je nakon sastanka ministar Šteta.

Na sastanku je razgovarano o svim aktivnostima i planovima za naredni period.  

Tramvajska pruga do Hrasnica podrazumijevat će izgradnju 12,96 kilometara nove pruge, izgradnju 20 novih stajališta, kao i dvije okretnice, na Ilidži i u Hrasnici.

Javni poziv za izvođača radova obavljen je prema pravilima i procedurama EBRD-a, saopćili su iz Vlade.

Podsjećamo, početkom ovog mjeseca obavljena je testa vožnja na rekonstruisanom dijelu pruge u glavnom gradu – dionici Ilidža – Čengić Vila.  Rok za izgradnju sarajevske pruge je ljeto 2023. godine, a taj posao povjeren je Kinezima.

Previous Na Manjači počela vježba “Kombinovani napor 22“
Next Programi širom Tuzlanskog kantona: Bosanski saz u fokusu Dana evropskog naslijeđa

You might also like

NAŠI DANI

Vlasnici štandova u “Kvadrantu” sumnjaju: Požar izbio u dijelu pijace koji je prazan, zašto se vatra proširila tako brzo?

U požaru u kojem je jučer skoro u potpunosti izgorjela pijaca “Kvadrant” u sarajevskom naselju Otoka, danas je čuvaju policajci, a vlasnici štandova okupili su se i nijemo gledaju u

NAŠI DANI

Djeca žrtava genocida na Maršu mira: “Oca nisam upoznao, to činim kroz priče njegovih saboraca”

Iz Nezuka je jutros krenuo Marš mira, a u koloni su Damir Cvrk i Alen Suljić. Njih dvojica putem dužim od 100 kilometara idu ka Potočarima, mjestu gdje su se

NAŠI DANI

Ruskim investitorima namještani milionski tenderi u manjem bh. entitetu

Ruskim investitiorima koji su kupili fabriku ,,Energoinvest – Rasklopna oprema” (E-RAOP) iz Istočnog Sarajeva i prije te kupovine su obećavani milionski tenderi, te je pripremana dokumentacija da iste dobiju nakon