Povratnica iz Kanade: ‘Jedna je domovina, i samo smo ovdje svoji na svome. Gradimo je, i budimo ponosni što je imamo’

Povratnica iz Kanade: ‘Jedna je domovina, i samo smo ovdje svoji na svome. Gradimo je, i budimo ponosni što je imamo’

Mladi su najveća snaga i resurs Bosne i Hercegovine, ali je neosporna činjenica da sve češće napuštaju svoju zemlju.

Međutim, treba naglasiti da se u posljednje vrijeme sve veći broj Bosanaca i Hercegovaca, rasutih po cijelom svijetu,vraća u BiH. Jedna od takvih je banjalučanka Medina Peco, povratnica u Mostar, iz daleke Kanade.

Kampanja mostarskih studenata „Neću na biro!“, u kojoj odašilju poruku da budućnost žele da grade u svojoj zemlji, te da studenti svoj CV tokom studija trebaju puniti aktivnostima neformalnog obrazovanja, volontiranja, učenja stranih jezika, studentskim praksama i putovanjima, privukao je i Medininu pažnju, gdje kako kaže nije mogla ostati ravnodušna – željela se zahvaliti studentima i sa njima podijeliti njenu životnu (povratničku) priču.

Interaktivna radionica sa studentima, kreatorima marketinške kampanje „Neću na biro!“, organizirana je u srijedu, 23. novembra.

Medina Peco je počela volontirati sa svojih 15 godina. Tvrdi da joj je volontiranje otvorilo mnoga vrata, a sa ljubavlju je prihvatala sve nove izazove, baš kao što to i danas čini. Kroz volontiranje je upoznala sebe, a za to je dobijala najveća priznanja u Kanadi. Imala je redovno zaposlenje i privatni biznis u Kanadi, ali ljubav prema zemlji, sigurnost i blagostanje koje zajedno sa porodicom uživa u Bosni i Hercegovini, nagnalo ju je da se sa mužem i troje djece vrati u domovinu. Kaže, bilo je tu i mnogo osuda i predrasuda, ali je Medina to sve savladala.

Kao ljubiteljica organske hrane i zdravog načina života, Medina je pokrenula farmu koza i kokoši, i danas maksimalno ispunjena, punim plućima živi svoj život – u svojoj zemlji.

Studentski video je, kako kaže, podijelila svim svojim prijateljima u Kanadi, Americi i širom Evrope. Zahvalna je studentima na njihovom načinu razmišljanja, na kampanji koju su realizirali, te ih je još jednom pozvala da svoje prilike vide i grade u Bosni i Hercegovini. „Jedna je domovina, i samo smo ovdje svoji na svome. Gradimo je, i budimo ponosni što je imamo. Volontirajte, širite svoja znanja i vidike – koristite sve prilike koje vam se pružaju, i uživajte u životu“, na kraju zaključuje Medina.

„Predavanje gospođe Peco mi je dalo još veću i jaču motivaciju za ostankom u svojoj domovini,i građenju i osnaživanju, kako sebe, tako i društva u cjelini. Mladi ovdje imaju prilike, i ako hoće, onda sigurno mogu ostvariti svoje ambicije, uz dovoljno uloženog truda, rada i vremena, jer ko hoće, on i može“, naglašava Dženan Huseinspahić, student II godine Ekonomskog fakulteta, saopćeno je.

(Mostarski.ba/MiruhBosne)

Previous Funkcionerka SNSD-a o formiranju vlasti: Osmorka, za razliku od SDA i DF-a, ne postavlja uslove
Next Portal banjaluka.net i agencija Srna izgubile spor protiv penzionisanog majora OS BiH Mehdina Jakubovića

You might also like

ŽIVOT

Hercegovina: Šesto dijete bračnog para Mulać

Na inicijativu mjesnog imama u Potocima Ammar ef. Čopelja pomoćnik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar Kenan ef. Ovčina i rukovodilac medžlisovog Odjela za brak i porodicu mualima Fatima

ŽIVOT

‘Naše srce je ovdje. Ko kod ode u inostranstvo, svi će se željeti vratiti kad tad’

Ovih dana Bihać su ispunili brojni građani koji žive van Bosne.  Njihova ljubav prema domovini ne manjka, kao ni želja za povratkom. Jedan od njih je i Admir Harbaš. “Zbog

ŽIVOT

Novi trend: Mladi napuštaju grad i odlaze na selo baviti se poljoprivredom

Ensar je odlučio napustiti grad i nastaviti nimalo lagan život na seskom poljoprivrednom imanju. U Potocima pored Mostara dobija na korištenje 18 duluma zemlje na kojoj sa prijateljima želi napraviti