BH novinari: Konaković mora poštovati medijske slobode i prava novinara/ki

BH novinari: Konaković mora poštovati medijske slobode i prava novinara/ki

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva Elmedina Konakovića, ministra vanskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednika stranke Narod i pravda (NiP) da prestane sa prozivanjem, etiketiranjem i verbalnim napadima na novinare/ke, te da svoje javne rekacije na medijske sadržaje vrati zakonskim sredstvima pravnog sistema BiH i pravilima kodeksa novinarske etike.

-Ministar Konaković je na svom Facebook profilu na neprimjerne način reagirao na kolumnu novinara Dragana Bursaća, objavljenu na portalu Radiosarajevo.ba (Dragan Bursać: Konakoviću, Otvoreni Balkan je srpski svet, zašto ga podržavaš?) u kojoj se ovaj kolumnist kritički osvrnuo na izjave i postupke ministra. Istovremeno, Konaković je ponovo u negativnom kontekstu pomenuo novinara Avdu Avdića, kojeg sustavno i godinama politčki i verbalno napada radi njegovog novinarskog rada.

Simptomatično je da ministar Konaković gotovo nikada ne reagira demantijem, ispravkom netačnih navoda ili tužbom za klevetu, kao legalnim i legitimnim načinima javnog i argumentiranog suprotstavljanja medijskim sadržajima kojima nije zadovoljan ili u kojima se iznose neistine!

Naprotiv, gospodin Konaković godinama koristi društvene mreže za obračun sa novinarima/kama, brutalno kršeći njihova prava na slobodu mišljenja i slobodu kritike javnih zvaničnika.

Osim što su takve reakcije neprimjerene s obzirom na dvije javne funkcije koje obnaša u stranci NiP i Ministarstvu vanskih poslova BiH, Konaković omogućava hiljadama svojih pratitelja na društvenim mrežama širenje huškačke retorike i govora mržnje prema novinarima/kama i medijima.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari naglašava kako je posebno zabrinjavajuća činjenica što su verbalni napadi i lažne optužbe na račun novinara/ki, uključujući i pokušaje ograničavanja slobode izražavanja i kritike javne vlasti, sve intenzivniji i agresivniji iz redova vladajuće koalicije na državnom nivou i u entitetima, čije članice deklarativno podržavaju slobodu medija i sigurnost novinara kao jedan od uvjeta pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Krajnje je vrijeme da članice vladajuće koalicije u BiH, uključujući i straku NiP i njenog predsjednika Elmedina Konakovića, u praksi i svakodnevnom javnom djelovanju počnu poštovati medijske slobode i pravo novinara na slobodan i siguran rad”, naveo su u saopćenju Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari.

Previous Hana Hadžiavdagić učestvovala na panelu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu
Next Obilježena godišnjica pogibije Heroja Mehdina Hodžića i godišnjica formiranja jedinice „Crni labudovi“

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović: Vučić se postavlja kao sponzor Dodikovog udara na ustavni poredak Bosne i Hercegovine

Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj osporava odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u pogledu državne imovine Bosne i Hercegovine, predstavlja direktno miješanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine,

NAŠI DANI

Milanović: Hrvatska treba zaštititi Čavaru od SAD-ovog “teroriziranja” sankcijama

 Uvođenje američkih sankcija predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari “bahato je teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda” u toj zemlji te ga Hrvatska treba zaštititi, rekao je u utorak predsjednik RH Zoran

NAŠI DANI

Negiranje genocida u Skupštini Srbije i zahvale Mladiću

Vladimir Đukanović, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na svom Tviter nalogu, čestitao je, kako se izrazio “srpskom narodu dan oslobođenja Srebrenice”. “Hvala generalu Ratku Mladiću na briljantno izvedenoj vojničkoj