U Sarajevu osnovana Hanns-Seidel-Stiftung, njemačka fondacija bliska stranci CSU

U Sarajevu osnovana Hanns-Seidel-Stiftung, njemačka fondacija bliska stranci CSU

Hanns-Seidel-Stiftung (HSS) njemačka organizacija bliska stranci CSU, koja decenijama djeluje i na našim prostorimazvanično je registrovano kao udruženje ovog mjeseca u Sarajevu, saznaje Akta.ba

Za direktoricu udruženja imenovana je Elma Sijerčić, donedavna direktorica marketinga i korporativnih komunikacija Grawe osiguranja.

“Radujem se novim profesionalni izazovima, stvaranju platforme za dijalog mladih i učešću u procesu unapređenja demokratije u BiH na novoj poziciji kao direktorica Hanns-Seidel-Stiftung ureda u Bosni i Hercegovini”, objavila je Sijerčić.

Organizacija Hanns Seidel, nazvana po bivšem bavarskom premijeru i predsjedniku CSU-a. Ono što najviše privlači pažnju u njenom radu je poveznica HSS-a, Schmidta i HDZ-a.

Naime, potpredsjednik HSS-a u Njemačkoj visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. On je dugogodišnji aktivista oganizacije, a kao potpredsjednik po statutu ima pravo da samostalno javno i pravno predstavlja fondaciju HSS.

Christian Schmidt je kao potpredsjednik HSS-a preko ureda u Zagrebu organizaciono vezan za HDZ BiH. Naime, HSS ima ured u Zagrebu od 1996. godine, a Fondacija je svoje djelovanje organizirala i kroz političke akademije. Jedna od njih je i Politička akademija HDZ-a BiH, zbog čega se godinama usko povezuje i sa finansiranjem HDZ-a. 

U opisu djelatnosti njemačkog HSS-a navodi se unaprjeđenje odgoja, narodnog i strukovnog obrazovanja, pomoć studentima, posebno omogućavanjem pristupa naučnoj izobrazbi za nadarene mlade ljude. Na zvaničnoj web stranici navodi se da je politički povezana s Kršćansko-socijalnom unijom i bavi se političkim obrazovanjem s ciljem promoviranja demokratskog i građanskog obrazovanja njemačkog naroda na kršćanskim temeljima.

Konceptualni i operativni rad Fondacije Hanns Seidel prvenstveno je koncentrisan u pet odjela. Dok se Akademija za politiku i aktualnost fokusira na aktuelne trendove i naučna istraživanja, Institut za političko obrazovanje organizuje seminare o različitim temama, dok Institut za programe stipendiranja vodi programe koji koriste talentovanim, društveno posvećenim akademicima. 

O tome šta će biti fokus rada HSS-a u Bosni i Hercegovini, ko su njeni partneri, kako se finansira, pisat ćemo u narednim tekstovima. 

Previous Nikšićeva iluzija idile je autogol za pobjedu srpsko - hrvatskog UZP-a
Next FIN: Predstavljena knjiga "Ontologija islama" akademika Ferida Muhića

You might also like

NAŠI DANI

V. Kladuša: Sprema se smjena osuđenog ratnog zločinca koji općinom upravlja iz susjedne zemlje

Inicijativa za opoziv načelnika Općine Velika Kladuše Fikreta Abdića predata je 12. augusta službi Vijeća. Nju je potpisalo 12 vijećnika i to pet iz SDA, dva iz Naše stranke, dvojica

NAŠI DANI

Vijeće za demokatizaciju politike: 4 pitanja uoči saslušanja Senatskog komiteta za vanjske poslove o politici SAD prema Z. Balkanu

Uoči sutrašnjeg saslušanja Senatskog komiteta za vanjske poslove o politici SAD prema Zpadnom Balkanu, organizacija DPC (Vijeće za politiku demokratizacije Berlin/Washington) želi iznijeti glavna pitanja za koja se nadamo da

NAŠI DANI

Ramić: Pozvati prijatelje istine i pravde da slijede primjer Kanade (VIDEO)

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić podsjeća da je kanadska vlada obilježavanje 9. januara u bosanskohercegovačkom entitetu Republici srpskoj osudila kao anticivilizacijski čin, čime je postala jedina