‘I ovi momci, razbucaše ih tamo, brzinski’

‘I ovi momci, razbucaše ih tamo, brzinski’

Od 4. do 12. septembra 1994. trajala je neprijateljska ofanziva ‘Breza ’94.’ na Bihaćki okrug. Sila nebeska – 5. korpus ARBiH i slavna 505. bužimska brigada, osujetila je agresora kojeg je predvodio kasnije osuđeni za genocid Ratko M. Njegove čete razbile su jedinice bosanske armije predvođene komandantom, rah. Izetom Nanićem i generalom Atifom Dudakovićem.

Tom prilikom, odnosno kontranapadom zarobljena su vozila Mladića i Momira Talića (još jednog haškog optuženika), sa svim dokumentima i planovima, Ratko je ranjen te doslovno jedva izvukao živu glavu, doduše bez šapke koja se nalazi u Muzeju 505. u Bužimu. ARBiH došla je tom prilikom do značajne količine naoružanja.

Previous Na današnji dan 𝟏𝟖𝟑𝟏. 𝐠𝐨𝐝𝐢𝐧𝐞 𝐁𝐨𝐬𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐳𝐚𝐯𝐢𝐬𝐧𝐚!
Next Janja: Cvjeta uzgoj i prodaja dinje i lubenice

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Borba protiv zaborava: Jama Lipovača – zločin nakon zločina

Preživjeli Bošnjaci Nevesinja obilježit će 14. juna 23. godišnjicu stradanja obilaskom jame Lipovača, stratišta na kojem više nema žrtava jer su raznesene po bespućima Istočne Hercegovine u zločinačkom zatiranju tragova.

NAŠI DANI

Dan kada je izvojevana pobjeda na Žuči

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i centralnom manifestacijom održanom na Golom brdu na Žuči večeras je obilježen Dan odbrane Općine Novi Grad i 24. godišnjica

OTPOR BOSNE

TE SU NOĆI “HAMZE” PREPLIVALE RIJEKU

Godišnjica forsiranja rijeke Une od strane 505. viteške motorizovane brigade iz Bužima Svake godine u novembru preživjeli pripadnici 505. viteške motorizovane brigade i 511. slavne brdske brigade, kao i građani