Avdović o Schmidtovom izvještaju UN-u

Avdović o Schmidtovom izvještaju UN-u

Komentar poznatog novinara Erola Avdovića na Schmidtov izvještaj UN-u

STVARANJE ENTITETSKE ARMIJE – JEDNAKO SECESIJI

– Najava stvaranja entitetske vojske RS-a, dakle u jednoim dijelu suverene države Bosne i Hercegovine je neprihvatljivo za zapadne zemlje: “Ovo je jednako secesiji (RS) bez njenog proglašenja”, napisao je visoki predstavnik Christian Schmidt u svom prvom izvještaju za UN. Prije toga je, u jednoj rečenici iz OHR-a objašnjeno ko ima a ko nema državni suverenitet. Državni suverenitet isključivo pripada Bosni i Hercegovini, a entiteti su na dnu državne ljestvice.

ŠTA ĆE STVARNO UČINITI RUSI A ŠTA E.U i AMERIKA

– Zato se ovaj izvještaj ne sviđa Banja Luci, jer ne odgovara najnovijoj – znatno ublaženoj retorici M. D. po kojoj sve one prijeteće mjere o povratku nadležnosti iz bh.institucija još uvjek na stolu, ali se odlažu. To je dakako ispravno pročitano kao njegovo manevrsinja i kupovina vremena, te jedna vrsta trgovine kako bi se izbjegle sankcije Washingtona, ali možda još više od strane ambivalentne E.U. Ovo drugo bi ga više pogodilo.

No, problem je sada u Rusima, koji se u UN-u ovdje u New Yorku ponašaju prilično nabusito, čemu Amerika pokušava odgovoriti na adekvatan način. I dalje je neizvjesno, bar kad je riječ o Shmidtu – hoće li mu biti dozvoljeno da se obrati Vijeću sigurnosti UN-a i odgovori na moguća pitanja oko pomenutog izvještaja OHR-a. Siguran sam da bi ga Rusi dodatno ispitivali, no to se kosi s njihovim i kineskim stavom da je ovaj visoki predstavnik “nelegitiman”. Amerikancima, Britancim, Njemcima i ostalim je to neprihvatljivo. A to je više od igre oko EUFOR-a. (Erol Avdovic)

Schmidtov izvještaj UN-u: Ako ne odgovori međunarodna zajednica to može dovesti do poništavanja Sporazuma

Previous Fudbal: Bosna i Sjedinjene Države odmjeriće snage u Los Angelesu
Next Upućeno pismo i pitanja najznačajnijim međunarodnim zvaničnicima

You might also like

RIJEČ

Prag je prijeđen: Izraelske vlasti i zločini aparthejda i progona

Oko 6,8 miliona jevrejskih Izraelaca i 6,8 miliona Palestinaca danas živi između Sredozemnog mora i rijeke Jordan, područja koje obuhvaća Izrael i okupiranu palestinsku teritoriju (OPT), a potonju čini Zapadna

RIJEČ

OTVORENO PISMO EUROPI

Povijest je svjedokom da smo se, mi ljudi,  često (nakon velikih nesreća) pitali zašto neki pojedinci ili politički projekti (koji su donijeli velike nesreće) nisu zaustavljeni na vrijeme. Jedna linija

NAŠI DANI

Saučesništvo u genocidu: Odakle Izrael dobija oružje

Više od 9.000 palestinskih žena ubijeno je od početka izraelskog rata protiv Palestinaca u pojasu Gaze. Majke su bile najveća grupa civilnog stanovništva koje je ubila okupaciona država, u prosjeku 37 dnevno od 7.