Avdović o Schmidtovom izvještaju UN-u

Avdović o Schmidtovom izvještaju UN-u

Komentar poznatog novinara Erola Avdovića na Schmidtov izvještaj UN-u

STVARANJE ENTITETSKE ARMIJE – JEDNAKO SECESIJI

– Najava stvaranja entitetske vojske RS-a, dakle u jednoim dijelu suverene države Bosne i Hercegovine je neprihvatljivo za zapadne zemlje: “Ovo je jednako secesiji (RS) bez njenog proglašenja”, napisao je visoki predstavnik Christian Schmidt u svom prvom izvještaju za UN. Prije toga je, u jednoj rečenici iz OHR-a objašnjeno ko ima a ko nema državni suverenitet. Državni suverenitet isključivo pripada Bosni i Hercegovini, a entiteti su na dnu državne ljestvice.

ŠTA ĆE STVARNO UČINITI RUSI A ŠTA E.U i AMERIKA

– Zato se ovaj izvještaj ne sviđa Banja Luci, jer ne odgovara najnovijoj – znatno ublaženoj retorici M. D. po kojoj sve one prijeteće mjere o povratku nadležnosti iz bh.institucija još uvjek na stolu, ali se odlažu. To je dakako ispravno pročitano kao njegovo manevrsinja i kupovina vremena, te jedna vrsta trgovine kako bi se izbjegle sankcije Washingtona, ali možda još više od strane ambivalentne E.U. Ovo drugo bi ga više pogodilo.

No, problem je sada u Rusima, koji se u UN-u ovdje u New Yorku ponašaju prilično nabusito, čemu Amerika pokušava odgovoriti na adekvatan način. I dalje je neizvjesno, bar kad je riječ o Shmidtu – hoće li mu biti dozvoljeno da se obrati Vijeću sigurnosti UN-a i odgovori na moguća pitanja oko pomenutog izvještaja OHR-a. Siguran sam da bi ga Rusi dodatno ispitivali, no to se kosi s njihovim i kineskim stavom da je ovaj visoki predstavnik “nelegitiman”. Amerikancima, Britancim, Njemcima i ostalim je to neprihvatljivo. A to je više od igre oko EUFOR-a. (Erol Avdovic)

Schmidtov izvještaj UN-u: Ako ne odgovori međunarodna zajednica to može dovesti do poništavanja Sporazuma

Previous Fudbal: Bosna i Sjedinjene Države odmjeriće snage u Los Angelesu
Next Upućeno pismo i pitanja najznačajnijim međunarodnim zvaničnicima

You might also like

RIJEČ

Ratni zločinci kao medijske zvijezde

Ratni zločinac je osoba koja izaziva najdublje gnušanje u svakom čovjeku, ali u Srbiji to nije slučaj, piše autor. Ratni zločini spadaju u red najtežih krivičnih djela koja čovjek uopšte

NAŠI DANI

Quo Vadis, Turska?!

Dodik još jedino u Moskvi, Budimpešti i zvaničnoj Ankari može biti tretiran kao važna politička ličnost. To svakako puno više govori o vanjskoj politici današnje Turske nego o Dodiku. Piše:

RIJEČ

Avazovi rotirajući novinari i tužioci: Svi predsjednikovi ljudi i “klikovi ubojice”

Stvar je vrlo jednostavna. Raport otkrije, Avaz prenese, onda se uključe Nedžad Latić i Pressmedia Aljoše Čampare, RTRS pojača priču, Gordana Tadić formira predmet i na mjesto događaja izađu Džermin