Bećirović zadaje glavobolje Dodiku, ali i partnerima iz ‘trojke’ kojima je lični interes ispred države

Bećirović zadaje glavobolje Dodiku, ali i partnerima iz ‘trojke’ kojima je lični interes ispred države

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručio je danas da je vrijeme da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prestane izbjegavati riječ suverenitet i počne konkretno poštovati suverenitet države Bosne i Hercegovine. Na Bećirovićevu izjavu reagovao je predsjednik Republike srpske Milorad Dodik nazvavši ga “umobolnim”, prenosi BHRT.

“Ustavom BiH, koji je sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, navedeno je da: Entiteti imaju pravo da uspostavljaju paralelne odnose sa susjednim državama, u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine (član III-2 (a). Iz citirane ustavne odredbe jasno proističe da paralelni odnosi moraju biti u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska je dužan da dosljedno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, jednako kao i susjedna Srbija”, kazao je Bećirović.

Podsjetio je da su Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini potpisale Republika Bosna i Hercegovina, Savezna republika Jugoslavija (pravni nasljednik Srbija) i Republika Hrvatska.

“Ove tri države su se obavezale da će u potpunosti poštovati suverenu jednakost jedna druge, kao suverene i nezavisne države. Vrijeme je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prestane izbjegavati riječ suverenitet i počne konkretno poštovati suverenitet države Bosne i Hercegovine”, rekao je Bećirović te dodao:

“Sadržaj odnosa bosanskohercegovačkih entiteta sa susjednim zemljama može proizlaziti samo iz nadležnosti koje imaju entiteti. Dakle, tim sporazumima ne može se i ne smije zadirati u nadležnost države Bosne i Hercegovine. U nadležnosti države Bosne i Hercegovine, pored onih koje su taksativno nabrojane u Ustavu BiH, ulaze i dodatne nadležnosti koje su u skladu sa aneksima 5-8, kao i nadležnosti koje su potrebne da se očuva suverenitet, teritorijalni integritet, politička nezavisnost i međunarodni subjektivitet države (član III.5). Tome treba dodati i one nadležnosti koje imaju sve suverene države a koje su neophodne za sprovođenje petnaest konvencija i međunarodnih ugovora navedenih u Aneksu I Ustava BiH.”

Kako je rekao, paralelne odnose bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska treba razumjeti kao nadopunu normalnih međudržavnih odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije, a ne kao zamjenu za njih ili što je još gore kao priliku za njihovu zloupotrebu.

-Samo ono što ostane neregulirano u međudržavnim odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije bosanskohercegovački entitet Rs, a uz prethodnu saglasnost najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine – Parlamentarne skupštine BiH, može se regulirati uspostavom paralelnih odnosa. Uspostavljeni paralelni odnosi ne smiju dovoditi u pitanje Ustav BiH, kao i suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine. Važno je naglasiti da sporazume o paralelnim vezama bosanskohercegovačkog entiteta Rs sa susjednom državom ne mogu potpisivati predstavnici naroda, već prema Ustavom uređenom postupku nadležni organi entiteta. Također, treba imati na umu da bosanskohercegovački entiteti nisu monoetnički, već multietnički, bez obzira na to kakav im je naziv, rekao je Bećirović.

Poručio je da su očuvanje i afirmacija suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i funkcioniranje državnih institucija Bosne i Hercegovine najbolja zaštita građana i naroda.

“Dejtonski mirovni sporazum ne čine samo prava, već i obaveze da se on u cjelini sprovede, a ne samo one tačke ovog sporazuma koje nekome odgovaraju. Vrijeme je da se odgovorno počne djelovati u interesu izgradnje sigurnije budućnosti građana Bosne i Hercegovine i Srbije i razvijanju dobrosusjedskih odnosa između ove dvije države, na temeljima međunarodnog prava”, rekao je Bećirović, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

Dodik: Bećirović da izađe iz svog ludila

Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović “trebalo već jednom da izađe iz svog ludila”.

“Takvi umobolni tipovi kao što je Bećirоvić zaslužuju adekvatan tretman u psihijatrijskoj klinici. Znam direktora psihijatrije u Sokocu, mogu ga preporučiti i sigurno će imati dobar tretman. Treba već jednom da izađe iz tog svog ludila. Dosta ga je više”, poručio je Dodik na Tviteru, reagujući na izjavu Bećirovića o odnosima Republike srpske i Srbije, u kojoj je naglasio da je Srbija obavezna poštovati suverenitet Bosne i Hercegovine.

-Protiv bošnjačkog člana državnog Predsjedništva nije samo Dodik. Nerijetko u sarajevskim medijima, bliskim projektu zvanom ‘trojka’, možemo čitati prozivke na račun Bećirovića – po istoj osnovi. Bećiroviću se zamjeraju riječi patriotizma! Vjerovatno se od njega očekuje potpuna poniznost prema svima onima prema kojima su uobičajeno ponizni iz ‘trojke’.

Bećirović je i jučer odgovorio Dodiku.

-“Nije dobro da se Dodik previše nervira. A što se mene tiče, nastavljam samo argumentima i činjenicama. Ko ima argumente njemu ne trebaju psovke i uvrede. Na svaku Dodikovu uvredu prema Bošnjacima odgovaram poštovanjem prema Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i svim građanima Bosne i Hercegovine”, poručio je Denis Bećirović.

(MiruhBosne)

Aćimović: Dodik – Trojka = 8:0! Evropskim zemljama u interesu da u Bosni bude loše, da bi uzeli najbolje obučene kadrove

Previous Na Vlašiću se pripremaju vrhunski sportisti iz naše države i svijeta
Next Heroj oslobodilačkog rata: Godišnjica smrti generala Armije RBiH Izeta Nanića

You might also like

NAŠI DANI

Bidenov izaslanik očitao lekciju Dodiku: Secesionističke prijetnje ne nude ništa osim izolacije i ekonomskog očaja

Gabriel Escobar, specijalni izaslanik predsjednika SAD za Z. Balkan, razgovarao je danas sa srpskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom. On je prenio stav Sjedinjenih Država da su prijetnje

NAŠI DANI

Bećirović: Jako je opasna igra Janeza Janše

Ne prestaju rasprave da li dokument koji je, navodno, slovenski premijer Janez Janša poslao u Brisel, a u kojem se poziva na završetak raspada Jugoslavije, postoji i šta tačno sadrži.

NAŠI DANI

Tuzla: Podjelom baklava na Trgu slobode komšije pravoslavci obradovali sugrađane

  Komšije pravoslavci iz Udruženja mladih “Obnova” i Kola srpskih sestara Tuzla danas na Trgu slobode dijelili baklave i sokove i na taj način svojim sugrađanima islamske vjeroispovijesti čestitali Bajram.