Bosanska Krupa – vodostaj Une do sad najviši ikad zabilježen

Bosanska Krupa – vodostaj Une do sad najviši ikad zabilježen

– Prema izvještaju Operativnog centra Civilne zaštite Bosanska Krupa u toku noći izlijevanje Une i Krušnice dovelo je do plavljenja velikog broja poslovnih, stambenih i pomoćnih objekata u više gradskih i prigradskih naselja, te putnih komunikacija.

Vodostaj Une ne samo da je premašio rekord iz decembra prošle godine kada je vodostaj zabilježen na 336 cm, nego je do sad najviši ikad zabilježen. Jutros u sedam sati na HS Bos.Krupa vodostaj je iznosio 356,5 cm. Na mjernom mjestu u Bosanskoj Otoci je 340 cm, dok vodostaj  Krušnice iznosi 426 cm.

Saobraćaj je prekinut na lokalnom putu u naselju Zalug, Svetinja, Omladinska. Kada je u pitanju putna komunikacija Bihać-Bosanska Krupa prekid je u naselju Kostela zbog izlijevanja vode na cestu i nemogućnosti prolaska. Klizište je u potpunosti uništilo lokalni put u naselju Veliki Badić.

Na svim rizičnim putevima regulaciju saobraćaja vrše pripadnici MUP-a USK.

Druga osnovna škola je zbog izlijevanja vode na put prema školi obustavila je nastavu do daljnjeg. Dvije srednje škole obustavile su također nastavu zbog učenika putnika. U Prvoj osnovnoj školi i OŠ „Otoka“ nastava se odvija normalno, s tim da će izostanak djece putnika koja dolaze iz ugroženih područja biti opravdan.

Iz JKP “10 juli“ Bosanska Krupa su obavijestili da vodu, iako je ispravna za piće, preventivno treba prokuhavati.

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo apelovao je na vladu da hitno reaguje u USK.

Lendo: Građani USK prepušteni sami sebi, pozivam Vladu FBiH da hitno reaguje

Izostanak bilo kakve konkretne reakcije Vlade FBiH na poplave koje već četvrti dan traju u Unsko-sanskom kantonu je neprihvatljiv i demonstrira potpuni nedostatak brige za ugrožene živote, zdravlje i imovinu građana.

Vlasti Unsko-sanskog kantona i građani prepušteni su sami sebi u borbi protiv poplava i od poruke premijera FBiH na društvenim mrežama da prati situaciju i stoji na raspolaganju nemaju baš mnogo koristi.

Pozivam Vladu FBiH, Federalnu upravu civilne zaštite i ostale nadležne institucije da hitno reaguju i usmjere sve raspoložive ljudske i materijalno-tehničke resurse na sprječavanje daljeg širenja poplava, te saniranje nastalih posljedica.

Rješavanje kadrovskih pitanja i politički sastanci ne smiju biti prioritet u odnosu na potrebe građana, naročito u ovakvim okolnostima kakve su trenutno u Unsko-sanskom kantonu.

(MiruhBosne/RTVUSK)

Previous Connecticut jednoglasno usvojio zakon o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici
Next Bosanski general Ramiz Dreković oslobođen optužbi

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović putuje u Brisel, brojni susreti s evropskim dužnosnicima

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravit će danas i sutra, 10. i 11. novembra u posjeti Briselu gdje će se susresti s brojnim dužnosnicima Evropske unije, potvrđeno je

NAŠI DANI

Primjer kako obilježiti i promovisati Dan nezavisnosti

U prepunoj sali Gimnazije Obala 27. februara u 12h upriličen je svečani program u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Svečani program osmislio i koordinirao je Stručni aktiv nastavnika historije

NAŠI DANI

Komšić: Stav Njemačke potpuni je poraz politike HDZ-a i Zagreba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je službeni stav njemačke vlade o tome da bi načelo tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda moglo pojačati podjele u Bosni i Hercegovini.