Bosanski brend uz koji se djeca mogu igrati, učiti i rasti

Bosanski brend uz koji se djeca mogu igrati, učiti i rasti

 

Armin Maglić i Amar Halepović, dvojac koji se krije iza brenda Igraj Uči Rasti, kako kažu, uvidjeli su probleme nepravilnog razvoja djece, manajk stimulacije za razvijanje kognitivnih i intelektualnih sposobnosti u godinama koje su ključne za psihofizički razvoj djece.

“Željeli smo da doprinesemo rješavanju tog problema i da osiguramo izrastanje jedne pametne i promišljene nove generacije koja će dati prespektivu Bosni i Hercegovini, društveno i ekonomski.”

Zahvaljujući pozivu Fondacije Mozaik, imali su priliku predložiti ideju s poduzetničkim potencijalom. Njihova ideja su bile karte, odnosno društvene igre. Kako bi utjecaj na društvo bio veći, svoju ideju su prilagodili za djecu predškolskog i ranoškolskog uzrasta. I tako je nastao bosanskohercegovački brend igračaka Igraj Uči Rasti. Očito je kako poriv za pokretanje biznisa ne mora uvijek biti isključivo financijska korist i stabilnost, nego i filantropski osjećaj za ljude oko sebe.

Prvi proizvod koji su razvili je bila društvena igra “Edukativne karte” kojom se kroz interaktivnu igru potiču motoričke aktivnosti, jezik i komunikacija, kritičko mišljenje, socijalno-emocionalna inteligencije, mašta i kreativnost.

Pokazatelj potreba tržišta za takvom vrstom proizvoda je i njihova zastupljenost na trgovačkim policama. Igraj Uči Rasti se može pronaći u knjižarama Svjetlost, Alfa, BuyBook, trgovinama Master Kids, Mercator, dm drogerie markt. “Poseban je osjećaj vidjeti svoj proizvod u rukama djece koja ih koriste, vidjeti ih na policama i izlogu dok prolazite radnjom. U mnogim trgovinama smo čak jedini domaći porizvod u kategoriji igračaka.”, kaže ovaj kreativni dvojac.

Kao povod ideji navode i negativan trend korištenja TV-a i mobitela u odgoju djece. “Roditelji ne shvataju da njihova djeca razvijaju kašnjenje u govoru, da ne ostvaruju kontakt sa okruženjem, da se čak ni ne osvrću kada ih netko oslovi imenom.” Upozoravaju da su djeca počela gubiti maštovitost i kreativnost, ali i odnose s drugima pa dodaju: “Želimo da naš proizvod posluži svojoj svrsi. Da se ponovno stvori interakcija između roditelja i djece”.

U svojoj ponudi imaju Edukativne karte, Mislilicu – zbirku razvojnih igara, postere za učenje abecede i brojeve, grafomotoričku vježbanicu za linije, slova i brojeve. No, ne pružaju samo edukativni sadržaj za djecu, onaj na njihovoj stranici je namijenjen roditeljima. Kroz blogove i podcaste, u kojima razgovaraju sa stručnim osobama iz različiti područja dječjeg odgoja, nastoje odgovoriti na brojne roditeljske nedoumice, pružiti informacije, savjete, podršku. Važno je obrazovati i u pozitivnom smjeru gurati sve one koji sudjeluju u odgoju djece jer je njegovo značenje mnogo šire – djelovanje za opće dobro koje rješava društvene probleme.

 

Izvor

Previous Zabranjen rad Centru za obrazovanje iz Sanskoga Mosta
Next Udruženje ”Djeca - stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda na međunarodni kongres djeteta

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Pozicioniranje na svjetskim tržištima: Bosnalijek započeo izvoz u Irak

Kompanija Bosnalijek d.d. Sarajevo uspješno je realizirala prvi izvoz svojih lijekova u Irak, jedno od najvećih tržišta na Bliskom istoku. Vrijednost prvih isporuka prelazi iznos od pola miliona KM, a

MADE IN BOSNIA-387

Zlatna medalja za bh. učenike: Izumom oduševili Indonežane (FOTO)

Uz pomoć profesora Armina Trešnje, nakon nekoliko mjeseci istraživanja, pristupili su izradi i za jedan mjesec uspjeli napraviti savršen dron koji im je na ovom prestižnom takmičenju donio pobjedu. Srednjoškolci

Ekonomija/Biznis

Jedna od najvećih plantaža u Evropi: Živinice postaju centar za proizvodnju borovnica

U toku je sadnja borovnica u živiničkom naselju Dubrave, gdje se gradi jedna od najvećih evropskih plantaža ove vrste, u vlasništvu njemačke kompanije ˝Elisa Berry˝. Lokalna zajednica sa radošću je