Bosna i Hercegovina je izgubila velikog patriotu i borca za njenu samostalnost i nezavisnost

Bosna i Hercegovina je izgubila velikog patriotu i borca za njenu samostalnost i nezavisnost

Hasan Čengić, bivši predsjednik Sabora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, preselio je na ahiret u 64. godini života, potvrđeno je za Preporod.info iz više izvora.

Hasan Čengić je rođen 30.8.1957. godine u selu Odžak kod Foče, a završio je nekadašnji Islamski teološki fakultet (danas Fakultet islamskih nauka) u Sarajevu.

U procesu muslimanskim intelektualcima u Sarajevu 1983. godine osuđen na deset, a odležao pet godina zatvora po pravosnažnoj presudi za “verbalni delikt”.

Od 1988. do 1990. radio u Islamskom centru u Zagrebu – Republika Hrvatska.

Jedan je od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA), a od 1990. do 1992. na radio je na mjestu tehničkog, a potom generalnog sekretara u Centrali SDA.

Od 1992. do 1996. godine bio je načelnik za logistiku izvan zemlje u Generalštabu Armije BiH. Od februara do decembra 1996. bio je zamjenik ministra odbrane Federacije BiH.

U više navrata biran za federalnog i državnog zastupnika.

Dobitnik je priznanja Zlatna značka Patriotske lige i Srebreni štit Oružanih snaga Republike BiH, podsjeća Preporod.info.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović povodom preseljenja na ahiret bivšeg predsjednika Sabora Hasan Čengića uputio je taziju porodici Čengić.

Agencija MINA taziju reisu-l-uleme prenosi u cijelosti:

„Sinoć sam dobio tužnu vijest da je na Ahiret preselio Hasan Čengić. 

Iznenednim odlaskom s ovoga svijeta našega prijatelja, Hasana Čengića, Bosna i Hercegovina je izgubila velikog patriotu i borca za njenu samostalnost i nezavisnost. Bošnjaci su izgubili velikog pregaoca na afirmaciji svih bošnjačkih nacionalnih vrijednosti, a Islamska zajednica marljivog člana i istinskog prijatelja.

Svi mi koji smo znali Hasana Čengića osjećamo veliku tugu i bol zbog gubitka brata i prijatelja, ali istodobno smo ponosni što smo sarađivali sa jednim tako velikim i plemenitim čovjekom.

Poštovana porodico našega Hasana, u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i u svoje lično ime, upućujem vam iskrene izraze dubokoga suosjećanja, uz dove Milostivom Allahu da ge uvede u najviše stepene svoje Milosti. Vama, poštovana porodico Čengić, da Svevišnji podari snagu i sabur da se izborite sa gubitkom svoga najmilijeg člana i da istrajete na putu kojim vas je upućivao“, navodi se u taziji reisu-l-uleme.

– Duboko me pogodila vijest o smrti dugogodišnjeg političkog saradnika, a prije svega prijatelja Hasana Čengića.Svoj život je posvetio borbi za istinu, pravdu i slobodu i u toj borbi za opće dobro bio je spreman platiti visoku cijenu žrtvovanja vlastite slobode.Njegov doprinos borbi za vjerske slobode muslimana, za političku emancipaciju Bošnjaka, a zatim i odbranu Bosne i Hercegovine ostat će upamćen, i trajno urezan u sjećanje dobrih ljudi i historiju naše domovine.Molim Uzvišeneg Allaha dž.š. da mu podari džennetski smiraj i nagradu, a njegovoj porodici sabur – napisao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović u oproštajnoj poruci.

– Na bolji svijet preselio je rahmetli Hasan Čengić, čovjek čije je ime postalo sinonim za tešku i visedecenijsku borbu Bošnjaka za vraćanje svog dostojanstva, svoje države i prava na slobodno ispoljavanje svoje vjere. Život je u cjelosti posvetio misiji dobra, žrtvujući i svoju mladost i zdravlje u toj borbi. Svi koji su poznavali Hasana znaju da su mu vjera i principi bili iznad svega, a da samo o Bosni i islamu nije bilo kompromisa. Stajao je čvrsto uz svoj narod i rahmetli Aliju Izetbegovića, nerijetko noseći breme i odgovornost za koju mnogi nisu imali hrabrost. Bio među prvima u saffu odbrane države i naroda. Bosna i Hercegovina i Bošnjaci su prerano izgubili jednog velikog borca. Molim Allaha Uzvišenog da mu podari džennet, a njegovoj porodici sabur – riječi su Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovive.

Previous Povlačenje najvećeg finansijskog "jokera" Rusije sa Balkana i iz Mađarske
Next Dva slova manje za čist obraz Novog Sada

You might also like

NAŠI DANI

Europarlamentarci traže da se kazni Varhelyi zbog ponašanja u Bosni

Poslanici optužuju komesara da provodi svoju i politiku Viktora Orbana, a ne Evropske unije i Evropske komisije Grupa od 30 poslanika Evropskog parlamenta zatražila je da se komesar za proširenje

RIJEČ

U Albaniji zabranjene kladionice! Kod nas određeni politički krugovi otvoreno štite kladioničarski lobi

  Albanske vlasti su od 1. januara zabranile kockanje u ovoj državi, javlja Anadolu Agency. Vlasti ove balkanske zemlje žele na taj način ograničiti negativne utjecaje kockanja na građane i

NAŠI DANI

Iz Amerike za Bosnu stiže pola miliona doza Pfizer vakcina

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donira Bosni i Hercegovini 500.000 doza Pfizer vakcina Nakon današnjeg sastanka u VAmbasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini sa zvaničnicima Bijele kuće iz Washingtona,