Bosna na prvom mjestu! Nijemci iznenađeni – fudbaler Kelna odabrao domovinu svojih roditelja

Bosna na prvom mjestu! Nijemci iznenađeni – fudbaler Kelna odabrao domovinu svojih roditelja

Ovo je iznenađenje: profesionalac Kelna Denis Huseinbašić (22) odlučio se protiv moguće budućnosti igranja za DFB (Njemački fudbalski savez) i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Savez na svojoj početnoj stranici pojašnjava da je u srijedu dobio zvaničnu potvrdu da Huseinbašić može igrati za Bosnu i Hercegovinu. Odgovorna je bila FIFA Komisija za status igrača, kojoj je veznjak Kelna podnio relevantnu prijavu.

Huseinbašićeva odluka je posebno iznenađujuća jer je ranije imao karijeru u DFB-u. Selektor U21 reprezentacije Antonio di Salvo (44) imenovao ga je prvi put 2022. godine. Huseinbašić je potom odigrao tri prijateljske utakmice i dva nastupa na Evropskom prvenstvu, ali je uvijek držao otvorenu odluku da igra u domovini svojih roditelja, piše njemački Bild.

Sada je igrač Kelna postavio kurs za svoju međunarodnu budućnost. Vjerovatno i zato što vidi da u bosanskohercegovačkom timu ima mnogo veće šanse za igranje u seniorskoj reprezentaciji, a konkurencija u DFB-u je mnogo veća, tješe se Nijemci.

Huseinbašić bi svoj međunarodni debi mogao imati već u martu. U borbi za učešće na Evropskom prvenstvu Bosna i Hercegovina 21. marta mora igrati protiv Ukrajine.

-Denis Huseinbašić sada može nastupiti za nacionalni tim Bosne i Hercegovine.

FIFA Komitet za status igrača je prihvatio zahtjev Huseinbašića i NS/FS BiH za promjenu sportskog državljanstva tako da mladi fudbaler sada može igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Denis Huseinbašić je rođen 3. jula 2001. godine u njemačkom gradu Erbach, a trenutno nastupa za 1.FC Köln u Bundesligi.

Previous NYT: Firma koju g. Čović želi da stvori imala bi sjedište u bosanskom gradu Mostaru, etnički mješovitom, ali dugom bastionu hrvatskog šovinizma
Next Kuću bosanskog jezika u Tuzli posjetili srednjoškolci iz Tuzle i Živinica

You might also like

SPORT

Hadžikadunić i Ahmedhodžić: Ponosni što su dio bosanske reprezentacije

Nakon što su nedavno stekli pravo da nastupaju za reprezentaciju Bosne i Hercegovine dvojica mladih fudbalera Dennis Hadžikadunić i Anel Ahmedhodžić stigli su prvi put i na okupljanje najboljeg bosanskohercegovačkog

SPORT

Bosanski rukometaši u nedjelju u Tuzli ponovo s Fincima: ‘Sve je u našim rukama.. idemo korak po korak’

Rukometna selekcija Bosne i Hercegovine gostovala je u 3. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Finskoj, gdje su bosanskohercegovački zmajevi ostvarili pobjedu rezultatom 30:26 i tako ostvarili odličan rezultat pred

SPORT

Amel Tuka u Madridu trči za Srebrenicu: “Ponosan sam na svoj narod i našu domovinu”!

Patriota od glave do pete! Svaki trenutak koristi da iskaže ljubav prema domovini, prema Bosni i Hercegovini. Prema svom narodu, prema svim građanima, prema svim ljudima… Amel Tuka je kosmopolita,