Bosna umjesto Švicarske! Haris Tabaković, napadač Herte, kaže da je spreman da zaigra za domovinu svojih roditelja

Bosna umjesto Švicarske! Haris Tabaković, napadač Herte, kaže da je spreman da zaigra za domovinu svojih roditelja

Hertin napadač Haris Tabaković (29) govorio je njemačke kicker.

Početkom augusta Švicarac (kako ga predstavljaju Nijemci) je došao u Berlin, zahvaljujući izlaznoj klauzuli za transfer od 500.000 eura. Tamo radi ono što ga je učinilo zanimljivim drugim klubovima na njegovim prethodnim stanicama Austria Lustenau i Austria Vienna: zabija kao da je na traci. 45 golova u 46 drugoligaških utakmica u Austriji za Austriju Lustenau, u sezoni 2022/23, zatim 17 golova u 28 utakmica za Austria Wien u austrijskoj Bundesligi, sada četiri gola i dvije asistencije u četiri prvenstvena nastupa za Herthu – 1,94 metra visok, samo za nekoliko sedmica centarfor je postao vrhunski igrač u timu koji se još nije pronašao.

Tabaković ima veliko povjerenje u Hertu, ali ne zatvara oči pred realnošću: “Liga je izuzetno izbalansirana. Ono što je bitno je da poslije preokreta na ljeto, kada se dugo nije znalo ko je otišao i ko je ostao, neizvjesnost je sada gotova. Naš tim je solidan, kvalitet je dobar – ali možete reći da je cijela stvar još uvijek krhka nakon komplikovanih godina i mnogo preokreta.”

I sam je trenirao u Jang Bojsima iz Berna – i nekada se smatrao obećavajućim za švicarskiU21 tim (15 nastupa/6 golova), gdje je igrao zajedno sa budućim bundesligašima Manuelom Akanjijem, Denisom Zakaria i Silvanom Widmer Futureom. Ali njegova dosadašnja karijera, koja je samo u Mađarskoj u Lustenauu krenula pozitivno, nije bila dovoljna da zaradi nastup na međunarodnoj utakmici. Sada profesionalac Herte, čiji su roditelji pobjegli iz Bosne u Švicarsku tokom rata, razmišlja o promjeni udruženja.

Ako se Bosanci uozbilje, spreman sam


“Imam dva pasoša. Uvijek sam igrao za Švicarsku u U-nivou, to je moj dom. Ali uvijek sam imao vezu sa Bosnom, dva srca mi kucaju u grudima”, kaže Tabaković u intervjuu za kiker. “I bosanskohercegovačko Savez je pokazao svoj interes.” On se “veoma konkretno” bavi promjenom Saveza: “Postoje neke formalnosti koje se moraju ispuniti. Spreman sam to učiniti. Uvijek sam govorio da sam otvoren za oba Saveza – i ja ću sačekati i vidjeti ko će me kandidovati. Ako se Bosanci uozbilje, spreman sam da igram za domovinu svojih roditelja.”

Previous Figura koja sama radi među kostima u mrtvačnici u Tuzli: Dragana Vučetić - antropolog koji radi na identifikaciji žrava genocida u Srebrenici
Next “Merhamet” pokrenuo akciju prikupljanja pomoći narodu Maroka, pogođenom razornim zemljotresom

You might also like

SPORT

Pudar i Husić najbolji bosanski sportisti u 2022., Salihamidžić sportska ličnost decenije

 Taekwondoist Nedžad Husić proglašen je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine u 2022. godini, a plivačica Lana Pudar za najbolju sportistkinju, u 78. izboru Sportskog saveza u BiH. Za najuspješnije državnu

SPORT

Predstavljen olimpijski tim Bosne i Hercegovine (VIDEO)

  Olimpijski tim Bosne i Hercegovine, koji će na predstojećim zimskim olimpijskim igrama od 9. do 25. februara u južnokorejskom Pyoengchangu braniti boje naše zemlje, predstavljen je danas u Sarajevu.

NAŠI LJUDI

Dr. Majda Mehmedović: Krv me vuče domovini, duša zna odakle je

Zastava Bosne i Hercegovine istaknuta ispred univerziteta u Göteborgu privukla je pažnju bosanskohercegovačke javnosti. Na ovom divnom prizoru koji je mnoge obradovao možemo zahvaliti dr. Majdi Mehmedović, Zvorničanki koja je