Britanski list “Guardian” otpustio karikaturistu zbog karikature Netanyahua

Britanski list “Guardian” otpustio karikaturistu zbog karikature Netanyahua

Karikaturista Steve Bell, koji je radio za britanski časopis “The Guardian” više od 40 godina, otpušten je zbog navodnog dočaravanja antisemitskih tropa u svojim umjetničkim djelima.

Karikatura koju je objavio časopis prikazuje izraelskog premijera kako se priprema za operaciju na vlastitom stomaku na kojem je bila nacrtana mapa Gaze s natpisom: “Stanovnici Gaze, izlazite odmah”, pozivajući se na naredbu za evakuaciju.

Bell je rekao da je primio “zloslutni telefonski poziv” s porukom “funta mesa”, koja se odnosi na jevrejskog lika Shylocka u Shakespeareovom “Mletačkom trgovcu”, nekoliko sati nakon što je poslao umjetničko djelo.

“Samo da objasnim. Poslao sam ovu karikaturu oko 11 ujutro, vjerovatno najranije ikad. Četiri sata kasnije, u vozu za Liverpool, primio sam zlokobni telefonski poziv s neobično zagonetnom porukom ‘funta mesa'”, rekao je Bell na X-u.

Prema Bellu, crtež je inspirisan karikaturom Davida Levinea iz 1966. američkog predsjednika Lyndona Johnsona, koji je postao poznat po tome što je podigao košulju kako bi pokazao ožiljak od operacije žučne kese.

U razgovoru za BBC, Bell je rekao da to „za mene nema smisla, jer se u mojoj karikaturi ne spominje ta igra, koja prikazuje Netanyahua koji je spreman da izvrši hiruršku operaciju na sebi noseći bokserske rukavice, čije će se katastrofalne posljedice tek vidjeti”.

“Sam crtež inspirisan je karikaturom pokojnog, velikog Davida Levinea o predsjedniku Lyndonu Johnsonu (LBJ) koji pokazuje svoj ožiljak od operacije, a koji Levine crta u obliku karte Vijetnama”, dodao je Bell.

Bellove karikature često su izazivale kontroverze.

“The Guardian” je 2018. odbio jedno od njegovih umjetničkih djela na kojima je bivša britanska premijerka Theresa May zajedno s Netanyahuom. Crtež je prikazao par kako sjedi ispred kamina gdje je spaljena palestinska medicinska sestra po imenu Razan al-Najjar. Razan je ubio izraelski vojnik.

Glasnogovornik kompanije “Guardian News and Media” je rekao:

“Donesena je odluka da se ne obnovi ugovor sa Steveom Bellom. Crteži Stevea Bella bili su važan dio Guardiana tokom proteklih 40 godina – zahvaljujemo mu se i želimo mu sve najbolje.”

Izvor: TRT Balkan

Previous Kako je oružje Streljačkog kluba Point pogrešno pretstavljeno i zloupotrebljeno u političke svrhe
Next Svjedok napada na bolnicu u Gazi: Tijela su letjela u zrak

You might also like

NAŠI DANI

Bošnjaci i Albanci u Srbiji traže reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, zajedno sa ministrom kulture, omladine i sporta, Hajrullom Çekuom i političkom savjetnicom premijera, Arditom Sinani, primio je danas političke predstavnike bošnjačke i albanske zajednice koji

NAŠI DANI

VLAST U POHODU NA ZADNJI BEDEM DRŽAVE – USTAVNI SUD BIH

–Platforma za progres se već nekoliko puta oglašavala u vezi imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Navodili smo sličnost u načinu kadroviranja sa prethodnom vlašću, isticali političku opredijeljenost

NAŠI DANI

Žene u crnom: Smatramo da 8.372 ubijenih Srebreničana zaslužuju dostojan spomenik u Beogradu

U okviru obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, NVO Žene u crnom na Trgu Republike u Beogradu organizovale su umjetničko aktivističko događanje sa scenskim akcijama, koje je počelo pjesmom “Bosno