‘Danas je hrabrost živjeti među izdajnicima i onima koji sve nijemo posmatraju’

‘Danas je hrabrost živjeti među izdajnicima i onima koji sve nijemo posmatraju’

Institucija čiji je zadatak, kako stoji u opisu, ‘Izgradnja i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava agresije i genocida’ ima novi logo – bez ljiljana, simbola pod kojim su ginuli oni na koje bi trebali čuvati sjećanje! (Fotografija desno.)

Šta je sljedeće što možemo očekivati od aktuelne vlasti u KS, da sastružu ljiljane s mezara šehida i poginulih boraca!?

Komentar sina Heroja oslobodilačkog rata i Zlatnog ljiljana Safeta Hadžića.

‘Ja tačno evo deset godina pratim trag jedne izdaje.

Uništavali su sve kontinuirano i kada sam vidio da mnogi naši prvaci ne žele da ih zaustave i sam sam odustao od svega.

Iako me nisu pustili da prođem kroz vrata pravde nisam nikad posustao ali sam nastavio posmatrati.

Nisam nikad izgubio vjeru u Boga.

Našim prvacima nisam mogao ispričati, nisam ih mogao uvjeriti ali u konačnici nažalost oštro predviđanje je pobijedilo neznanje i čuđenje!

Ne tako davno donio sam odluku da ću nastaviti nekim putem negdje u tišini ali moje srce je još uvijek ovdje, gdje sam se rodio i gdje ću štiti do zadnje kapi krvi uspomenu na one bez kojih ni mi danas ne bi postojali u ovoj našoj zemlji.

Bosna je jedino mjesto na ovom svijetu koje mogu zvati domom a mnoge koje sam volio u njoj su sad sjenke prošlosti ali borit ću se, borit ću se da sjećanje na njih ostane u životu….

Vrlo rijetko komentarišem ovu našu političku scenu ponukan ranijim ponašanjem naših predstavnika međutim ova nova izmjena prezentirana u slici ispod je zaista prešla sve granice dozvoljenog.

Moj rahmetli babo kao i svi šehidi koji leže na Kovačima i širom naše domovine ginuli su pod zastavom s ljiljanima i ako su se usudili dirati u ono u šta se s ponosom gleda mislim da sad već rade šta im je volja, svjesni da ih niko ne zaustavlja.

Na našu žalost moji Bošnjaci dozvolili smo da nam ogledalo postave kako bi se odraz ljudi vidio naopako, postali smo mjesto gdje se pogrešno pokazuje kao ispravno, navikli smo da nam pravo bude krivica i evo došli smo i do toga da je neistina kao istina.

Ovaj logo se usudio promijeniti neki direktor a šta tek predstoji od ovih koji su se dograbili većih funkcija.

U vrijeme naših velikana bilo je hrabrost ginuti za ovu zemlju a danas je hrabrost živjeti među izdajnicima i onima koji sve nijemo posmatraju.

Na kraju shvatim kao dijete jednog od onih koji su ginuli za ovu zemlju da nije sudbina ono što očekujemo da nam se desi već ono što ni u snu nismo mogli zamisliti.

Ova sporost kad je u pitanju odbrana našeg identiteta nije lijenost nego pogrešan proračun jedne opreznosti i ono što me brine i kroz našu historiju jesu mnoga luda zatrkivanja za kojekakvim barjacima koja su suviše opržila rod pa se pamti naslijeđem.

HARAM IM BILO!!!!’ – komentar je Nezira Hadžića.

Od sinoć mi dolaze poruke da je Fond Memorijala uklonio ljiljan te da je predstavljen novi logo. Tresem se dok ovo pišem, navodi u saopćenju za medije Jasmin Šaljić, zastupnik Stranke za BiH u Skupštini Kantona Sarajevo.

“Naši najbolji sinovi živote su dali noseći oznake s ljiljanom na ramenu i grudima. Ovaj logo s ljiljanom neće i ne može i ne smije niko zamijeniti, nije se taj još radio! Kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i član Komisije za boračka pitanja i Komisije za čuvanje i njegovanje historijskih događaja i kao pripadnik Armije RBiH pozivam direktora Fonda Memorijala Ahmeda Kulanića da se odmah zvanično oglasi!”, kaže Šaljić.

Šaljić od Kulanića traži da u javnosti ili potvrdi ovu informaciju ili je demantuje!

“Ako je informacija tačna nek podnese ostavku zajedno sa Upravnim odborom. Jer to bi bila najmanja šteta u odnosu na bijes građana koji su branili ovu državu. Dok se direktor Kulanić zvanično ne oglasi, potvrdi ili demantuje ovu uznemirujuću informaciju, pozivam Faruka Kapidžića da sazove vanrednu sjednicu Komisije za boračka pitanja u Skupštini Kantona Sarajevo te da poziv pošalje i Kordinaciji boračkih Udruženja Kantona Sarajevo, Udruženju Zlatni Ljiljani i Udruženju Poginulih boraca Armije i MUP-a Republike BiH kako bi donijeli određene odluke”, poručuje Šaljić.

Šaljić zaključuje: “Valjda se nešto pitaju i borci koji su nam donijeli slobodu i osnivač Fonda a to je Skupština Kantona Sarajevo”.

Krajem mjeseca januara, direktor Ahmed Kulanić objavio je sporni logo uz informaciju da je

‘Rješenjem Općinskog suda u Sarajevu zvanično je registrovan Memorijalni centar Sarajevo kao javna ustanova od posebnog društvenog interesa.

Ovim rješenjem u potpunosti se transformiše, dosadašnji Fond Memorijala, u novu instituciju – Memorijalni centar Sarajevo – kojoj je primarna zadaća razvoj i njegovanje kulture sjećanja i pamćenja.’

Isti logo objavljen je i na FB stranici Memorijalni centar Sarajevo, da bi nakon mnogobrojnih današnjih reakcija istupili u javnost saopćenjem u kojem se zaključuje: „S obzirom da je ovo bila testna faza prije razmatranja novog ili izmjene postojećeg loga Memorijalnog centra Sarajevo, i na reakcije javnosti koje je izazvao predstavljeni prijedlog, odlučuli smo da, ni ovo, a ni ostala predložena rješenja neće biti dalje razmatrana, niti usvojena. Naprotiv, Memorijalni centar Sarajevo će nastaviti svoju misiju čuvara povijesti naslanjajući se na postojeći logo nišana i ljiljana, a djelujući u skladu sa novim dodatnim djelatnostima“, kazao je direktor Memorijalnog centra Sarajevo, Ahmed Kulanić.

Previous Hadžihafizbegović: Meni na sedam dana Bosna nedostaje. Palestinci su nama svima održali lekciju.
Next Raseljena palestinska učiteljica nije sputana izraelskim ratom - 'Učiću djecu dok sam živa'

You might also like

NAŠI DANI

„Bosanska armija najboljih sinova“ – aktivnosti obilježavanja Dana Armije R BiH u TK

Tuzlanski kanton počinje sa aktivnostima obilježavanja Dana formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Manifestacija ove godine nosi naziv „Bosanska armija najboljih sinova“… A to su i bili! Obilježavajući ovaj datum

NAŠI DANI

Ugljanin: Situacija sa Izbornim zakonom u BiH podsjeća na riječi “pravićemo se da Bošnjaci uopšte ne postoje“

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da ta stranka, kao parlamentarna stranka bošnjačkog naroda u Srbiji, zapaža da se u Bosni i Hercegovini od izbora, 2.

NAŠI DANI

Na led bilbordima u Tuzli, Srebreniku i Živinicama istaknute poruke podrške Palestini

Na led bilbordima na nekoliko lokacija u Tuzli, Srebreniku i Živinicama istaknute su poruke podrške Palestini, prenosi Anadolu. Na led ekranima istaknute su poruke poput “Free Palestine”, “Stop genocide in