Danis Tanović predsjednik žirija službene konkurencije Filmskog festivala u Kairu

Danis Tanović predsjednik žirija službene konkurencije Filmskog festivala u Kairu

Oskarovac Danis Tanović predsjedavat će zvaničnim takmičarskim žirijem 45. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Kairu, javlja Anadolu.

“Sa velikim zadovoljstvom otkrivamo imenovanje renomiranog bh. reditelja Danisa Tanovića za predsjednika žirija službene konkurencije. Ovaj izbor je napravljen u zajedničkim nastojanjima da se privuku istaknute osobe iz svjetske filmske industrije da učestvuju na festivalu, s ciljem poticanja platforme za razmjenu iskustava među egipatskim, arapskim i međunarodnim filmskim stvaraocima koji učestvuju u događaju”, istakli su na zvaničnoj internet stranici Festivala.

Cairo Film Festival (CIFF) bit će upriličen od 15. do 24. novembra.

“Danis Tanović jedno je od najznačajnijih filmskih imena u svijetu, a njegovi filmovi su osvojili mnoge nagrade na najprestižnijim filmskim festivalima. Ponosni smo što je i predsjednik žirija ovogodišnjeg međunarodnog takmičenja”, kazao je predsjednik festivala Hussein Fahmy.

Amir Ramsis, direktor Filmskog festivala u Kairu, istakao je da su “pred publiku uvijek dovodili imena iz različitih zemalja širom svijeta, a koja su ušla u historiju kinematografije”.

“Ponosan sam što imamo Danisa Tanovića kao predsjednika Međunarodnog žirija na Festivalu u njegovom 45. izdanju. Reditelj je okrunjen u historiji kinematografije velikim međunarodnim nagradama Akademije, Cannesa i Berlina”, kazao je Ramsis.

Danis Tanović, jedan je od najboljih reditelja i scenarista u istočnoj Evropi i svijetu. Među njegovim najvažnijim radovima je “Ničija zemlja”, koja je osvojila nekoliko nagrada, uključujući “Oskara” za najbolji film na stranom jeziku i najbolji scenario u Cannesu 2001.

Međunarodni filmski festival u Kairu (CIFF) jedan je od najstarijih i najredovnijih festivala u arapskom svijetu i Africi, i jedini je festival u arapskom i afričkom regionu registriran u kategoriji A Međunarodne federacije producenata u Praslesu, Francuska, FIAPF.

Previous Manifestacija “Selam, ja Resulallah” od 22. septembra do 16. oktobra
Next Velika izložba slika „SARAJEVO BIRVAKTILE“, predstavljena u Predsjedničkoj palati u Ankari

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Sutra počinje 28. Sarajevo Film Festival: 230 filmova iz 62 zemlje

Prikazivanjem filma “Trougao tuge“, Rubena Ostlunda, dobitnika Zlatne palme na festivalu u Cannesu, sutra će zvanično biti otvorena najveća regionalna filmska smotra 28. Sarajevo Film Festival, javlja AA. Festivalska atmosfera

KULTURA I UMJETNOST

Tradicija ugošćavanja gosta: ‘On jednako rado i iskreno dočika inovjerca, kao i muslimana’

.. Musliman ljubi gosta i vrlo mu je drago, ako ga što više znanaca i prijatelja, a osobito na velike blagdane posjećuje. On jednako rado i iskreno dočika inovjerca, kao

KULTURA I UMJETNOST

Muzej Kaknja: Povodom Dana nezavisnosti otvorenje izložbe “Bosna u vrijeme Kulina bana”

Muzej Kaknja u saradnji s Arhivom Federacije BiH, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, organizuje izložbu “Bosna u vrijeme Kulina Bana”, autora Admira Hadrovića. Centralni eksponat izložbe je Povelja Kulina