Djedinska planina kod Živinica raj za ljubitelje prirode

Djedinska planina kod Živinica raj za ljubitelje prirode

Ljubitelji prirode, čištog zraka, planinarenja svoje utočište mogu pronaći na Djedinskoj planini koja je samo nekoliko kilometara udaljena od Grada Živinice. 

Na nadmorskoj visini od 520 metara nalazi se planinarska kuća Drenik, smještena između obronaka Djedinske planine, obrasle kombinacijom crnogorične i listopadne šume. Ovo je ujedno i najpopularnije izletište na području Živinica. Vrijedni entuzijasti Planinarskog društva Drenik su učinili  dosta prethodnih godina kako bi ovo mjesto doživjelo procvat. Spas iz zagađenih gradova na Dreniku svakog vikenda potraži veliki broj građana Tuzlanskog kantona, što zahtjeva proširivanje smještajnih kapaciteta na izletištu, kaže predsjednik PD Drenik Rasim Užičanin.

Dok šetate pažnju će vam privući i izvori koji polagano žubore i slivaju se niz planinu, te ovom mjestu daju posebnu čar i ambijent. U ovoj zoni se nalazi veći broj izvora koji obrazuju manje rječne tokove, kao što je potok Višća koji protiče pored same planinarske kuće, što uz bogatstvo flore i faune djeluje relaksirajuće i boravak čini ugodnim za posjetioce. Na ovom lokalitetu postoje i staze za bicikliste. Staze su izrazito pogodne za brdski biciklizam, a ovaj lokalitet spaja se sa Studešnicom na jednoj strani, te preko Crvene stijene – Djedovog kalema – Lađe – vidikovca Javora – izlazi na Njivice na kojima se nalazi PD “Drenik”.

Planinarski dom nalazi se u Gornjoj Višći udaljen svega 13 kilometara od centra grada. Ovo mjesto je prilika za uživanje sa porodicom u netaknutoj prirodi, šetnji šumskim stazama i lijepo uređenom sunčanom dolinom Drenik. Putevi su asfaltirani ,neki makadamski i šumski, sa oznakama planinarskih staza. Ovo mjesto je jedno od najljepših izletišta koje posjetiocima nudi smještaj u planinarskom domu,šadrvane, kamine , klupe i sporstki teren.

Prirodnim bogatstvima šume,planine i planinskih potoka i rijeka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, očaran je i Edvin Selić, predsjednik Turističke zajednice Grada Živinice. Selić kaže da često s prijateljima i članovima Planinarskog društva Drenik Živinice voli provesti dan u prirodi.

Poslednjih godina Drenik je postao važno odredište kada je u pitanju brdski biciklizam. Biciklistički klub Živinice organizuje biciklističke ture za goste iz cijele Bosne i Hercegovine. Ramo Ramić, predsjednik Biciklističkog kluba Živinice kaže da svaka biciklistička tura obično se završava na Dreniku, gdje tamo planinari pripreme grah i zajedno uživaju u prirodi Drenika i ljepotama Djedinske i planine Konjuh.

Vikend je pred nama. Iskoristite priliku da kvalitetno provedete vrijeme na jednoj od najljepših planina u ovom dijelu BIH. Udahnite svjež i čist zrak, zabavite se s porodicom i prijateljima u prekrasnim bojama jeseni. Građane smo pitali vole li provoditi vrijeme na svježem i čistom zraku i koliko im znači boravak u prirodi?

Drenik je mjesto gdje svako treba doći i udahnuti čist zrak koji miriše na cvijeće i zdravlje. Prošetati stazama koje vode kroz čarobnu šumu, ali i odmaknuti se iz gradova od gužve  i buke.  Boravak na planini tokom zimskih, ali i ljetnih dana donosi organizmu neophodan oporavak od svakodnevnih stresova i blagotvorno utječe na zdravlje.  Šetnja kroz šumu ili penjanje na planinu može poboljšati vašu kondiciju, ravnotežu i raspoloženje. Boravak na čistom zraku donosi dobrobit čitavom organizmu posebno plućima. Zato, na kraju poziv da slobodno vrijeme provedete aktivno,u prirodi i na čistom zraku.

Izvor: rtvtk
Previous Djevojčica Milica iz Bijeljine danima sama neumorno prosvjeduje za čist zrak
Next VIDEO Bosanski državljani stigli u Kairo: Bilo je ratova, ali ovaj užas se ne može ispričati

You might also like

BH RAZGLEDNICA

NP Una privlači sve više turista – Bihać 2011. imao 4 hotela, dok ih danas ima 41 i više od 500 smještajnih jedinica

 Direktor Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić potvrdio je kako je ove godine već evidentirano 126.000 posjetitelja, što je rekordna brojka, ali i najbolja potvrda rasta i razvoja ovog

BH RAZGLEDNICA

“Sunčana jedra” u Ferhadiji – unapređenje estetskog izgleda i zaštita od sunca

Općina Centar Sarajevo i firma „Samas“ pokrenuli su zajednički projekt postavljanja „sunčanih jedara“ tokom ljetnih mjeseci u ulicama u užem gradskom jezgru.

BH RAZGLEDNICA

Dan nezavisnosti u Kozarcu: Ovdje se Bosna voli

U Kozarcu je prigodnim programskim sadržajima obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jedan od najznačajnijih datuma u povijesti naše države. Program obilježavanja 1. marta počeo je sinoć