Dobrodošli u ‘Otvoreni Balkan’! Optuženik za zločine u Prijedoru prebjegao preko Drine

Dobrodošli u ‘Otvoreni Balkan’! Optuženik za zločine u Prijedoru prebjegao preko Drine

Željko Rudak, optuženi za zločine u prijedorskim logorima, nije se pojavio u Sudu Bosne i Hercegovine na ročištu za izjašnjenje o krivici, te je Tužilaštvo zatražilo da mu se odredi pritvor i raspiše potjernica.

Šaban Maksumić, sudija za prethodno saslušanje Suda BiH, rekao je da su dobili obavještenje od Policijske stanice Prijedor da se optuženi Željko Rudak ne nalazi na adresi koja je navedena u optužnici.

“Tamo su samo zatekli njegovu suprugu koja im je rekla da je on u januaru otišao u Srbiju, da njoj nije poznata adresa na kojoj živi, te da nije dolazio niti planira dolaziti u BiH“, dio je obavještenja koji je pročitao sudija Maksumić.

Branilac optuženog Željko Gnjatović rekao je da od januara 2023. godine nije komunicirao s optuženim.

“Broj koji mi je dao jednostavno se ne koristi“, rekao je Gnjatović.

Tužilac Izet Odobašić naveo je da su dobili podatke od Granične policije BiH da je optuženi Rudak napustio Bosnu i Hercegovinu 22. januara 2023. godine i da se nalazi u Srbiji.

“S obzirom da se optuženi krije u Srbiji, da je svjestan da se protiv njega vodi proces, predlažemo Sudu BiH da mu odredi pritvor u trajanju od tri godine, te raspiše potjernicu za njim“, rekao je tužilac Odobašić.

Rudak se sa Slavkom Puhalićem, Draganom Škrbićem, Rajkom Damjanovićem i Dragomirom Šaponjom, nekadašnjim stražarima u logorima “Trnopolje”, “Keraterm” i “Omarska”, tereti da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline – i to Puhalić kao isljednik i zamjenik upravnika logora “Trnopolje” i nadređena osoba svim stražarskim smjenama, a ostali u statusu stražara u logorima – učestvovali u izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata, vršili progon na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti.

Puhalić i ostali se, između ostalog, terete za silovanje najmanje deset žena i djevojaka, među kojima su bile i maloljetne osobe, od kojih je jedna od posljedica zlostavljanja preminula, a kod dvije žrtve silovanje je prouzrokovalo prisilnu trudnoću i porod.

Od posljedica zlostavljanja je, prema Tužilaštvu, najmanje 21 zatvorenik preminuo, a petorica su prisilno odvedena u nepoznatom pravcu, te im se od tada gubi svaki trag i njihova tijela do danas nisu pronađena.

Zajedno s njima bio je optužen i Dragoja Čavić, ali je Sud BiH obustavio postupak protiv njega “iz razloga povlačenja optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 29. decembra 2022. godine u odnosu na osumnjičenog Dragoja Čavića“. Kako su tada naveli za BIRN BiH, razlog povlačenja optužnice je “nastavak istrage u vezi otkrivenih dodatnih događaja i saznanja s navedenim osumnjičenim, koji su se pojavili nakon podizanja optužnice“.

Na prethodno održanom ročištu, Slavko Puhalić, Dragan Škrbić i Rajko Damjanović negirali su krivicu za zločine počinjene u prijedorskim logorima, dok se na ročištu nisu pojavili optuženi Željko Rudak i Dragomir Šaponja.

Sudija Maksumić je rekao na današnjem ročištu da se optuženi Dragomir Šaponja nalazi u bjekstvu, da mu je određen pritvor i raspisana potjernica.

Sud BiH će naknadno donijeti odluku u vezi s prijedlogom Državnog tužilaštva.

(BIRN/MiruhBosne)

Previous Treći po broju glasova podržava Erdogana u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj
Next Hadžikadić: POVRŠNOST ESCOBARA I COLLETA - PRAGMATIZAM PO SVAKU CIJENU!

You might also like

NAŠI DANI

Senator Grassley: Ja sam spreman na sve što mogu kako bih sačuvao mir i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

Veoma važan susret sa senatorom Chuck Grassley iz Iowa – napisala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. – Senator, koji je decenijama u američkoj zakonodavnoj vlasti i

NAŠI DANI

Lažiranje svakdašnje: Djeca ubijena tokom opsade Sarajeva prikazana kao žrtve Armije RBiH

Zloupotrebe fotografija bošnjačkih izbjeglica iz Žepe koja se desilo ovih dana u Prijedoru i srbijanskim medijima samo je vrh ledenog bijega po ovom pitanju… U javnost svakodnevno dospijevaju istine o

NAŠI DANI

Nije uspjela naći kosti sina Nine: Preminula srebrenička majka Hajra Ćatić

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” i srebrenička majka koja nije uspjela pronaći posmrtne ostatke sina Nihada, preminula je u utorak u Sarajevu. Ovu informaciju za AA potvrdila je Nura