Dok god bude u medijima “srpski Adem, srpska Amela, srpski Arifi …” nema pozitivnih emocija prema Srbiji

Sandžak, Preševska dolina – Gostovanje muftije sandžakog Muamera Zukorlića na telviziji Pink privuklo je veliku pažnju javnosti kako u Srbiji tako i u regionu.

Medije je posebno zainteresirao dio emisije u kojem mufija Zukorlić spočitava Srbiji jer sve one koji u njoj žive deklariše kroz pridjev srpski.

Za Adema Ljajića javnost i mediji u Srbiji kažu da je srpski fudbaler, za policajca iz Preševa, Redžepa Arifija se kaže da je srpski policajac iako ni jedan a ni drugi nisu po nacionalnosti Srbi.

“Policajac iz Preševa je postao svjetska zvijezda zbog svog humanog odnosa prema izbjegličkoj bebi koja je bila ugrožena. On je zagrlio, pomazio, pokazao toplinu i to su skoro svi svjetski mediji objavili. Srbijanski mediji za Redžepa pišu srpski policajac dok on na televiziji daje izjavu kao Alabanac koji slabo govori srpski jezik.

Poenta je u sljedećem dokle god taj policajac bude srpski policajac, dokle god Adem Ljajić bude najbolji srpski igrač, dok god najbolja srpska ateletičarka bude Amela Terzić neće doći do stvaranja pozitivnih emocija prema Srbiji kao domovini” rekao je muftija Zukorlić.

Muftija Zukorlić ističe da je od onih kojima nije srpska vojska, nego vojska Srbije, nije srpska reprezentacija nego reprezentacija Srbije, nije srpska policija već policija Srbije.

Kao razlog, Muftija navodi to što pridjev srpska nije izvedenica od imenice Srbija već od imenice Srbi. Po leksičkim pravilima pridjev bi glasio srbijanski jer je to izvedenica iz imenice Srbija. Pridjev srpska je izvedenica od pridjeva Srbi kao nacionalnost.

(sandzakpress.net/mb)

Previous SPC je posljednji bastion velikosrpske politike, Miloševića je naslijedio Dodik
Next Eko turizam kod Donjeg Vakufa: Dabrovi se vratili u rijeku Semešnicu nakon 150 godina (Foto)

You might also like

SANDŽAK

Profesoricu u Novom Pazaru priveli i ispitivali zbog puštanja himne sandžačkih Bošnjaka

Profesorica Osnovne škole “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru Adela Melajac Karahmetović privedena je danas, jer je 1. septembra povodom početka nove školske godine umjesto himne Srbije “Bože pravde” u

SANDŽAK

Aldemar Ibrahimović, bošnjački slikar iz Sandžaka: Naš identitet najvidljiviji je u arhitekturi, a ta arhitektura je bila impozantna

Aldemar Ibrahimović (61), jedno je od najistaknutijih imena bošnjačkih slikara. Rođen je u Rožajama u Crnoj Gori, gdje i danas živi i radi u prosvjeti. Akademiju likovnih umjetnosti završio je

SANDŽAK

Sandžak: Novi Pazar grad s najviše novorođenčadi u Srbiji

U Novom Pazaru je 2017. godine bilo 2.347 novorođene djece upisane u matičnu knjigu, čime je ovaj grad, u odnosu na broj stanovnika, šampion po broju beba rođenih u gradovima