Dok Konaković, Forto i Nikšić guraju šuplju uzbrdo, SDA, Stranka za BiH i DF državničkim ponašanjem spašavaju budućnost BiH!

Dok Konaković, Forto i Nikšić guraju šuplju uzbrdo, SDA, Stranka za BiH i DF državničkim ponašanjem spašavaju budućnost BiH!

Trostruko spašavanje u stilu političke službe spašavanja izvela je danas opozicija u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Primarno, opozicija koju su činili zastupnici SDA, Stranke za BiH i DF-a spasila je obraz državi Bosni i Hercegovini i njenim institucijama, kako se ne bi nastavile brukati pred evropskom javnošću u iščekivanju odluke o mogućim pregovorima za ulazak u EU.

Nadalje, SDA, Stranka za BiH i DF omogućili su građanima BiH, ali i političkim partnerima u državnoj vlasti HDZ BiH, SNSD, Trojka, da očuvaju nadu u evropski put, jer da Zakon o sprječavanju novca nije prošao taj put bio bi zaustavljen, a naša država ponovo izgledala nefunkcionalno i neozbiljno.

I u konačnici, opozicione stranke spasile su Bosnu i Hercegovinu od dolaska na sivu listu MONEYVALA, a što bi donijelo loše političke, ekonomske i finansijske posljedice po našu zemlju.

Opozicija u političkom sastavu SDA, Stranka za BiH i Demokratska fronta u Domu naroda je priliku da pomogne iskoristila, omogućila usvajanje zakona, ali i koaliciji na državnom nivou jasno pokazala razliku između političara i državnika. Jer, političari misle od mandata do mandata, ne obazirući se previše na državne interese, a državnicima je interes države primaran, čak i po cijenu gubitka političkih poena.

Dok je opozicija radila i spašavala evropski put, sprječavala dolazak na sivu listu, gdje je onda bila vlast?

Vlast nije radila, evidentno, jer da jeste ne bi joj opozicija davala slamku spasa. Vlast se hvalila, a realno nema se čim hvaliti i nudila stari oprobani populistički metod kako eto oni vode Bosnu i Hercegovinu u Evropsku uniju. A umalo nas ne odvedoše na MONEYVAL-ovu listu da nam još teže bude živjeti i integrisati se u Evropsku uniju.

Dakle, dok je vlast Trojke, HDZ-a i SNSD-a spavala u kompromisnom sukobu, a optuživala opoziciju za blokade, opozicione stranke pokazale su kako se zaista radi u interesu BiH i njenih evropskih integracija. Možda to pokrovitelji državne vlasti ne vide, ali građani vide sigurno.

No, uprkos činjenici da posljednje spašavanje koje je izvela opozicija nije jedino, vlast sklona neradu i prodaji magle kontinuirano će optuživati baš tu opoziciju da zaustavlja evropski put Bosne i Hercegovine.

Današnje glasanje delegata SDA, Stranke za BiH i Demokratske fronte uništilo je sve mogućnosti spinovanja Trojke, HDZ-a i SNSD-a, kako su eto oni zaslužni za rješavanje zadataka na evropskom putu. A dodatno, strankama Trojke opozicija je zapušila usta, jer su lideri te Trojke poput Elmedina Konakovića upravo opoziciju optuživali za blokadu.

“Provjerio sam i dobio potvrdu sa više strane da je sam Željko Komšić na sastanku sa nizozemskim premijerom Rutteom u Predsjedništvu BiH tražio da EU ne otvori pregovore sa BiH. To je ta razlika između nas i njih, zamislite jednog lidera koji kaže nemojte s nama otvoriti pregovore – kazao je Konaković (25. januara) dodavši da bi i “SDA i DF sigurno bili spremni na različite ustupke i političku trgovinu da bi osigurali benefite za sebe”.

Gdje on provjerava informacije ne znamo, ali Komšić je iz Nizozemske dobio potvrdu da Konaković ne govori istinu, a današnje glasanje SDA i DF-a, uz Stranku za BiH hladan je tuš šefu bh. diplomatije koji ovih dana mnogo toga objašnjava, ali mu malo ko vjeruje.

No, u populizmu se izbirikao, pa je nakon sjednice Doma naroda čim prije na platformi X napisao: “Još jedan veliki korak ka otvaranju pregovora s EU, usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca! Svaki se kompromis isplati i donese neku korist. Uzbrdo je, nije baš lagano, al’ mi guramo naprijed i NASTAVLJAMO. Sve zbog ljudi u ovoj prelijepoj zemlji, na svijetu najljepšoj”.

Šta ba ti guraš, rekao bi mu, kad bi smio, koalicioni partner Damir Nikšić. I zaista, šta to i u kojem smjeru gura Elmedin Konaković? Njegova politika kompromisa, a on se još hvali tim, omogućila je Draganu Čoviću da skoro pa osigura svog člana Predsjedništva, a Milorada Dodika dovela na na korak od preuzimanja kontrole nad Ustavnim sudom BiH, kao što je preuzeo kontrolu nad sigurnosnim sistemom BiH. To bi zaista bio uvod u početak kraja države Bosne i Hercegovine i sva sreća pa Konaković nema dovoljnu snagu da kompromisno obećanje ispuni.

No, ma koliko se samohvalisali iz Trojke, a nekako Konaković i Edin Forto to najviše rade, ostat će zapisano da je opozicija u sastavu SDA, Stranka za BiH i DF pokazala šta je konstruktivno i državničko ponašanje, te zarad bolje budućnosti bh. građana pomogla da se usvoji ključni zakon.

Trojki tako jedino preostaje da prodaje maglu građanima i nudi kompromisna obećanja partnerima iz HDZ-a i SNSD-a, dok Čović i Dodik konačno ne shvate da imaju posla s politički potkapacitiranim projektom, nametnutim od strane Ambasade SAD samo da bi se sklonile stranke poput SDA.

A kada Čović i Dodik shvate, Konaković, Forto i Nermin Nikšić će se morati začešljati da nešto konkretno rade, jer su pokazali da politika, naročito državna i državnička njima nije bliska.

Izvor: NAP

Previous Nakon vojno-medicinske akademije u Turskoj, Arnel se planira vratiti u svoju Srebrenicu
Next Bosanska skijašica Elvedina Muzaferija ostvarila rezultat karijere u spustu

You might also like

NAŠI DANI

Specijalni program na državnoj televiziji povodom Dana nezavisnosti

Radio-televizija Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta emitovat će specijalni cjelodnevni program “Naših 25”. Uz emisije uživo u jutarnjim i popodnevnim satima, te javljanja

NAŠI DANI

Schwarz-Schilling: U Bosni i Hercegovini se trenutno vodi borba za Evropu

Strah od rata u Bosni i Hercegovini je opravdan. Opravdan je uvijek u situaciji ako tiraninu dozvolite da radi šta hoće i ako mu šutite. Milorad Dodik možda čak nije

RIJEČ

Italijanski glumac Antonio De Matteo za AA: Ne želim biti dio onih koji šute o Palestini

Italijanski glumac Antonio De Matteo, poznat po svojoj podršci Palestini, izjavio je da je ono što se dogodilo u napadima Izraela na Gazu podmuklo i sramotno te da na takvo