Dokumentarac o koncertu grupe U2 u Sarajevu večeras na Berlinaleu

Dokumentarac o koncertu grupe U2 u Sarajevu večeras na Berlinaleu

Dokumentarni film Kiss the Future svjetsku premijeru će doživjeti 19. februara na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, a potom ide u slobodnu kino-distribuciju u Irskoj.

Zvijezde Holywooda, Ben Affleck i Matt Damon, zajedno su producirale film o neraskidivoj vezi popularne irske grupe U2 sa gradom Sarajevom.

Kiss the Future opisuju kao „istraživanje opasnosti nacionalizma i uloge umjetnosti kao oružja otpora i aktivizma“, a radi se, prije svega, o nizu satelitskih uključenja u sarajevsku ratnu stvarnost u okviru U2 turneje Zooropa. Prvo takvo uključenje dogodilo se 17. jula 1993. godine u Bologni, a onda je, prilikom svakog od narednih 11 koncerata, organizovano po jedno uključenje. Tokom ovih živih javljanja iz Sarajeva, američki humanitarac Bill Carter, ali i nekoliko stanovnika Sarajeva, govorili su o trenutnim dešavanjima tih dana u okupiranom gradu, ali i pozivali Evropu i svijet da pomognu u zaustavljanju agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Drugi događaj kojim se bavi dokumentarac je koncert grupe U2, u okviru turneje PopMart, u Sarajevu, 23. septembra 1997. godine. Koncert je održan na stadionu Koševo, i ostat će upamćen i po trenutku kada je Bono Vox usljed prevelikih emocija naprosto ostao bez glasa, a publika na koncertu je nastavila da pjeva kao da se ništa nije desilo.

Režiju potpisuje Nenad Cicin-Sain, porijeklom iz Slovenije, a ovdje možete pogledajte i kratki najavni video filma Kiss the Future.

(filmofil.ba/MiruhBosne)

Previous U Novom Pazaru organizovana svečana primopredaja 3.101 knjige-lektire na bosanskom jeziku
Next Ćatićev povratak s 44 godine - laskava pobjeda pred bosanskim navijačima u Štutgartu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Sutra promocija knjige “Politička djelatnost dr. Mehmeda Spahe”

  Sutra, u nedelju 24.12.2017. god. u 18:15 sati bit će održana promocija prve knjige mr. sci. Enesa ef. Omerovića pod naslovom  “Politička djelatnost dr. Mehmeda Spahe (1906.-1939.) – Bošnjaci

KULTURA I UMJETNOST

Završena trodnevna manifestacija Dani Bosne u Sloveniji

Bosansko akademsko društvo u Sloveniji ove godine je održalo trodnevnu manifestaciju Dani Bosne u Sloveniji, javlja Fena. Predsjednik BADS-a Edvin Dervišević istakao je da su ciljevi udruženja, koje je počelo

KULTURA I UMJETNOST

Kako su vraćene ukradene slike iz muzeja AVNOJ-a

Antikvar Stojan Matić iz Novog Sada je u Beču prije 20 godina kupio vrijedne slike Božidara Jakca. Riječ je o slikama koje su ukradene tokom rata iz muzeja AVNOJ u