Njemačka kompanija u našoj zemlji pokrenula proizvodnju dijelova za Tesla vozila

Njemačka kompanija u našoj zemlji pokrenula proizvodnju dijelova za Tesla vozila

U njemačkoj fabrici “Pass”, koja posluje u Semberiji, počela je proizvodnja dijelova za svjetski poznati brend vozila “Tesla”, te bi oni već za sedam dana trebalo da krenu prema Berlinu, gdje će biti vršena njihova montaža.

To je za “Nezavisne novine” juče potvrdio Rado Maletić, direktor ove fabrike, u kojoj se uveliko zahuktavaju sa proizvodnjom dijelova za “Teslu”.

“Treba nam malo vremena, u pitanju je robotska mašina. Počeli smo sa proizvodnjom, računamo da ćemo za nekih sedam dana imati kompletirane proizvode kako bismo ih dostavljali kupcu u Berlin”, rekao je Maletić.

Kako dodaje, kod njih su još Kinezi, koji sa radnicima fabrike “Pass” usavršavaju detalje, te bi uskoro trebalo da se vrate u Kinu, dok domaće snage preuzimaju zadatke.

Ova fabrika, prema Maletićevim riječima, trenutno zapošljava oko 1.100 radnika, a u potrazi su i za dodatnom radnom snagom.

“Imamo problem koji se odnosi na struku. Treba nam više dobrih inženjera i radimo na tome da ih uposlimo”, naglasio je Maletić.

“Pass”, inače, osim za “Teslu”, radi dijelove i za “Porsche”, “Jaguar”, “Volkswagen”, “Audi”, “Volvo”, “Mercedes” i brojne druge svjetski poznate brendove.

Podsjetimo, kada je riječ o proizvodnji dijelova za “Teslu”, u “Pass” je stigla mašina vrijedna nepunih 1,4 miliona evra (oko 2,7 miliona maraka).

“Nijemac je kupio tu mašinu i dovezao je u Bijeljinu. Ona pravi razne vrste proizvoda, uključujući i cjevčice”, ispričao je ranije Maletić.

Od proizvođača potpetica do međunarodnog dobavljača auto-dijelova

S radom je ova kompanija počela 1920., ali tada u obućarskoj industriji, da bi se poslije WW2 preorijentisala na automobilsku industriju. Danas ‘Pass’ ima 4,5 hiljada zaposlenih u više tvornica u Njemačkoj, te po jednoj koje se nalaze u Bosni (PASS – BA, d.o.o., u Bijeljini), Kini, Meksiku, Poljskoj i Slovačkoj.

(MiruhBosne/Nezavisne)

Previous Green Destinations - Bosanska Krupa jedna od Top 100 priča o održivosti destinacija u svijetu za 2023.
Next Nikšić: Gubitak Elektroprivrede biće preko 80 miliona KM

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Povećana prodaja SETI proizvoda; u firmi nije bilo otpuštanja radnika

U periodu od kada je počela pandemija izazvana Korona virusom, povećana je prodaja poznatog bosanskohercegovačkog brenda SETI koji u svom asortimanu ima preko 100 proizvoda, navedeno je u saopštenju firme

Ekonomija/Biznis

Potpisani ugovori o izgradnji dionice Počitelj – Bijača

Dva ugovora o izgradnji dionice Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići, uključujući i gotovo kilometar dugački most, potpisana su u četvrtak u Mostaru, a njihova vrijednost je oko 100

MADE IN BOSNIA-387

Stolica bosanske kompanije Zanat dobila svjetsko priznanje

  Stolica Sana, bosanskohercegovačke kompanije Zanat, dobitnica je prestižnog priznanja Iconic Awards 2019: Innovative Interior. Za dizajn stolice zadužen je Monica Förster Design Studio, a proizvođač je bosanskohercegovačka firma Zanat. – Sana