Greta Ferušić, posljednja Bosanka koja je preživjela Auschwitz, preminula u 98. godini

Greta Ferušić, posljednja Bosanka koja je preživjela Auschwitz, preminula u 98. godini

U 98. godini preminula je Greta Ferušić, žena koja je preživjela holokaust, agresiju na Bosnu i Hercegovinu i opsadu Sarajeva.

Prije 77 godina bila je jedna od zatočenica koja je preživjela torture zloglasnog logora Auschwitz. Zajedno s ostalim preživjelima, Gretu su iz Auschwitza oslobodili vojnici Sovjetske armije. Svi članovi njene porodice ubijeni su u gasnim komorama.

Iza nje bila je uspješna karijera. Od dekanese Građevinskog fakulteta u Sarajevu do angažirane društvene djelatnice. Ponosna, odmjerena, čvrste volje. I pored vlastite životne drame, nije joj palo na pamet da ode iz Sarajeva za vrijeme opsade i agresije na njen grad i državu BiH.

Greta Ferušić će ostati upamćena i kao jedina državljanka BiH koja je preživjela strahote Auschwitza.

Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić upućuje najiskrenije saučešće porodici, prijateljima i kolegama – saopćili su na stranici Grad Sarajevo.

O Greti piše i Guardian i drugi.

Dokumentarac – “Greta” – priča o Ferušićevoj dramatičnoj životnoj priči, kasnije je prikazan na nekoliko međunarodnih filmskih festivala nakon što je izašao 1997. godine.

Ferušić je u filmu objasnila svoju odluku da ostane u Sarajevu u vrijeme opsade.

-“Tokom Drugog svjetskog rata, cijela Evropa je bila u nevolji i patnji… (dok za vrijeme rata u Bosni) samo 100 kilometara zračne linije dalje ljudi su živjeli normalnim životom netaknuti događajima i ne primjećujući šta se ovdje dešava”, ona je kasnije rekla o opsadi, podsjećaju.

Rođena u sjevernoj Srbiji 1924. godine, Ferušić je deportovana u Aušvic 1944. zajedno sa nekoliko članova porodice koji su kasnije ubijeni u logoru u Poljskoj. Ona je jedina preživjela iz svoje porodice.

Po završetku Drugog svjetskog rata vratila se u Srbiju, studirala arhitekturu u Beogradu, a kasnije se preselila u bosansku prijestolnicu Sarajevo.

Radila je kao profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, napredujući kroz akademsko zvanje do dekana škole.

Previous Građani susramljeni zbog premijera KS koji odmara u Francuskoj. Forto poručio da su ‘izgradili sistem’
Next Obilježen 26. januar - Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svj. ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda

You might also like

NAŠI DANI

U S. Makedoniji proglašena trodnevna žalost

Vlada Sjeverne Makedonije proglasila je trodnevnu žalost zbog saobraćajne nesreće koja se dogodila u Bugarskoj, javlja AA. “Uz minutu šutnje u znak poštovanja prema žrtvama tragične saobraćajne nesreće u Bugarskoj,

NAŠI DANI

Bosanska Krupa: Aktuelizirana izgradnja spomen-obilježja ‘Ljiljan’ na Ćojluku

  Inicijativa za izgradnju spomen-obilježja oslobodiocima Bosanske Krupe na Ćojluku traje već nekoliko godina, prije skoro četiri položen je i kamen temeljac, ali zbog izostanka podrše viših nivoa vlasti nikad

NAŠI DANI

Dopremljeni novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine

Novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, dopremljeni su u subotu 4. decembra 2021. godine iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Na aerodromu