Griffiths: Ovo što se dešava Gazi je “izdaja čovječanstva”

Griffiths: Ovo što se dešava Gazi je “izdaja čovječanstva”

Martin Griffiths, koordinator Ujedinjenih nacija (UN) za hitnu pomoć, izjavio je da se Palestinci sve više suočavaju sa smrću, uništenjem i glađu, javlja Anadolu.

Griffiths je na društvenoj mreži X podijelio objavu o izraelskim napadima na Gazu koji traju već šest mjeseci te je dešavanja u palestinskoj enklavi nazvao kao “izdaju čovječanstva”.

Naglasio je da su stanovnici Gaze konstantno suočeni sa smrću, uništenjem i glađu.

“Ovaj rat svakim danom oduzima živote sve više civila. Kao što smo ja i mnogi drugi mnogo puta rekli, već se mnogo zakasnilo da se ovaj rat završi”, dodao je.

Griffiths je istakao da više niko nije siguran u Gazi i da nema sigurnog mjesta na tom području.

Kako je kazao, tokovi humanitarne pomoći koju dostavljaju međunarodne i regionalne organizacije u Gazu poremećeni su zbog “bombardiranja, nesigurnosti i blokiranog pristupa”.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

U napadima Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 33.137 Palestinaca, uključujući najmanje 14.500 djece i 9.560 žena, a 75.815 osoba je ranjeno.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Previous „Merhamet“ i Rijaset IZ BiH obezbijedili još 360 tona brašna za ugroženo stanovništvo u Gazi
Next Bošnjački političari odbijaju Konakovićev poziv: 'Čovjek koji je pogazio volju Bošnjaka hoće da ih okupi'

You might also like

NAŠI DANI

Godišnjica Olimpijade u Sarajevu: Izvještaj HRT-a otkrio zavist Zagreba

Hrvatska radiotelevizija na Facebooku je podijelila post uoči obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, uz konstataciju da su ostali samo pustoš i sjećanja. “Ove se godine obilježava 40

NAŠI DANI

Novi detalji špijunskog skandala! Hrvatska glumi prijatelja a čini sve da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu (Video)

  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saslušalo je državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića, vezano za navode da su obavještajci iz Hrvatske vrbovali selefije da prenose oružje u Bosnu i Hercegovini. Mektić

NAŠI DANI

Pritvorski objekat u Lipi izgrađen ilegalno, iza svega stoji Austrija

Trgovački sud u Beču, donio je presudu o izgrađenom objektu u migrantskom kampu Lipa nadomak Bihaća. Ispostavilo se da je objekat koji je trebao biti svojevrsna pritvorska jedinica i koji