Haški tužilac: Etničko čišćenje nije bilo posljedica rata, nego cilj!

Haški tužilac: Etničko čišćenje nije bilo posljedica rata, nego cilj!

Strategija Ratka Mladića i Radovana Karadžića bila je izmjena bosanske demografske slike, koju bi Međunarodna zajednica trebala prihvatiti kao trajnu, kazao je tužilac Alan Tiger u svojoj završnoj riječi, kojim će biti okončano suđenje Ratku Mladiću.

“Etničko čišćenje nije bilo posljedica rata, nego njihov cilj! General Mladić je komandujući jedinicama Vojske Republike Srpske navodio da se mora postići jedan od ciljeva, a to je da Podrinje postane potpuno srpsko, protjerivanjem Muslimana s tog područja, te da se napravi tzv. svesrpska država”, kazao je on.

Tiger je naveo da su Karadžić i Mladić izdavali direktive da se život Bošnjacima učini nepodnošljivim. Glavni grad Bosne i Hercegovine držali su pod nečim što je Mladić nazvao “srpskim čekićem”.

Stanovnici su, kako je ocijenio tužilac, bili izloženi stalnom teroru, granatiranju i ubijanju iz snajpera.

-Tužilaštvo Haškog tribunala započelo je danas izlaganje završne riječi na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premještanje, kao i zločine protiv čovječnosti.

Završna riječ tužilaštva planirana je i za utorak i srijedu, 6. i 7. decembra, nakon čega će tim odbrane iznijeti svoje argumente, počev od 9. decembra, a zaključno sa 12. i 13. decembrom.

Bivši komandant bosanskih Srba, 74-godišnji Mladić postao je simbolom barbarskog plana čija je svrha bila očistiti multietničku Bosnu i Hercegovine od Hrvata i Bošnjaka, a potaknula ga je želja za uspostavom etnički čiste “velike Srbije”, podsjeća agencija Hina.

Mladić je jednom prilikom hladno rekao: “Granice se krvlju crtaju, a države se označavaju grobovima”.

Brojne porodice njegovih žrtava u Bosni i Hercegovini nestrpljivo čekaju kraj suđenja i presudu.

Genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva

Ratni komandant bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. godine ubijeno više of 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Čovjek, kojeg su strani mediji opisivali kao “balkanskog krvnika” ili “bosanskog koljača”, i dalje nema kajanja i misli kako je samo branio svoju zemlju te da ništa nije kriv.

Kada se u junu 1991. godine raspala Jugoslavija, Mladić je tada bio pukovnik Jugoslovenske narodne armije te je dobio zadaću da organizuje pobunjene srpske snage u Hrvatskoj.

U maju iduće godine već je bio general i imenovan je komandantom snaga bosanskih Srba.

Bivši glasnogovornik JNA Ljubodrag Stojadinović opisao je Mladića kao “narcisoidnog, uobraženog, taštog i arogantnog” čovjeka, dok je bivši pukovnik Gaja Petković rekao da je bio “cinik i sadist”.

-Mladić je optužen da je pokrenuo najgori zločin u Europi – masakr bošnjačkih muškaraca i dječaka u zaštićenoj enklavi Ujedinjenih naroda Srebrenici, a imao je i ključnu vojnu poziciju u opsadi Sarajeva.

Prvobitna optužnica protiv Mladića podignuta je 25. jula 1995. godine, a nakon 16-godišnjeg bijega, uhapšen je 26. 3. 2011. godine u kući svog rođaka u sjevernoj Srbiji i izručen Haagu pet dana kasnije.

Mladićev politički partner Radovan Karadžić u martu je prvostepenski osuđen na 40 godina zatvora, uključujući i za genocid počinjen u Srebrenici. Presuda Mladiću se očekuje iduće godine – podsjećaju bosanski i regionalni mediji.

Previous Naredne godine veliki investicioni zamah na Sarajevskom aerodromu
Next Uspon Bosne pod Kotromanićima: i komšije pod bosanskom krunom!

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

29 godina od zločina u Biljanima kod Ključa – selo ubijeno u jednom danu

Iako su prošle skoro tri decenije, pravda nije stigla mnoge zločince, posebno one koji su na najokrutniji način vršili ubijanje civila u Krajini U subotu se navršila 29. godišnjica zločina

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Tuzlanska Kapija! Osuđeni slobodno šeta Beogradom. Njegovi saučesnici također šetaju po Srbiji

  Rijeka ljudi jutros se slivala na tuzlansku Slanu Banju. Posljednje počivalište tuzlanske mladosti, koja je ubijena na Kapiji 25. maja 1995. godine, posjetili su članovi porodica i brojne delegacije.

NAŠI DANI

Puštena u rad zaobilaznica oko Brčkog

Najveći infrastrukturni projekat u Brčkom, vrijedan više od 27 miliona eura – zaobilaznica oko grada Brčko duga 18,86 kilometara, jučer je puštena u saobraćaj. Trasa zaobilaznice prostire se od naselja