Kozarac: Desetine biciklista stigle u Kamičane da odaju počast prijedorskim žrtavama

Kozarac: Desetine biciklista stigle u Kamičane da odaju počast prijedorskim žrtavama

Desetine učesnika biciklističkog maratona “Bihać – Kozarac” stiglo je u Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu kod Prijedora gdje će odati počast za 16 prijedorskih žrtava ubijenih 1992. godine, javlja AA.

U Kamičanima će sutra biti klanjana kolektivna dženaza za još 16 žrtava zločina u Prijedoru i okolini 1992. godine.

Kolona s posmrtnim ostacima 16 žrtava zločina na području Prijedora i Kozarca krenula je u prijepodnevnim satima iz Identifikacionog centra Šejkovača kod Sanskog Mosta prema Memorijalnom centru Kamičani.

Žrtve koje će biti ukopane sutra nakon šehidske dženaze ubijene su tokom 1992. i 1993. godine, a posmrtni ostaci ovih žrtava su pronađeni na deset različitih lokacija.

Uglavnom se radi o grobnicama koje su otkrivene godinama unazad, neke od njih čak 1998. i 1999. godine godine kao što je grobnica Trnopolje – Matrići, Sivci, Hrastova glavica, Kozarac – Garevci.

Neke žrtve koje će sutra biti ukopane su ekshumirane i na Korićanskim stijenama, u Zecovima kod Prijedora, ali i prilikom izvršenja ekshumacije u Rizvanovićima 2019. godine.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Samed (Hase) Jakupović koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. On je nestao na području Kozarca u junu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci 1998. godine.

Najstarija žrtva koja će se ukopati jeste Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina u trenutku smrti. Nestao je 1993. godine u mjestu Gornja Puharska, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mezarju Čejreci 2022. godine.

Žrtve će nekon klanjanja kolektivne dženaze u Kamičanima biti ukopane u šehidskim mezarjima Hambarine, Bišćani, Kamičani Čejreci i Zecovi.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice na području deset općina i tri države – Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija.

U Prijedoru je ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

  • Kolona s posmrtnim ostacima 16 žrtava zločina počinjenih na području Prijedora i Kozarca stigla je u Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

Izvor: Agencije

Previous Ako Schmidt promjeni izborni zakon dekretom u korist HDZ-ovih diskriminatorskih prijedloga bit će to ravno aneksiji Bosne i Hercegovine (1878)
Next Miralem je odabrao povratak u Bosnu iz Amerike

You might also like

NAŠI DANI

Uhapšeno devet osoba osumnjičenih za ratne zločine na području Bosanskog Novog

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA izvršili su lišenje slobode devet osoba na području Bosanskog

NAŠI DANI

Roma odala počast žrtvama holokausta i genocida u Bosni, Ruandi…

  Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta italijanski Fudbalski klub Roma odala je počast i žrtvama stradalim u genocidu u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA). Danas se

NAŠI DANI

Nakon spornog snimka, Čampara se izvinio građanima

Zastupnik Stranke demokratska akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara izvinio se danas svim građanima nakon što je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (SDA) objavio snimak na