Livno dobiva Tehnološki park, otvaraju se nova radna mjesta za mlade

Livno dobiva Tehnološki park, otvaraju se nova radna mjesta za mlade

 

U Livnu se u utorak održava Business Forum Livno 2018 na kojem će biti predstavljena fondacija Linnovate, čija je osnovna zadaća uspostava tehnološkog parka i stvaranje perspektivnije budućnosti za mlade u Livnu i okolini.

Uoči početka konferencije jedan od osnivača Linnovatea Marin Jozić kazao je kako je cilj fondacije izgradnja inovativnog poslovnog okruženja za stvaranje perspektivnije budućnosti kako bi se mladima ponudila alternativa, odnosno mogućnost kreiranja samostalne i nezavisne budućnosti, a rad fondacije temeljit će se na podršci edukaciji, preduzetništvu, izvozu, te finansiranju.

“Za iseljavanje mladih iz Livna i okruženja ne treba svu krivicu prebacivati na politiku. Svi smo zajednički odgovorni za taj problem i moramo se svi uskladiti i raditi da se napravi pozitivno okruženje gdje bi mladi mogli napraviti svoje karijere”, istaknuo je Jozić, osnivač softverske kompanije Cox 4.

Među suosnivačima fondacije Linnovate je inovator i preduzetnik te osnivač kompanije Rimac Automobili Mate Rimac, koji je kazao kako mu je želja pomoći mladima koji žive na ovim prostorima da tu ostanu i razvijaju svoje potencijale.

“Imam puno prijatelja, fakultetskih obrazovnih osoba koji nisu našli posao u Livnu te su svoj životni put nastavili u državama zapadne Evrope gdje rade na građevini, transportu… Želim da se to manje događa i zato smo danas u Livnu da pomognemo mladima, da im pružimo pomoć u počecima, bilo savjetima, infrastrukturom, finansijama, a kasnije i u drugim izazovima”, istaknuo je Rimac.

On je u ovaj projekt do sada uložio 30.000 eura vlastitog novca i tu ne planira stati.

“Čim krenu s preduzetničkim projektima očekivati je od mene i veća sredstva. Lično ću finansirati najbolje projekte, ali treba raditi na tome da se i drugi preduzetnici uključe i pripomognu u radu fondacije”, kazao je Rimac.

Za početak je otvoren poslovni inkubator površine 300 metara kvadratnih, koji će budući preduzetnici moći koristiti kroz razne programe inkubacije, a sljedećeg mjeseca s radom bi trebao početi i Tehnološki park s 30 do 100 radnih mjesta.

Profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu Stipe Čelar naglasio je kako treba mijenjati navike mladih ljudi, posebno negativistički pristup oko kreiranja vlastitog posla.

Gradonačelnik Livna Luka Čelan obećao je pomoć ovom projektu, kazavši kako će ta pomoć biti i finansijska.

Dodao je kako se nada da će Tehnološki park preokrenuti negativne trendove u gradu i kantonu.

 

Izvor: Agencije

 

Previous Voće i povrće iz Mostara izvoze u svijet. Godišnja proizvodnja oko dva miliona kg
Next Thaci: Nećemo dozvoliti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na Biznis forumu u Oslu 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine

U glavnom gradu Norveške Oslu je održan dvodnevni Biznis forum IT kompanija na kojem se norveškoj javnosti predstavilo i 18 IT kompanija iz Bosne i Hercegovine, javlja АА. Biznis forum,

Ekonomija/Biznis

Nastavlja se rast! Prosječna plaća u FBiH 916 BAM

Prosječna mjesečna isplaćena neto-plaća po zaposlenom za mart/ožujak 2019. godine u Federaciji BiH iznosi 916 KM i nominalno i realno je viša za 2,3%, u odnosu na prethodni mjesec. U

MADE IN BOSNIA-387

Nova proizvodna firma u Bihaću

U krugu nekadašnjeg bihaćkog Kombiteksa, danas poslovne zone, s radom je počela još jedna proizvodna firma Riječ je o subjektu čija je djelatnost proizvodnja vanjskih želuzina, roletni i tendi. Nosi