Livno dobiva Tehnološki park, otvaraju se nova radna mjesta za mlade

Livno dobiva Tehnološki park, otvaraju se nova radna mjesta za mlade

 

U Livnu se u utorak održava Business Forum Livno 2018 na kojem će biti predstavljena fondacija Linnovate, čija je osnovna zadaća uspostava tehnološkog parka i stvaranje perspektivnije budućnosti za mlade u Livnu i okolini.

Uoči početka konferencije jedan od osnivača Linnovatea Marin Jozić kazao je kako je cilj fondacije izgradnja inovativnog poslovnog okruženja za stvaranje perspektivnije budućnosti kako bi se mladima ponudila alternativa, odnosno mogućnost kreiranja samostalne i nezavisne budućnosti, a rad fondacije temeljit će se na podršci edukaciji, preduzetništvu, izvozu, te finansiranju.

“Za iseljavanje mladih iz Livna i okruženja ne treba svu krivicu prebacivati na politiku. Svi smo zajednički odgovorni za taj problem i moramo se svi uskladiti i raditi da se napravi pozitivno okruženje gdje bi mladi mogli napraviti svoje karijere”, istaknuo je Jozić, osnivač softverske kompanije Cox 4.

Među suosnivačima fondacije Linnovate je inovator i preduzetnik te osnivač kompanije Rimac Automobili Mate Rimac, koji je kazao kako mu je želja pomoći mladima koji žive na ovim prostorima da tu ostanu i razvijaju svoje potencijale.

“Imam puno prijatelja, fakultetskih obrazovnih osoba koji nisu našli posao u Livnu te su svoj životni put nastavili u državama zapadne Evrope gdje rade na građevini, transportu… Želim da se to manje događa i zato smo danas u Livnu da pomognemo mladima, da im pružimo pomoć u počecima, bilo savjetima, infrastrukturom, finansijama, a kasnije i u drugim izazovima”, istaknuo je Rimac.

On je u ovaj projekt do sada uložio 30.000 eura vlastitog novca i tu ne planira stati.

“Čim krenu s preduzetničkim projektima očekivati je od mene i veća sredstva. Lično ću finansirati najbolje projekte, ali treba raditi na tome da se i drugi preduzetnici uključe i pripomognu u radu fondacije”, kazao je Rimac.

Za početak je otvoren poslovni inkubator površine 300 metara kvadratnih, koji će budući preduzetnici moći koristiti kroz razne programe inkubacije, a sljedećeg mjeseca s radom bi trebao početi i Tehnološki park s 30 do 100 radnih mjesta.

Profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu Stipe Čelar naglasio je kako treba mijenjati navike mladih ljudi, posebno negativistički pristup oko kreiranja vlastitog posla.

Gradonačelnik Livna Luka Čelan obećao je pomoć ovom projektu, kazavši kako će ta pomoć biti i finansijska.

Dodao je kako se nada da će Tehnološki park preokrenuti negativne trendove u gradu i kantonu.

 

Izvor: Agencije

 

Previous Voće i povrće iz Mostara izvoze u svijet. Godišnja proizvodnja oko dva miliona kg
Next Thaci: Nećemo dozvoliti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

You might also like

Ekonomija/Biznis

2017. do sada najbolja poslovna godina za Hifa Oil: Povećali broj zaposlenih za 75 posto

  Hifa Oil, bosanskohercegovački vodeći domaći distributer nafte i naftnih derivata, u protekloj 2017. godini ostvarila je najbolju poslovnu godinu od kako postoji sa zabilježenim rastom po svim segmentima poslovanja, kako

MADE IN BOSNIA-387

Gračanica od posla čaršija (VIDEO)

  Gračanica – od posla čaršija, općina je na čijem se području proizvodi namještaj, liftovi,  SIM kartice, betonske konstrukcije, pelet, kožna galanterija, komponente za autoindustriju. A Gračanlije su proizvele i

Ekonomija/Biznis

Indeks razvijenosti BPK Goražde povećan na 95,1

  Indeks razvijenosti Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde  povećan je sa  91,8  na  95,1 u 2017. godini  navodi se u  Izvještaju o  razvoju koji je  sa Izvještajem o provedbi Strategije razvoja