Mali biznisi: Četrdeset novih radnih mjesta pokrenuto uz podršku Općine Novi Grad

Mali biznisi: Četrdeset novih radnih mjesta pokrenuto uz podršku Općine Novi Grad

Ni situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa ne sprečava one koji žele da privređuju i žive od vlastitog rada, da pokrenu sopstveni biznis.

Takvih je u općini Novi Grad, iz godine u godinu sve više, a sa 40 novih samostalnih poduzetnica/ka – početnika u biznisu, danas je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisao ugovore o sufinansiranju troškova njihovog poslovanja.

Radi se o jednoj od podsticajnih mjera, kojom ova lokalna zajednica pomaže razvoj privrede, odnosno povećanja broja održivih biznisa i kreiranja novih radnih mjesta na svom području, a za koju je iz budžeta za 2020. godinu izdvojeno 400.000 KM. Namijenjena je isključivo novoregstriranim obrtnicima, trgovcima i ugostiteljima, stanovnicima općine Novi Grad, a koju je do sada koristilo oko 300 početnika u biznisu.

„Općina Novi Grad već treću godinu provodi mjeru podrške svima onima koji su se odlučili da počnu samostalno biznis. Obzirom da se obrti i samostalna trgovinska i ugostiteljska djelatnost registriraju kao djelatnost putem Općinske službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj, došli smo do zaključka da je period u prve dvije godine od pokretanja biznisa najteži period za one koji pokrenu neku vrstu biznisa. U saradnji sa ljudima koji su pokretali biznise ili ih pokreću, došli smo do ideje za uspostavljanje mjere koja podrazumijeva dvogodišnju finansijsku podršku. Otprilike se svakom obrtniku isplaćuje po 5.500 KM i to je podrška koja traje kontinuirano za sve one stanovnike općine Novi Grad koji su u posljednje tri godine pokrenuli biznis. Ovo je jedan od rijetkih programa u kojem nema javnog poziva već je otvoren u kontinutitetu do utroška sredstava“, rekao je načelnik Semir Efendić.

Second Slide

Među onima koji su se usudili pokrenuti svoj biznis je tridesetdvogodišnji Ervin Smajić. On je u julu ove godine pokrenuo obrt za projektovanje, dizajn i proračun cjevovoda za industrijska postrojenja. Ranije je, kaže radio za neke strane firme u toj oblasti, nakon čega se odlučio da samostalno pokrene obrt. „Nadam se da ću uspjeti u ovom poslu i da ću se proširiti na neki biro koji će opsluživati više djelatnika za strane kompanije“, naglašava Ervin.

Ismail Halvadžija, multidisciplinovani je dizajner i kreativni direktor, naglašava da ima desetegodišnje iskustvo u poslovima dizajna. „Otvorio sam agenciju za dizajn i digitalni marketing pod nazivom „Onze Labs“. Fokus nam je izlazak na strano tržište, Amerika i EU. U julu smo otvorili agenciju, još smo na početku, za sada nam dobro ide. Trenutno djelujemo lokalno, spremamo se i za strano tržište. Pročitao sam, a i stojim iza toga, da velike stvari nastaju u teškim trenucima, pa sam razmišljao o tome i bilo je stvarno teško, međutim, kad sam se upustio u ove vode, kad se sve krenulo rješavati, nema više nazad“, kaže Ismail.

Amar Kunovac, je otvorio ugostiteljski objekat u Aerodromskom Naselju. „S obzirom na razne mjere restrikcije i veliki broj inspekcija, a i na činjenicu da je veliki broj ljudi ostao bez posla, pa gledaju gdje će potrošiti novac, ne možemo se žaliti. Zaposlio sam brata koji je bio na Birou, ja sam trenutno vlasnik, nas dvojica radimo. Nadam se da će se posao proširiti i da ćemo još nekog zaposliti, imam dosta bivših kolega koji su ostali bez posla, posebno u hotelima koji su većinom zatvoreni i nemaju posla. Hvala Općini Novi Grad na ovoj podršci, ovo je rijetkost u našem gradu i državi“, rekao je Kunovac.

Almir Šeta, otvorio kafić na Dobrinji V i zaposlio sina svog ratnog druga. “Ova pomoć Općine će nam dobro doći. Ne može uvijek biti sve crno, moramo zakoračiti naprijed, ne postoji opcija odustajanja, čak ni u poslovima koje sam ranije radio“, dodao je Šeta.

Previous USK: Berba kornišona okončana s optimizmom
Next U Ivanici niču luksuzne vile, a planira se i gradnja turističkog naselja

You might also like

Ekonomija/Biznis

Najpovoljnije cijene u regiji: Komšije hrle u Bosnu da toče gorivo

Prosječna cijena benzina u svijetu je 1,26 američkih dolara po litri, prema podacima GlobalPetrolPrices.com (na 14. februar). U Bosni i Hercegovini iznosi 1.465 USD, odnosno 2.535 KM. To je cijena

MADE IN BOSNIA-387

Gračanica: Porodica Jukan i njihove đulbšećer ruže; Litar ulja do 15 hiljada eura

Prije nekoliko stotina godina iz Damaska na ove prostore stigla je jedinstvena đulbšećer ruža. Mirisala je u avlijama aga i paša, u dvorištima vjerskih objekata, u baštama kuća. Ova ruža

NAŠI LJUDI

Doznake bosanske dijaspore te ino-penzije doprinose očuvanju stabilnosti domaće ekonomije

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni tekući transferi (personalni i ostali transferi) iz inostranstva u 2019. godini iznosili su 4,29 milijardi KM. Od tog iznosa, 2,95 milijardi KM