Otvaranje ambasade i turisti iz Južne Koreje šansa za Bosnu i Hercegovinu

Otvaranje ambasade i turisti iz Južne Koreje šansa za Bosnu i Hercegovinu

Iako je ljetna sezona na izmaku, ulice Sarajeva i dalje su prepune turista.

Na svakom koraku mogu se čuti strani jezici, a posljednjih dana dominiraju gosti iz Japana, Južne Koreje, Kine i ostalih azijskih zemalja koji su, čini se, trenutno najbrojniji na ulicama bh. prijestolnice.

Dolasci turista iz azijskih zemalja, posebno iz Kine i Južne Koreje, imali su eksplozivan rast u nekoliko godina prije pandemije. Međutim, s dolaskom pandemije, potražnja za putovanjima u Bosnu i Hercegovinu iz ove dvije države stagnira.

Budući da su ova tržišta tek nedavno ponovno otvorena za putovanja, očekuje se da će se potražnja za odlaznim putovanjima povećati od 2024. godine, što bi mogla biti dobra prilika za bh. ugostiteljstvo s obzirom da su Japanci i Koreanci među najvećim potrošačima među turistima.

Vijesti.ba

Statistički, turisti iz Južne Koreje po jednom putovanju troše 1500, a iz Japana čak 2000 dolara. To su bitne informacije za trgovinski i turistički sektor Bosne i Hercegovine, koji bi mogli profitirati ukoliko se obistine najave o njihovom masovnijem dolasku u našu zemlju iduće godine.

Južna Koreja je prije nekoliko dana najavila otvorenje ambasade u Sarajevu, prilikom sastanka predsjednika ove zemlje Yoona Suka Yeoloma sa Željkom Komšićem. Važno je istaknuti da su putnici iz Južne Koreje imali su s 28,7 miliona međunarodnih odlazaka u 2019., što ih je označilo među prvih 10 zemalja po broju odlaznih putovanja.

Kada je riječ o ostalim turistima, u Sarajevu i dalje borave brojni gosti iz zemalja regiona, dok je primijetan pad turista iz arapskih zemalja s obzirom da ih u ovom periodu godine tradicionalno ima mnogo manje nego u junu, julu i augustu.

Previous Hadžidedić: Komšić je rekao samo istinu, Lagumdžija mora biti smijenjen
Next Manifestacija “Selam, ja Resulallah” od 22. septembra do 16. oktobra

You might also like

TURIZAM

Vodopad Kravica – Hercegovački dragulj koji privlači brojne turiste (Video)

Da je Bosna i Hercegovina bogata prirodnim ljepotama svjedoči i vodopad Kravica, nadomak Ljubuškog, koji svakodnevno posjećuju brojni turisti iz svih krajeva svijeta. Teško je reći da li je ovaj

TURIZAM

Ivica Kostelić na Bjelašnici – pravo mjesto, pravo vrijeme s pravim ljudima

Ivica Kostelić, bivši skijaš iz Hrvatske, osvajač olimpijskih i svjetskih medalja, pobjednik Svjetskog skijaškog kupa, boravio je ovih dana u našoj zemlji – na planini Bjelašnici nadomak olimpijskog Sarajeva. Na

TURIZAM

Praznik u Sarajevu – Na ulicama najviše turista

  Ulice glavnog rada Bosne i Hercegovine su tokom prvomajskih praznika poluprazne, jer mnoge Sarajlije posjećuju neka od brojnih izletišta, ili produžene praznične dane koriste za odmor van granica BiH.