Milanović: Pregovori BiH sa EU će trajati duže nego što je zemlja bila pod Turcima

Milanović: Pregovori BiH sa EU će trajati duže nego što je zemlja bila pod Turcima

Lideri država članica Evropske unije okupiće se danas i sutra u Briselu na redovnom proljetnom sastanku na vrhu na kojem će se, između ostalog, odlučivati o početku pregovora o pristupanju EU s Bosnom i Hercegovinom na temelju preporuke Evropske komisije (EK), koja je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji.

Na sastanku u decembru 2023. godine čelnici zemalja EU-a dali su “zeleno svjetlo“ otvaranju pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države poduzele važne korake utvrđene u izvještaju EK-a o proširenju od 8. novembra 2023. Čelnici su tada također izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom kada se u potrebnoj mjeri ispune kriteriji za članstvo.

Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo u EU-u u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidatkinje dodijeljen joj je u decembru 2022.

Za medije u susjedstvu, po običaju, našu zemlju komentarisao je predsjednik RH Zoran Milanović.

-Pregovori o ulasku BiH u EU će trajati duže nego je BiH bila pod Turcima, kaže Milanović.

Kaže i da SAD treba maknuti sankicije protiv hrvatskih političara iz BiH. Vlada nije dovoljno napravila da se ukinu te sankcije, trebalo je uzvratiti SAD-u, kaže Milanović.

Previous ZMAJEVI SPREMNI ZA MEČ SA UKRAJINOM
Next Gazi Husrev-begova biblioteka i ovog ramazana izložbom obogatila ramazansku atmosferu u Sarajevu

You might also like

OTPOR BOSNE

Dan Armije RBiH: Svečani prijem za generale i komandante II korpusa

Svečani prijem za bivše generale i komandante jedinica Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, te članove Koordinacije boračkih saveza i udruženja danas su, u okviru obilježavanja godišnjice formiranja Armije

NAŠI DANI

‘Krajnje je vrijeme da EU politički i finansijski sankcioniše Dodika i njegove snage u cilju odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine’

Europarlamentarac Dietmar Koster, izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu, u obraćanju u Evropskom parlamentu poručio je da je krajnje vrijeme da Evropska unija (EU) politički i finansijski sankcioniše člana Predsjedništva BiH

NAŠI DANI

The New York Times: Putinovi bajkeri boravili u Bosni, Bosna se grohotom smijala!

  Zloglasni Putinovi Noćni vukovi su boravili u  Bosni i Hercegovni, a Bosna je grohotom nasmijala, piše danas ugledni američki list The New York Times, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.