Miletić: Izbor Ademovića nije dobar za bošnjački narod. SDA – Trojka se predala Dodiku i Čoviću

Miletić: Izbor Ademovića nije dobar za bošnjački narod. SDA – Trojka se predala Dodiku i Čoviću

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, kritikovao je potez Kemala Ademovića koji se po zahtjevu lidera “Trojke” sam kandidovao za Kolegij Doma naroda i onda je glasovima SNSD-a i HDZ-a BiH izabran za zamjenika predsjedavajućeg. Iako je, kako je Miletić za N1 ocijenio, Ademović “jedan od najvećih sinova BiH” trebalo je podržati kandidaturu SDA-ovog kandidata Šefika Džaferović. “Ostavljen je jedan vrlo ružan dojam”, dodao je.

Na konstituirajućoj sjednice Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas je izabrano rukovodstvo – Nikola Špirić je predsjedavajući, a zamjenici su Kemal Ademović i Dragan Čović.

Miletić je bio suzdržan tokom glasanja, a svoj potez je objasnio u Danu uživo na N1…

“Imam isti narativ prema svim nacionalnim partijama, kako se ponašam prema jednima, tako se ponašam i prema drugima – i zbog toga sam bio suzdržan u tom smisilu”.

Miletić se osvrnuo na izbor Ademovića ocijenivši da je to dovelo do podjele među Bošnjacima u Domu naroda.

“Kad je u pitanju Ademović nije mi se svidjela jedna stvar. Uvažavam ga kao patriotu i možda je jedan do najvećih sinova Bosne i Hercegovine, kad govorimo o periodu 1992-95. Mislim da su mu stranke “Trojke plus” natovarile veliko breme. Ispalo je sve vrlo ružno. Podijelilo se bošnjačko tijelo i ostavlja se vrlo ružan dojam, a pojedini iz SNSD-a i HDZ-a likuju. To nije dobro za bošnjački narod. Ovi iz “Trojke plus” su Ademovića doveli u neugodan položaj jer će u budućem radu imati tri, odnosno četiri glasa iz bošnjačkog naroda koji će biti protiv njega”, poručio je delegat.

Po njemu bi realnije bilo da je u Kolegij izabran SDA-ov Šefik Džaferović.

“S obzirom da je obećao da SDA neće ništa blokirati, ja bih mu pružio šansu, a da se za uzvrat postigne dogovor sa Refikom Lendom da se podrži izbor Vlade FBiH”, rekao je Miletić i zaključio da ne vjeruje da će to sada biti moguće “poslije teških riječi” koje su izgovorene na današnjoj sjednici Doma naroda.

Kompletno gostovanje možete pogledati u videu.

SDA: Trojka se predala Dodiku i Čoviću 

Izborom Kemala Ademovića iz NIP-a u rukovodstvo Doma naroda PSBiH, mimo volje Kluba Bošnjaka i isključivo glasovima delegata iz reda srpskog i hrvatskog naroda, ostvaruje se tvrdnja Milorada Dodika da će „Srbi i Hrvati odlučivati ko će od muslimana biti u vlasti“. 

Uz to, kao i u Predstavničkom domu, u čije rukovodstvo je glasovima Trojke izabran Marinko Čavara iz HDZ-a, i u Domu naroda je delegat Trojke podržao Nikolu Špirića iz SNSD-a, iako su obojica na američkoj „crnoj listi“. Začuđujuće da na ove izbore nema reakcije međunarodnih zvaničnika na čiju se podršku Trojka sve vrijeme poziva.  

Još je pogubnija činjenica da je samokandidiranjem i izborom Ademovića, Trojka prihvatila princip da će državom vladati Srbi, Hrvati i poneki „musliman“ po izboru SNSD-a i HDZ-a. 

Sličan princip se očigledno nastoji primijeniti i u Federaciji BiH, gdje se do istog rezultata nastoji doći medijskim spinovima, zagovaranjem pravnog i političkog nasilja, te zazivanjem intervencije OHR-a, od kojeg traže da gubitnike izbora dovede na vlast. 

Na takav način se želi blokirati i zaobići primjena demokratskih principa i Ustava, koji jasno propisuje proceduru za imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.  

Podsjećamo da saglasnost za imenovanje Vlade FBiH moraju dati predsjednik i oba potprepredsjednika Federacije. Također podsjećamo da je Refik Lendo u rukovodstvo Federacije izabran u Klubu Bošnjaka, gdje SDA i DF imaju ubjedljivu većinu, te da se bez te dvije stranke, koje imaju oko 400.000 glasova, ne može formirati vlast. 

Zbog toga Trojku i HDZ pozivamo da se konačno uozbilje, te da se u rukovodstvu Federacije i na stranačkom nivou što prije otpočne sa pregovorima za formiranje vlasti u skladu sa Ustavom i propisanim procedurama i izbornim rezultatima – ističu iz SDA.

Previous Apsurdno: U rukovodstvu oba doma državnog parlamenta osobe koje su na crnoj listi SAD
Next Veliki interes medicinskog osoblja: Blizu 7.000 prijava za rad u ASA Bolnici u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

Bosanska, albanska i crnogorska dijaspora – samo naša kolektivna akcija može spriječiti Vučićev režim da ostvari svoje najzlokobnije spletke

Otvoreno pismo crnogorske, albanske i bosanske dijaspore, u kojem se uz konstataciju da se Srbija sve ratobornije ponaša, traži od Vlade SAD aktivniji angažman na Balkanu. Udruženja i predstavnici crnogorske,

NAŠI DANI

Radončić brani poteze HDZ-a (VIDEO)

Šef SBB-a Fahrudin Radončić javno je branio stavove HDZ-a u državnom Domu naroda i svrstavanje te stranke u blok sa Dodikovim SNSD-om po pitanju zakona o zabrani negiranja genocida i

NAŠI DANI

Gračanički školarci primjer ekološke osvještenosti i poduzetništva

Govor mlade Grete Thunberg, koji je nedavno održala u UN-u, izazvao je niz reakcija i javnost je nekoliko dana u cijelom svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini govorila o